A tíz éves Szépirodalmi Figyelő arculatváltással és tartalmi megújulással ünnepli a kerek évfordulót. 2002-es indulásakor a Szépirodalmi Figyelő egyfajta közvetítő szerepet vállalt fel: az irodalmi folyóirat-paletta szemlézése mellett a magyar könyvpiac termésének legjavát mutatta be ajánló-ismertető jelleggel a szélesebb olvasóközönség számára. Máig az átfogó folyóiratszemle jelenti a lap specifikumát, bár a rovatstruktúra az elmúlt években többször változott.

A külső-belső megújulással azonban nem csak a jubileumot ünnepli a Szépirodalmi Figyelő. 2012-ben a széles közönséget elérni kívánt kultúraközvetítés terepe az online tér lett, és ugyan ez önmagában még nem jelenti a nyomtatott lapok meghaladottá válását, egy folyóiratnak azonban – ha továbbra is papíron jelenik meg – számolnia kell az olvasói szokások alakulásával. A rövid, ajánló jellegű írásoknak egyre inkább az internet a természetes közege. Azok az olvasók pedig, akik továbbra is a print formátumot választják, az elmélyültebb, elemző írásokat keresik – indokolják a lap megújulását a friss számban.

Az olvasói igényekhez igazodva a Szépirodalmi Figyelő struktúrája átalakult. A hagyományos Szemle és a Bibliográfia mellett nagyobb terjedelmű, elemző jellegű írásokat tartalmazó rovatok találhatóak. Újdonság a lap életében a tematikus tanulmányrovat, amely írásai számonként más-más, intellektuálisan izgalmas kulturális témát járnak körül. A Közügy rovat a tervek szerint bátrabban, időnként akár provokatívabb éllel nyúl az irodalmi nyilvánosság, illetve a kulturális közélet aktuális kérdéseihez. A korábbi hosszabb és rövidebb kritikák, könyvismertetők kettősségét pedig pedig egy egységes, „hagyományos” kritikarovat váltja fel.