Pár hónapja már a magyar olvasók is olvashatják Khaled Hosseini, a Papírsárkányok szerzőjének új könyvét, Kanadában pedig már az És a hegyek visszhangozzák papírfedeles kiadására készülnek.

A Penguin Books kanadai részlege az alkalomból nagyszabásű online kampányt indít, ami valójában azt jelenti, hogy az olvasó interaktív kíséretet kap a könyv minden egyes oldalához.

A projekt neve Echo, az echoproject.ca oldalon érhető el, és talán a digitális könyvpromóció eddigi legambíciózusabb vállalkozása.

A kanadai kiadás 402 oldalas, és ezekhez mind tartozik valamilyen illusztráció, fénykép, hangvelvétel, archív anyag, történelmi adat, és így tovább. Láthatjuk korabeli felvételeken a regényben szereplő városokat Kabultól Párizsig, belenézhetünk például egy régi afgán idegenforgalmi reklámba, és maga Hosseini is interpretál egyes oldalakat, ahogy más szerzők, szerkesztők, rajongók, és kanadai médiaszereplők is teret kapnak.

A legnagyobb dobás persze az, hogy a felhasználók szétklikkolhatják az anyagokat: térképeken barangolhatnak, húzhatnak, vonhatnak, mozgásba hozhatnak dolgokat, kameraszögeket válthatnak, képernyőt bonthatnak, és a videóban látszik, hogy még egy malmot is beindíthatnak.

Az egész ügy hátránya csupán a nyelv, hiszen például az 502 oldalas magyar kiadással nehezebb ezt a játékot játszani, de az Echo azért jó, mert a regény ismerete nélkül is élvezhető, azzal együtt viszont új szintre emeli az irodalom befogadását.

via Creative Review