Tragikus hirtelenséggel elhunyt Hazai Attila író - közölte a Litera.hu irodalmi portál. Hazai a kortárs magyar próza kiemelkedő szerzője volt, művein az amerikai minimalizmus, főként Raymond Carver és Bret Easton Ellis hatása érződik. Már első regényével, a Feri: cukor kékséggel (1992) berobbant az irodalmi köztudatba, bár mindig is megosztotta a kritikusokat. Legfontosabb regénye az 1997-ben megjelent Budapesti Skizo, melynek jelentőségét mutatja az is, hogy a megjelenést követően neves kritikusok, Angyalosi Gergely, Farkas Zsolt, Margócsy István, Németh Gábor, Szilasi László vitatkoztak róla egy pódiumbeszélgetésen, Kálmán C. György moderálása mellett. (A pódiumbeszélgetés átirata itt elolvasható.)

Hazai nem csak prózájával, de kijelentéseivel is meghökkentette olvasóit. Nehéz eldönteni egyértelműen, hogy A pulóver című 1995-ben megjelent novellája körüli botrányhoz például az író nyilatkozatai vagy maga a szöveg járult-e inkább hozzá. Horváth Mária írja a novelláról: „[Hazai] A pulóver című kisbrutállal robbant egy évtizede az irodalomba, azzal a kíméletlenül hidegen, szenvtelenül elbeszélt klasszikussal, amelyikben, tudjuk, egy pulóverjét kereső fiatalember együttérzésből megkefél egy levágni szánt malacot, majd elkéri a háziaktól a méhét.”

Hazai A pulóvert érő kritikákra egy interjújában ezt válaszolta: „Nem tartom bajnak, ha nem tetszik valakinek, amit írok. Ez valahol azt is jelentheti, hogy tiszta erkölcsű ember, aki nincs elidegenedve a lététől és hisz a közlés igazságértékében. A pulóver című novella sajnos rosszfajta port vert fel, még az apám is felháborodott. Nem örülök annak, hogy beskatulyáznak a harsány dolgok miatt, amik a novelláimnak csak az egynegyedében vannak. De A pulóverrel tényleg volt egy olyan célom, hogy megbocsáthatatlan legyen, nem tudom megmagyarázni, miért. Van egy ilyen dolog velem, hogy az egész magyar kulturális életet, azokat, akik ezt az egészet képviselik, megátalkodott gazembereknek tartom, akiknek a hasát a saját puskám csövével kéne szétszaggatni. Nem tagadom, hogy ez a világképemből fakadó indulat befolyásolt néhány novellám írásakor.


Hazai Attila 1967. április 30-án született Budapesten. 1987 és 1995 között angol szakosként tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. 1995-től a LINK Budapest című internetes folyóirat szerkesztője volt. Tagja a József Attila Körnek és a Szépírók Társaságának, ez utóbbinak 2000-től 2004-ig alelnöke. 1999-ben Móricz Zsigmond-ösztöndíjban részesült. Zenekarban játszott (Pepsi Érzés, Hazai Íz), filmforgatókönyvet írt (Rám csaj még nem volt ilyen hatással, 1993), fordított. Megjelent kötetei: Feri: cukor kékség (1992), Szilvia szüzessége (1995), Budapesti skizo (1997), Szex a nappaliban (2000), A világ legjobb regénye (2000). Fordításai: Raymond Carver: Nem ők a te férjed (1997), Walter Kirn: Ujjszopó (2000), James Frey: Millió apró darabban (2004). Egy kiadás előtt álló kötet és egy Zsuzsa című befejezetlen regény maradt utána. (litera.hu)

Kép: prae.hu