Az irodalom és a modern technológia találkozásából megszületett különleges mobiltelefon-alkalmazással rukkoltak elő a Boston College diákjai: az új fejlesztés James Joyce Ulysses című regényére támaszkodva kalauzolja végig a felhasználókat a századforduló Dublinján.

A JoyceWays (Joyce útjai) elnevezésű alkalmazás egy 2009-ben indult szemináriumi projektből nőtte ki magát, amelyet az ír származású angolirodalom-professzor, Joe Nugent szárnyai alatt végeztek a Boston College hallgatói – írta az MTI. Az egyetem illetékeseinek reményei szerint a 2,99 euróért (885 forint) kínált fejlesztés már a hét végén elérhető lesz az iTunes online áruházban.

Nugent szerint az alkalmazás az ír író mesterművére támaszkodva nyújt interaktív kalandtúrát a felhasználóknak, akik belekóstolhatnak a századfordulós Dublin ízeibe, illataiba és hangjaiba. Az érdeklődők végighaladhatnak az Ulysses című regény szereplői által bejárt utakon, és felfedezhetik maguknak – a 15 Joyce novellából álló – A dublini emberek (Dubliners) című irodalmi műben szereplő helyeket is.

„A dolog lényege, hogy az emberek az adott helyszíneken megpróbálhatják beleképzelni magukat az 1904-es év hangulatába" – mondta el a professzor csütörtökön egy telefonos interjúban, miközben diákjaival a dublini James Joyce Központban mutatták be közös fejlesztésüket. Az 1922-ben megjelent Ulyssescímű regény a főszereplő, Leopold Bloom egy dublini napját követi végig, az úgynevezett tudatfolyam írói technikát alkalmazva, amelynek köszönhetően az olvasók bepillantást nyerhetnek a karakterek fejébe.

Nugent reményei szerint az alkalmazás már szombaton, június 16-án elérhető lesz: azon a napon, amelyen 1904-ben a regény játszódik, és amelyet a Joyce-rajongók világszerte Bloom napjaként (Bloomsday) ünnepelnek. Tekintettel arra, hogy a regény főszereplője hirdetési ügynök, a Boston College hallgatói számos olyan korabeli reklámmal gazdagították az alkalmazást, amelyeket archívumokból és a várost megörökítő régi fényképekről gyűjtöttek össze.

A felhasználók térképek, fotók és videók révén fedezhetik fel maguknak a régi Dublint. A különleges kalandot a BBC műsorvezetőjének, Frank Delaneynek a narrációja kíséri. Nugent szerint az alkalmazás néhány bevett turistalátványosságot is felsorakoztat, egyebek között a Liffey folyó menti sétára, az Ír Nemzeti Könyvtárba, az Ír Nemzeti Múzeumba, a Dublini Kastélyba és a Joyce karakterei által is felkeresett pubokba invitálva a felhasználókat.