Tíz budapesti program, amiben érdemes résztvenni április 11-én. Ráadásul nem is csak József Attila született ezen a napon, úgyhogy egy remek humorú halott amerikai íróra is emlékezhetünk!

Költészet Napi Vásár a Városháza téren  
2014. április 11-13. / Városháza tér / ingyenes

A Kultunió, Budapest multikulturális negyede a Visegrádi alap támogatásával április 11-13 között megrendezi Közép-Európa Öröksége - A történelmi városok kulturális fejlesztésének lehetőségei című konferenciáját, melynek kísérő rendezvénye lesz egy költészet napi vásár is, melyen a gasztronómiai finomságok és kézműves termékek mellett a költészetnek is jut hely. Az eseményen a Libri kiadó jóvoltából megfordul többek között Dés Mihály és Babiczky Tibor, saját programmal jelentkezik a Csillagszálló irodalmi lap, lépten-nyomon versekbe lehet majd botlani.

Az elveszett követ - a költészet napja a Kultúrkúriában  
2014. április 11. 10 óra / Klebelsberg Kultúrkúria / ingyenes, regisztráció szükséges

Kányádi Sándor május 10-ről előrehozott születésnapját ünneplik a költészet napján a Kultúrkúriában, a 45 éves Kaláka együttes által megzenésített Kányádi-versekkel.

IV. Versmaraton  
2014. április 11. 11-23 óra / Thália Színház / ingyenes

12 óra alatt 100 vers hangzik el a Thália Színház színpadán Az év versei 2014 című antológiából. A versmaratonon mások mellett Juhász Ferencet, Ágh Istvánt, Czigány Györgyöt és Tóth Krisztinát, valamint verseiket ismerheti meg a közönség. Telefonon jelentkezik be Szászi Zoltán, Gál Sándor, Kulcsár Ferenc, Tóth László és Polgár Anikó Szlovákiából, Sántha Attila, Lászlóffy Csaba és Muszka Sándor Erdélyből, valamint Vári Fábián László Kárpátaljáról. Lesz olyan költő, aki Skype segítségével mondja el a versét.

Vers Mindegy Kinek  
2014. április 11. 15:30 / Nyugati tér 1. / ingyenes

Költészet napi performansz a Libri kiadó szervezésében. A Nyugati téri Libri teraszáról Dékány Dávid, Pion István, Simon Márton, Sopotnik Zoltán és Závada Péter olvas fel verseket a költészet napját és József Attila születésnapját ünnepelve.

WEÖR-ESt
2014. április 11. 20 óra / Petőfi Irodalmi Múzeum / 1000, 1800 Ft

A Horváth Kristóf “Színész Bob”, Tengler “Napherceg” Gergely, Eged Márton és Szarvas Dávid által formált slammer-zenész kvartett a nagysikerű októberi premier után ismét összeáll, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumban a verselés kereteinek kitágításával köszöntse Weöres Sándort.

A belépővel április 30-ig ingyen látogatható a múzeum A megmozdult szótár - Weöres Sándor 100 éves kiállítása.

József Attila minden verse 
2014. április 11. 20-24 óráig / Írók boltja / ingyenes

A Stoll Béla által szerkesztett kötet alapján maratoni versfelolvasást tart Galkó Balázs, hozzá pedig zenél Szakcsi-Lakatos Béla, Szervác Attila, Gerendás Péter és sokan mások.

W. H. - Shakespeare dalok és szonettek
2014. április 11. 20-22 óra / Művészetek Palotája / 2200, 2900, 3200 Ft

Nyomtatásban megjelent szonettjeit William Shakespeare egy Mr. W. H. monogramú úrnak ajánlotta. Erre rájátszva alakult meg a W.H. formáció, melynek célja Shakespeare szonettjeinek kortárs zenébe való átültetése. A megzenésítés kiemeli mindazokat a nyelvi játékokat, amikre a Shakespeare korabeli embernek ki volt hegyezve a füle, ma azonban hajlamosak vagyunk süketnek lenni rájuk. A formáció tagjai Sena Dagadu, Márkos Albert, Gryllus Samu és G. Szabó Hunor. Az esten közreműködik Kardos Vera, Zságer Varga Ákos, Fenyvesi Márton, Ajtai Péter, Varga Vince és Ónodi Eszter. A rendező Keszég László.

Az előadáson a Tünet Együttes és a Laokoon Film bemutatja a Gyászfilm című táncfimet.

A költészet napja a Vígben
2014. április 12. 11 óra / Vígszínház / 300 Ft

Szombat délelőtt 11 órától a Víg színházban költészet napi felolvasást tartanak, melyen a fókusz József Attilán, illetve Petri Györgyön lesz. A szervezők a magyar irodalom legszebb verseit ígérik a társulat és a Színház és Filmművészeti Egyetem másodéves színészhallgatóinak előadásában.

Az Eszter-Lánc Mesezenekar költészet napi koncertje  
2014. április 12. 11-13 óra / Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér / ingyenes, regisztráció szükséges

Zenés utazás a Mese-erdő közepébe, ahol a titkok hangszerek és bábok segítségével elevenednek meg. A gyerekdalok, népdalok és kortárs költők megzenésített verseivel kövezett úton a gyerekek saját ötleteikkel irányíthatják a hősök történetét. A koncertet hangszer-simogató követi, ahol a gyerekek testközelből ismerkedhetnek meg a zenekar eszközeivel.

“Így megy ez” - Vonnegut est 
2014. április 14. 19-20:30 / New York Művész Páholy / 1800 Ft

József Attilán kívül az amerikai irodalom egyik legnépszerűbb alakja, Kurt Vonnegut is a magyar költészet napján, április 11-én ünnepli a születésnapját. Ez alkalomból április 14-én Így megy ez címmel művészi Vonnegut-estet tart a New York Művészi Páholy. Az esemény aktualitását adja Az ötös számú vágóhíd április 7-i megjelenése is, melyet teljesen új fordításban adott ki a Helikon Kiadó. Az est vendégei Fehér Béla író, Szántó György Tibor könyvkiadó, történész, az új kötet fordítója, Pion István költő, és Sopotnik Zoltán költő.