Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

"Matyi Dezső nem ember, hanem anomália"



Matyi Dezső (MTI/Kálmándy Ferenc)

A mai magyar könyvkereskedelemben "irtózatosan nagy gáz van", Matyi Dezső, az Alexandra könyvesbolthálózat alapító tulajdonosa egy anomália, L. Simán László pedig Harry Potter lehetne. Ezek a megállapítások az Új Könyvpiac felelős szerkesztője, Szabó Tibor Benjámin nyílt levelében állnak, amit a Hvg.hu-n közölt és L. Simon Lászlónak címezte.

Tovább
0

Jobb, ha az emberek a szexszel foglalkoznak, mint ha a politikával



Az emberek nem szívesen beszélnek arról, milyen volt a szexuális életük a Kádár-korszakban, de jól emlékeznek az NDK-s lányokra, a nudista strandokra és az 1985-ös szépségkirálynő választásra – áll Tóth Eszter Zsófia és Murai András könyvében, amely Szex és szocializmus címmel jelent meg a hét elején. Az egyik szerzővel beszélgettünk mindezek mellett arról is, hogy hazudtak-e az Ifjúsági Magazin újságírói, miközben arra törekedtek, hogy rendes szocialista ifjakat neveljenek.

Olvasd el az interjút erre >>

Tovább
0

Norvégiában jó írónak lenni



A norvég irodalom pillanatnyilag legnagyobb sztárja Karl Ove Knausgård. Min Kampf című önéletrajzi regénysorozata már ötszázezer eladott példánynál tart, ami Norvégiában azt jelenti, hogy minden tizedik ember olvasta. A címében is provokatív sorozatban (Németországban érthető módon kerülték a Mein Kampf cím használatát, angol kiadásban pedig a My Struggle címet kapta) az író részletesen és felkavaró hangon számol be az életéről, például apjával folytatott küzdelméről és házasságának alakulásáról. A sorozat népszerűsége emellett azzal is magyarázható, hogy mindenki ismer valakit, aki ismer valakit, aki benne van valamelyik történetben.

Evan Hughes, a New Republic újságírója Knausgård sikerét kutatva érkezett Norvégiába, de végül nemcsak egy nagyon hosszú portrét írt róla (ez pedig a Guardian hosszú cikke az íróról), hanem arról is beszámolt, hogy mi vezetett a norvégiai irodalom idillikus helyzetének a kialakulásához.

Tovább
0

Itt az új Grecsó-regény borítója!



A Magvető a Facebook-oldalán publikálta Grecsó Krisztián új kötetének, a Megyek utánadnak a borítóját. A Daru-novellákat regénybe foglaló könyv bemutatója május 18-án lesz a Katona József Színházban. 

Interjúnk a szerzővel - többek között új regényéről is - ide kattintva olvasható.

A borító Baranyai b. András munkája.

Tovább
0

Fittyet hánynak a háborúra



1913 az év, amelyben Oskar Kokoschka megfesti a Szélmenyasszony című remekművet, megnyílik az első Aldi, Jung apagyilkosságot követ el, először szintetizálnak Ecstasyt, Arnold Schönberget felpofozzák, Hitler tájképeket fest, Duchamp elkészíti az első ready-made-et, megtalálják a Mona Lisát, illetve Franz Kafka megkéri Felice Bauer kezét. És ez még közel sem minden, amit a háború előszelében toporgó Európáról Florian Illies el akar nekünk mondani. A szerző Az évszázad nyarával olyan kultuszt varázsol az 1913-as év köré, hogy menten csomagolnánk és indulnánk, ha lenne rá lehetőségünk.

Tovább
0

Meghalt Sue Townsend



68 éves korában elhunyt Sue Townsend, az itthon is népszerű Adrian Mole történetek szerzője. Az első rész, A 13 és ¾ éves Adrian Mole naplója 1982-ben jelent meg, és további hét követte még. A szerencsétlen, pattanásos Adrian egyes szám első személyben mesélt a kamaszkor megpróbáltatásairól, a brit társadalom belső feszültségeiről, és olyan aktuális eseményekről, mint a Falkland-szigeteki háború. A könyvből előbb BBC-s rádiójáték, majd tévésorozat is készült, ezt vetítették is Magyarországon. A legutolsó rész 2009-ben jelent meg, ebben Adrian már majdnem negyven, van egy könyvesboltja, és a prosztatarákkal küzd.

Az egész életében Leicesterben élt Townsend gyári munkás szülők gyermeke volt, nyolcévesen tanult csak meg olvasni, az iskolát tizenötéves láncdohányosként hagyta ott, huszonkétévesen már három gyerek anyja volt. Régóta cukorbetegségben szenvedett, a kilencvenes években kezdte elveszíteni látását, 2001-ben teljesen megvakult. A betegség szövődményeként kialakult dialízise miatt 2009-ben egyik gyereke veséjét kapta meg, miután két évig hiába várt megfelelő donorra.

A halál egy sztrókot követően, otthonában érte, családja, és a brit komédiás világ gyászolja, szerethető, inspiráló és vicces emberként emlékeznek rá.

via Guardian

Tovább
0

Ezt csináld a Költészet napján!



Tíz budapesti program, amiben érdemes résztvenni április 11-én. Ráadásul nem is csak József Attila született ezen a napon, úgyhogy egy remek humorú halott amerikai íróra is emlékezhetünk!

Tovább
0

Damien Hirst lerántja a leplet a művészekről



Damien Hirst 2015-ben önéletrajzot jelentet meg, amelyben - azt ígéri - lerántja a leplet a kortárs, brit művészvilágról. A könyvet az amerikai Penguin Press adja ki, amely a könyv jelentőségét a nemrég megjelent, és nagy figyelmet kapó Morrissey-életrajzhoz hasonlítja.

Tovább
0

A képek nem a szöveg szolgái többé



A kortárs magyar gyermekkönyv-illusztráció új reneszánszának indulását több eseményhez köthetjük. Egyike a lehetséges pontoknak 2003, a Csimota könyvkiadó alapítása, hiszen a kiadó elmúlt tíz esztendeje önmagában is reprezentálja a hazai gyermekkönyvek megújuló vizualitását. A Csimota a tőle megszokott eredeti módon ünnepelte tavaly év végén jubileumát: első kiadványának, Tóth Krisztina A londoni mackók című, akkor az év gyermekkönyvének választott verseskötetének új kiadásával. Sajátos duplacsavar: a varázslatos átbucskázás végén ugyanis a kötet úgy marad ugyanaz, hogy mégis egészen más lesz. Ami egykor úttörő volt a maga idejében, új köntösében ismét az. De miben újított a kötet? Elemzés.

Tovább
0

Jönnek a lengyelek!



Tíz évvel ezelőtt még egy kezünkön meg tudtuk volna számolni, hogy hány hazai krimi jelent meg a lengyel könyvpiacon. Mára ez a szám száz felett jár, a lengyel krimi pedig már angolul is hódít. Lehet, hogy ez lesz az új svéd krimi?

Tovább
1

Gyerekkönyvek egyenesen a szivárványról



A legnagyobb brazil könyvesáruház-lánc, a Saraiva Sao Pauló-i üzlete minden szegletében pontosan úgy néz ki, ahogy egy könyvesboltnak ki kell néznie, kivéve a gyerekirodalmi részleget, ami Arthur Casas munkájának köszönhetően inkább olyan, mint egy gyerek valóra vált álma.

Tovább
0

Mégsem Jónás bőrébe kötötték a könyvet



Újabb - ezúttal egyértelmű - kutatások és vizsgálatok megcáfolták a hírt, miszerint a Harvard tulajdonában álló könyv emberbőrbe lenne bújtatva. Bár a köteteket már évek óta folyamatosan tesztelik, technikailag csak most vált lehetségessé, hogy kétségek nélkül kizárják a kötésül szolgáló bőr emberi származását.

Tovább
0

Gyermek- és ifjúsági irodalom szakot indít a Károli Gáspár Református Egyetem



Két féléves, félévente 5-6 alkalmas gyermek- és ifjúsági irodalom szak indul a KRE-n 2014. szeptemberében. A jelentkezési határidő május 31., a jelentkezés feltétele pedig valamilyen bölcsészettudományi vagy pedagógusképzési szakon szerzett oklevél.

Tovább
0

Az Apokrif irodalmi folyóirat és a Fiatal Írók Szövetsége közös könyvsorozatot indít



Az Apokrif és a FISz 2014. április 1-jén, előbbi fennállásának hatodik évfordulóján állapodott meg a közös könysorozat indításáról, melyhez kapcsolódan szépírói pályázatot is hirdettek.

Tovább
0

Emberi bőrbe kötött könyveket találtak



Pár évvel ezelőtt három, különös kinézetű könyvet találtak a Harvard könyvtárában. Mára kiderült, hogy a könyveket emberi bőrbe bújtatták, egyet közülük egy elevenen megnyúzott, Jonas nevű férfiéba.

Tovább
0

Fanatizál és vízlepergető, mi az?



A Pesti barokk tavalyi sikere után Dés Mihály (interjú) anyaregénnyel tért vissza. Ahhoz, hogy megtudjuk, mit is várhatunk Dés második könyvétől, a 77 pesti recepttől, csak meg kell vizsgálnunk a borítót, azon rajta van minden. A cím után recepteket várunk, méghozzá 77-et és pestit. De ez még nem minden. Közelebb visz a megfejtéshez az, hogy "gasztronómiai anyaregény". Ám nem csak Dés Mihály anyukájának történetét rejti a könyv. A teljes képhez kell az is, hogy "Dés Marci rajzaival". Így válik tisztává a dolog különböző generációkat összefogó jellege: a 77 pesti recept könyv egy anyáról, nagymamáról, dédnagymamáról, ételekről, sorsokról: hosszú magyar évtizedekről szól.

Tovább
0

A nyomorúságban is megtalálja a vidámságot



Az Európa Könyvkiadó híres embereket kért fel arra, hogy Bohumil Hrabal 100. születésnapja alkalmából osszák meg a nézőkkel néhány személyes gondolatukat a cseh íróról egy egyperces videóban.

Tovább
0

Erős vérszagot érzett: megint farkasokkal álmodott



Másfél héttel a A tűz és jég dalából készített HBO sorozat negyedik évadának premierje előtt a Trónok harca szerzője, George R. R. Martin új, eddig ismeretlen fejezetet jelentetett meg honlapján. A Mercy (Könyörület) ide kattintva olvasható angolul. Belenéztünk.

Tovább
1

45 éve rágta át magát először a hernyócska



Negyvenöt éves A telhetetlen hernyócska. A születésnap alkalmából a Guardian galériát állított össze Eric Carle nagysikerű gyerekkönyvéhez kapcsolódó képekből. A telhetetlen hernyócska elsőként 1969-ben jelent meg, azóta 40 nyelvre lefordították. Sokan az egyik legjobb gyerekkönyvnek tartják.

Tovább
0

Pénzérmére nyomják Alice Munrót



A legutóbbi irodalmi Nobel-díjas, Alice Munro újabb szűkkörű csapathoz csatlakozik: Jane Austen és Astrid Lindgren után a kanadai írónőt is egy pénzen látjuk viszont.

Tovább
0

Könyvtár lett a templomból



Egy 1964-ben épült quebec-i templomot alakított könyvtárrá Dan Hanganu és a Côté Leahy Cardas Architects.

Tovább
0

Könyvtrailer-pályázat egyetemistáknak



A Színház- és Filmművészeti Egyetem, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete, és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola animáció és mozgókép szakos hallgatói számára meghívásos könyvtrailer-pályázatot hirdet a Libri Kiadói Csoport és a Cinework Studio.

Tovább
0

Ennek a könyvnek kezei nőttek!



Terry Border azt vallja magáról, hogy ő egy személyben humorista és fotográfus is. Ezt támasztja alá Wiry Limbs, azaz Izmos végtagok című projektje is, amelyben puhafedeles könyveket állít saját cselekményük középpontjába.

Tovább
0

Szigorú feketelisták vannak - interjú Grecsó Krisztiánnal



Fotó: Tuba Zoltán (Origo)

Az egyik legtöbb közéleti szereplést vállaló magyar író, bele is szaladt néhány pofonba, azóta igyekszik nem hülyeségeket beszélni. Grecsó Krisztián szerint húsz-harminc év múlva lesznek valódi következményei annak, hogy a közmédia nem vesz tudomást a számára nem kedves művészekről, mert így egész generációk maradnak majd ki a kultúra fontos részeiből, a magyar irodalmat pedig egy gyenge film költségvetéséből gatyába lehetne rázni.

Tovább
0

Nagyon röviden: megbolondul egy nő miatt



A héten mutatják be Wes Anderson legújabb filmjét, a Grand Budapest Hotelt. Heller Ágnes írta egyszer, hogy gyerekként Stefan Zweig könyvei segítségével játszották újra a háborúkat. Most Wes Anderson játssza újra a maga szórakoztatóan groteszk módján Zweig korántsem olyan mulatságos világát.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS