Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

69 év után jelenik meg a zsidó kamaszlány naplójaMárcius 31-én jelenik meg a 14 éves Rywka Lipszyc naplója, amelyet a lodzi gettóban töltött fél éve alatt írt, miután mindkét szülőjét elveszítette. A napló jelentőségét sokan Anne Frank bejegyzéseihez hasonlónak tartják.

Tovább
0

Sofia Coppola A kis hableányt adaptálja(kép forrása: Jun Sato/gettyimages.com)

Az Elveszett jelentés, a Marie Antoinette és a Lopom a sztárom rendezőnője, Sofia Coppola A kishableány című Hans Christian Andersen-mesét gondolja újra élőszerepős verzióban. Coppola munkásságát ismerve nem egy Disney-féle, rózsaszín leányálomra kell számítanunk.

Tovább
0

Hol játszódik a Trónok harca valójában?Sok embernek már akkor elmegy a kedve a Trónok harcától, amikor meghallja, hogy királynők, sárkányok, várak és lovagok szerepelnek benne, mondván, hogy kiütést kap a középkori fantasyktől. Valóban, George R.R. Martin sorozata sokat merített a Rózsák háborújából, a lovagok korából és Tolkien világából, a Guardian cikke szerint mégis egy olyan hagyományhoz kapcsolódik, ami arra enged következtetni, hogy A tűz és jég dala nem a múltban, hanem a jövőben játszódik.

Tovább
0

Murakami Haruki új novelláskötettel jelentkezikKilenc év után új novelláskötete jelenik meg Murakami Haruki világhírű japán regényírónak: az áprilisban megjelenő gyűjteményben egy teljesen új írás lesz.

Tovább
0

Írókkal a kirakatban érkezik az Időfutár 3.Április 1-jén jelenik meg a hangjátékból regénnyé lett Időfutár harmadik része, a Próbák palotája. A Tilos az Á kiadó különleges könyvbemutatóra készül: felolvasással, jelmezekkel és sakkpróbával szeretnének egy kis 18. századot csempészni a Pozsonyi Pagony kirakatába.

Tovább
0

Shakespeare szerint ilyen A Birodalom visszavágIan Doescher író ötletét nem is értjük, miért nem csinálták meg korábban, mindenesetre tavaly nagyott robbantott a Csillagok háborúja és Shakespeare összeeresztésével. Akkor az eredeti trilógia első részét, az Új reményt ábrázolta úgy, mintha shakespeari-dráma lenne, és most megérkezett a folytatás is, A Birodalom Visszavág.

A könyvekben a néhány száz évvel ezelőtti angolt beszélik a szereplők (a címben sem az eredeti filmcímben használt "strikes" szó, hanem annak régi alakja szerepel), akiket ugyan mindenki ismer, de az Erzsébet-korban mégis tudnak újat mutatni.

Tovább
0

Dili a kaposvári könyvtárbanA kaposvári könyvtár, azaz hivatalosan a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár munkatársai, ha nem is formabontó, de vicces és figyelmfelkeltő akcióval ösztönzik olvasásra közönségüket. A könyvborítókat arc elé tartás műfaja nem újkeletű, ide például évek óta kerülnek ki hasonló képek, és lemezborítókkal is régóta űzik ugyanezt, de magyar könyvtártól még nem láttam ezt a megoldást, ráadásul a kaposváriak húzása pillanatok az internet kedvence is lett.

Tovább
0

A közönség frissítheti a hivatalos Scrabble-szótáratAmikor Amerikában már órákon keresztül vitatkoznak szókirakás közben egy-egy szó helyes vagy helytelen használatáról, csak úgy lehet rendet tenni, ha a játékosok a hivatalos Scrabble-szótárhoz fordulnak. Irigylésre méltó, hogy van egy mindent elrendező megoldásuk, de ott sem fenékig tejfel az élet, mert a szótár utolsó kiadása 2005-ös, így az elmúlt évtized szóterméséhez még hiányzott a hiteles útmutatás.

Tovább
0

Szeretik Jézust és a dán királynőtFotók: Mudra László (Origo)

Amikor egy dán pap azt mondta neki, hogy könyve a leggyönyörűbb könyv, amit valaha a kereszténységről írtak, azt hitte, megbolondult vagy legalábbis mazochista. Kim Leine első három regénye után a negyedik lett az, amiért megkapta a skandináv irodalom legnagyobb elismerését, az Északi Irodalmi Tanács díját: A Végtelen-fjord prófétái egyben Leine első könyve, ami magyarul is megjelent.

A Jehova tanúi közösségben nevelkedett, majd apja molesztálása elöl Grönlandra menekült író saját élményeit is belegyúrta történelmi regényébe. A skandináv irodalom nem érdekli, de szerinte Grönland olyan gazdag lesz rövidesen, mint Norvégia. Eleinte azt hitte, hogy beceneve "igazi grönlandi"-t jelent, aztán rájött, hogy "kibaszott eszkimó"-t. Interjúnkban a grönlandi hiphop is szóba kerül. (A szerzőről és könyveiről a cikk végén írunk bővebben.)

Tovább
0

Munkanélküli férfi a gyanúsítottja a sorozatos Anne Frank-rongálásnakMagára vállalta Anne Frank naplójának tokiói közkönyvtárakban történt megrongálását egy harmincas éveiben járó munkanélküli japán férfi, akit azért vettek őrizetbe, mert engedély nélkül ragasztott ki plakátokat egy tokiói könyvesboltban, ahol ugyancsak kitéptek oldalakat a nácik által üldözött zsidó lány könyvének két példányából.

A pénteken letartóztatott férfi a kihallgatás során elismerte, hogy köze van a sorozatos, nemzetközi visszhangot kiváltó könyvrongáláshoz. A rendőrség azonban a házkutatás során nem talált semmiféle egyéb bizonyítékot arra, hogy valóban az illető követte el a cselekményt. A hatóságok csütörtöki bejelentése szerint a gyanúsított ellentmondásos kijelentéseket tesz, és annyira labilisnak látszik, hogy az is kérdéses, egyáltalán felelősségre vonható-e tettéért.

Tovább
0

Pihenés után hentelésA Walking Dead újabb része jelent meg itthon: már a hetedik kötetnél tartunk, a címe Vihar előtti csend, és valóban kevesebb az akció, és több a lelki dráma, mint eddig. Erre már szükség is volt.

Tovább
0

Egy halfarok is lehet könyvjelző!Az isztambuli művész, Gökhan Yücel elkészítette pár könyv személyreszabott könyvjelzőjét. Minden könyvjelző a könyv tartalmát idézi meg. A koncepciójának megfelelően az 1984-ből egy megfigyelőkamera lóg ki, a Moby Dickből egy halfarok, a Némo kapitányból egy periszkóp, H.P. Lovecraft művéből, a Cthulhu hívásából pedig egy tapadókorongos csáp. Alább az összes könyvjelző megtekinthető külön-külön.

Tovább
0

Lássák, megy ezHelen Fielding a második kötet megjelenése után 14 évvel úgy döntött, hogy ideje megmutatnia rajongóinak, hogy mi újság mostanában Bridget Jones életében. A harmadik rész megjelenését messze megelőzte a híre, ugyanis nagyon hamar kiderült, hogy Mark Darcy és Bridget Jones házassága egyáltalán nem tartott örökkön-örökké. Sok-sok rajongó zuhant magába és tett fogadalmat, hogy még csak felé sem néz a Bolondulásignak. Mi azért elolvastuk.

Tovább
0

Három Hrabal-könyv új borítót kapottMárcius 28-án lesz 100 éve, hogy Bohumil Hrabal megszületett. Ez alkalomból az Európa Könyvkiadó újra kiadta a cseh író három művét, melyek az Őfelsége pincére voltam, a Sörgyári capriccio és a Szigorúan ellenőrzött vonatok. A kötetekhez Baranyai (b) András készített ünnepi borítókat. Mi olyan elégedettek vagyunk velük, hogy meg is mutatjuk mind a hármat.

Tovább
0

Bret Easton Ellis a Dum Dum Girls legújabb videóklipjébenAlig két hete írtunk arról, hogy Bret Easton Ellis és Kanye West közös munkába kezdett, most pedig megjelent a Dum Dum Girls Too True című albumának egyik dalához, az Are You Okay-hez készült rövidfilm, melynek forgatókönyvét szintén az Amerikai pszicho szerzője, Bret Easton Ellis jegyzi. Íme a 11 perces videó.

Tovább
0

Közlekedés a pokolbanBabiczky Tibor számtalan publikáció és versekötet után idén év elején megjelentette első regényét, jobban mondva - és a fülszöveggel ellentmondva - elbeszéléskötetét. Nem kétséges, hogy Babiczky krimi-kritikusi munkássága mély hatást gyakorol írói hangjára is: a Magas tenger egyszerre véres és álomszerű, fordulatos és monoton, bulvár és értelmiségi, cinikus és érzelmes.

Tovább
0

Új szintre lépett az irodalmi promócióPár hónapja már a magyar olvasók is olvashatják Khaled Hosseini, a Papírsárkányok szerzőjének új könyvét, Kanadában pedig már az És a hegyek visszhangozzák papírfedeles kiadására készülnek.

A Penguin Books kanadai részlege az alkalomból nagyszabásű online kampányt indít, ami valójában azt jelenti, hogy az olvasó interaktív kíséretet kap a könyv minden egyes oldalához.

Tovább
0

Lena Dunham képregényt írNemrég Lena Dunhamet még csak úgy ismertük mint a Girls egyik szereplőjét és alkotóját, most már azonban tudjuk, hogy könyvet is írt (arról, hogy a Not That Kind Of Girlt mi miért várjuk, itt írtunk), és a legújabb hírek szerint most a képregények világába veti bele magát.

Tovább
0

Mindent, amit a nőkről tudok, a traktoroktól tanultamNémelyikről nehéz elhinni, hogy valóban létezik, nem pedig photoshoppal készült, a Szamárszenvedélyre és Roger Welsch traktorszakíróra mindenesetre rákerestem, és valóban léteznek. Az Artctrldel összeszedett negyven elképesztően nevetséges könyvet, amelynek vagy a borítója vagy a címe vagy a kettő együtt óriási melléfogás, vagy egyáltalán nem az, mégis hangosan nevet rajta az ember. Zöld nácik és kúl emberek a folytatásban.

Tovább
0

Újabb per az Amazon ellenAz Amazon egyik raktára

Könyvkiadók, az Apple és egy egyetem is indított már pert az Amazon ellen, most pedig volt munkatársai perlik a vállalatot, és az ügy a Legfelsőbb Bíróságig jutott.

Tovább
0

Újra kiadják a macskákkal táncolós könyvetTizenöt éve jelent meg először a Dancing with Cats című album, amiben nem szerepelt más, csak macskák, akik a gazdájukkal táncoltak. Az album azóta több kiadást is megért, mi több, a San Franciscó-i Chronicle Books legjobban fogyó terméke. Amúgy két új-zélandi művész, Burton Silver és Heather Busch munkája, akik közül előbbi írt már szexkönyvet macskáknak, utóbbi pedig táncterápiát tart macskákkal.

A cuki, aranyos, vicces, vagy morcos macskák ma az internet sztárjai, mindent lehet velük illusztrálni és minden oldalról visszaköszön a bajszos fejük. Amikor viszont a Dancing with Cats először megjelent, még nem volt ennyire egyértelmű a helyzet, és még az internet sem volt annyira elterjedt, de a macskarobbanás végül csak jót tett az albumnak, hiszen azóta is sikerrel fogy.

A tizenötödik évfordulóhoz érve az albumot újra kiadják, és még egy videó is készült, ezt láthatjátok a folytatásban.

Tovább
0

James Franco köszönti John Steinbecket1902-ben a mai napon, február 27-én született John Steinbeck, az Egerek és emberek, az Érik a gyümölcs és az Édentől keletre szerzője. Az író előtt James Franco színész és metaművész tiszteleg a Facebookon, egyben felhívja a figyelmet arra is, hogy hamarosan a Broadwayen szerepel az Egerek és emberekben.

A fenti az első kép, amit kiposztolt Franco, a folytatásban már egy rózsaszínbetűs változatot is láthattok.

Tovább
0

Húsz év után rajzolt újra Kázmér és Huba alkotójaA Stripped című filmet áprilisban mutatják be, és a comic strip műfaját mutatja be. Ezek azok a párkockás kis képregények, amik főleg napilapokban terjedtek el, de nagy siker esetén kötetekbe is rendezték őket.

Ilyen volt például Kázmér és Huba (eredetileg Calvin and Hobbes) képsora, azaz az örökmozgó kisfiú és plüsstigris barátjának története, amit 1985 és 1995 között rajzolt a műfaj egyik legismertebb alkotója, Bill Watterson. Az idős mester a sorozat vége óta nem közölt rajzot nyilvánosan, de most, hogy szerepel a filmben, annyira belelkesedett, hogy ő csinálta a plakátot is.

Ez és a Stripped előzetese is látható a folytatásban!

Tovább
0

Ennek a 25 nyitómondatnak a nyelvtani szerkezetén nem kell többé gondolkodni"Ha egy mondat szerkezetét elkezded darabjaira bontani, sokszor sokkal többet érthetsz meg belőle, mint ha egészként olvasod" - ez adta az alapötletet a Pop Chart Lab kreatív részlegének a fenti grafika elkészítéséhez, melyen 25 irodalmi nyitómondatot láthatunk részletes szerkezeti elemzésnek alávetve.

Tovább
0

Csak vicceltem, Anna Karenina nem veti a vonat alá magátAlig egy hónap telt el azóta, hogy miután egy riporternő bemutatta egymásnak Jennifer Lawrence-t és Damian Lewist - a Homeland egyik szereplőjét - roppant gonosz módon elárulta színésznőnek a sorozat harmadik évadának végét, máris kiderült, hogy nem ez volt az első spoiler, amit a Lawrence-nek túl kellett élnie.

A Napos oldal forgatásán az Anna Karenina végéhez fűzött reményeit taposták el idő előtt.

Tovább
2

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS