Egy éve ilyenkor A szürke ötven árnyalata volt az egyik legkeresettebb könyv a brit könyvpiacon, és hosszútávon sikerült a brit történelem legmagasabb példányszámban eladott könyvévé válnia. Azonban a hájp lecsengesévél elillant a vásárlói kedv is, és Anglia nyakán maradt a rengeteg hulladék.

Igaz, a rajongókat már előre kiábrándító film adhat egy kis reményt a könyvkereskedőknek a fellendülésre, de az igazi problémát számukra nem a raktárakban maradt példányok jelentik, hanem a rajongók által felvásárolt könyvhalmok. Miután hirtelen felindulásból sokan megvették a saját fizikai példányukat, és pár nap alatt a végére értek, a könyv elkezdett feleslegessé válni, az egykori vásárlók pedig próbálnak túladni rajta. Az egész ország olyan gazdagon bővelkedik E. L. James mamipornójában, hogy még a karitatív szervezetek és a használtkönyv-kereskedők is inkább nemet mondanánk a felajánlott példányokra.

További probléma, hogy bár ennyi papírhulladékot könnyű lenne megsemmisíteni vagy újrahasznosítani, ám olyan ragasztóval rögzítették a lapokat, amely ezt lehetetlenné teszi. A jezebel.com szerint kiút lehetne a káoszból, ha az írónő egy, a saját házában rendezett máglyabuli keretében fogadná vissza eltévelyedett könyvpéldányait.

Kritikánk a trilógia első részéről itt olvasható.

via: jezebel.com, telegraph.co.uk