Magára vállalta Anne Frank naplójának tokiói közkönyvtárakban történt megrongálását egy harmincas éveiben járó munkanélküli japán férfi, akit azért vettek őrizetbe, mert engedély nélkül ragasztott ki plakátokat egy tokiói könyvesboltban, ahol ugyancsak kitéptek oldalakat a nácik által üldözött zsidó lány könyvének két példányából.

A pénteken letartóztatott férfi a kihallgatás során elismerte, hogy köze van a sorozatos, nemzetközi visszhangot kiváltó könyvrongáláshoz. A rendőrség azonban a házkutatás során nem talált semmiféle egyéb bizonyítékot arra, hogy valóban az illető követte el a cselekményt. A hatóságok csütörtöki bejelentése szerint a gyanúsított ellentmondásos kijelentéseket tesz, és annyira labilisnak látszik, hogy az is kérdéses, egyáltalán felelősségre vonható-e tettéért.

Az üzleti biztonsági kamerája rögzítette, amint a férfi a megrongált könyveket is tartalmazó polcok közelében téblábolt a Dzsunkudo könyvesboltban, majd kiragasztotta az engedély nélküli hirdetményeket. Ezek tartalma nem ismert.

Tokiói közkönyvtárakban Anne Frank naplójának, illetve a vele kapcsolatos könyveknek több mint 300 példányából téptek ki oldalakat ismeretlenek nemrég (erre írtunk az esetekről bővebben). Anne Frank naplója kötelező olvasmány a japán iskolákban, a kilenc japánnyelvű kiadás eddig közel 3,2 millió példányban kelt el.

MTI