Negyvenöt éves A telhetetlen hernyócska. A születésnap alkalmából a Guardian galériát állított össze Eric Carle nagysikerű gyerekkönyvéhez kapcsolódó képekből. A telhetetlen hernyócska elsőként 1969-ben jelent meg, azóta 40 nyelvre lefordították. Sokan az egyik legjobb gyerekkönyvnek tartják.

A fenti kép A telhetetlen hernyócska első, 1969-es borítója. A könyv munkacíme A Week With Willi Worm (Egy hét Willi kukaccal) volt. A mese magyarul 2006-ban jelent meg a Pagony kiadásában. A születésnapra a könyv eredeti kiadója a Puffin is új kiadással jelentkezik.

A fenti képen Eric Carle látható a gyerekeivel a könyv megjelenése idején. Eric nemcsak szerzője, de illusztrátora is a mesének. Az ő ötlete volt a lapok kilyukasztása is, hogy a telhetetlen hernyócskának legyen hol átrágnia magát egészen a pillangóvá válásig.

A lapok átlyukasztása a fent látható felfordulással járt. Carle több mint 70 könyvet írt és illusztrált. A telhetetlen hernyócska a harmadik műve volt. A lyukas oldalak és a rövid, számokat és napokat tanító mondatok akkoriban újdonságot jelentettek a gyerekkönyvpiacon.

Fent az apró és nagyon éhes hernyócska első felbukkanása. A történetet egy lyukasztó-gép inspirálta. Carle-nak lapokat kellett átlyukasztania, és a művelet közben egy mese formálódott a fejében egy kukacról, aki mindenen átrágja magát és lyukakat hagy hátra.

A telhetetlen hernyócska egynapi menüje. Nagy Britanniában felmérést végeztek, hogy az olvasók mit ajánlanának megevésre a hernyócskának, ha új könyv jelenne meg. A brokkoli és a banán vezette a listát.

Eric Carle felolvas A telhetetlen hernyócskából. Az ő kedvence saját művei közül azonban nem ez, hanem a Do You Want To Be My Friend? (Akarsz a barátom lenni?).

A telhetetlen hernyócska egy jótékonysági eseményen. Korábban Barbara Bush akkori First Lady is ezt a könyvet használta az irodalom népszerűsítését célul tűző kampányában. A 40. születésnapján pedig a Google betűin is keresztülrághatta magát a hernyócska.

via: Guardian