Hétfőn délután, 72 éves korában váratlanul elhunyt Géher István Shakespeare-kutató, költő, műfordító, az ELTE Bölcsészettudományi Karának professor emeritusa – olvasható az egyetem honlapján.

Géher István nemzedékeket nevelt az irodalom szeretetére és értő magyarázatára a Színház- és Filmművészeti Egyetemen és az Eötvös Collegiumban is. Alakja legendás, a Magyar Rádióban tartott Shakespeare-szemináriumai és egyéb irodalmi műsorai tették országszerte is ismertté. 1963-ban diplomázott magyar–angol szakon az ELTE bölcsészkarán, utána két évig középiskolai tanárként dolgozott, majd az Európa Könyvkiadó szerkesztője lett. 1968–72 között a Szolnoki Színház dramaturgja, ezután az ELTE BTK Angol Tanszékének, később Angol-amerikai Intézetének oktatója. 1985-től egyetemi adjunktus, 1992-től kezdve egyetemi docens, majd végül az Anglisztika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. Shakespeare munkáinak legnagyobb hírű magyar kutatójaként tartotta számon a nemzetközi szakma is.

Költői, fordítói, mentor tevékenysége is jelentős. Haláláig a Műfordítók Egyesületének elnöke volt. Számos irodalmi díjjal, többek között az Év Könyve Jutalom és a Soros Alapítvány Alkotói Díjával tüntették ki. 2008-ban megkapta a Déry Tibor-díjat és a József Attila-díjat. 2006-ban vonult nyugdíjba, professor emeritusként továbbra is számos szemináriumot és a reneszánsz angol irodalom doktori programot vezette. Közel negyven éve futó műfordítás szemináriuma legendás volt.

Minden munkájában elsősorban tanárnak tartotta magát, több fiatal kortárs költő, például Varró Dániel, Lázár Júlia, Szabó T. Anna vagy Mesterházi Mónika az ő tanítványaként tett szert ismertségre. Géher István mindig is igyekezett felkutatni és támogatni a jövő költő- és műfordító nemzedékét. Műfordításain és könyvszerkesztéseik keresztül az angol és az amerikai irodalom számos olvasóhoz eljutott.

Verskötetei:

Mondom: szerencséd, Szépirodalmi, Budapest, 1981
Mi van, Catullus?, Szépirodalmi, Budapest, 1984
Anakreóni dalok, Liget, Budapest, 1996
Hol az a látvány?, Liget, Budapest, 1997
Új folyam, Liget, Budapest, 1998
Esztendők éve, Liget, Budapest, 2002
Polgár Istók, Kalligram Kiadó, Pozsony, 2008