Kassa idén (Marseille mellett) Európa Kulturális Fővárosa. Az eseménysorozat irodalmi arca a születésnapját épp a mai napon ünneplő Márai Sándor. Izgalmas időutazásban lehet részünk, ha az író lépteit követjük szülővárosában, ehhez ajánlunk sétaútvonalat. Bejárhatjuk a gyerekkor, a szerelem, az íróvá válás szimbolikus helyszíneit, de az író kedvenc borából is ihatunk. Kövesd Márait Kassán!

A történelmi központból induljunk, keressük meg a Szent Erzsébet dómot! Érdemes a kriptában megnézni II. Rákóczi Ferenc végső nyughelyét. 1906-ban, a fejedelem újratemetésén Kassa apraja-nagyja díszöltözetben, lehajtott fővel kísérte a koporsót a katedrálisba. Valószínűleg a nagypolgári Grosschmid család is ott haladt a tömegben.

1. állomás: a szülőház

A székesegyháztól nem messze, egy kis utcában, az egykori Szegfű utca (ma Mellék/Bočná utca) 6. szám alatt áll az író szülőháza. Márai Grosschmid Sándorként látta meg a napvilágot, 1900. április 11-én. A házat persze a múlt századforduló óta többször újjáépítették. Márai Sándor később így fogalmaz Ujjgyakorlat című versében:

„Este nyolckor születtem, fújt a szél.
Kassát szerettem és a verseket,
A nőket, a bort, a becsületet
S az értelmet, mely a szívhez beszél.
Mást nem szerettem, minden más titok.
Nem könyörgök, s ne irgalmazzatok.”

2. állomás: Itt szájalt a kamasz Márai

A szülőháztól sétáljunk el a Kováčska utca 28-ba, ahol a premontrei gimnázium áll. A kamasz Grosschmid Sándort kétszer eltanácsolták az iskolából. Először, mert szájalni mert, szóvá tette, hogy nem ért egyet azzal, hogy a fiatalok nem korzózhatnak. Ezután egy évig Budapesten tanult. Majd visszatérése után kiderült, hogy rendszabályba ütköző módon és minden tiltás ellenére egy újságban publikált. Az akciót álnéven követte el (Salamon Ákos), írása megnyerte a Pesti Hírlap pályázatát. Nem volt már maradása Kassán. A középiskolát Eperjesen kellett befejeznie.

3. állomás: Ahol szerelembe esett

Visszatérve a Fő (Hlavná) utcába, a 42-es számig zarándokoljunk el. Itt most egy olasz vendéglőt találunk, de Márai korában még ezen falak között a Megay Cukrászda működött. Sorsdöntő hely volt ez az író életében, hiszen itt ismerkedett meg Matzner Ilonával (Lolával). A vonzalom igencsak szenvedélyes lehetett, hiszen a legenda szerint Sándor megszöktette Lolát.

4. állomás: Lányszöktetés

A Malom (Mlynská) utca 25. a Maléter-palota címe, ennek első emeletén élt a Matzner család. Itt zajlott az állítólagos lányszöktetés, az ifjú Grosschmid az ablakon keresztül, kötélen menekítette ki jövendőbelijét. Jogász édesapja polgári pályára szánta Sándort, és nem engedte, hogy saját vezetékneve alatt publikáljon. Ekkor vette fel a Márai nevet. Öccse, Géza szintén megváltoztatta nevét, ő Radványi Gézaként lett híres és elismert filmrendező. Így a Grosschmid nevet nem ismerhette meg sem az olvasó-, sem a mozirajongó közönség.

5. állomás: Kis szoba az otthontalanságban

Pár lépéssel odébb, a 29-es házban most bankot találunk, ám korábban az Európa Szálló várta itt vendégeit. Márai 1941-ben egy éjszakát itt töltött, hazautazott Budapestről, mert otthontalannak érezte magát a világban. Ezzel a kurta nappal indul Kassai őrjárat című regénye. 1943-ban pedig itt kezdte el írni Varázs című színművét.

6. állomás: Személyes tárgyak

Induljunk a Mészáros (Mäsiarska) utca 35., a Márai-emlékszoba felé. A Grosschmid család későbbi lakhelyéül szolgáló ház alsó szegletében található az emlékszoba. Az író néhány személyes tárgyát, családi fotóit és könyveit nézhetjük meg. Megmutatják az ifjú Márai íróasztalát és az Európát bejárt, sokat látott hófehér kofferét. Ha akarunk, hallgathatunk részleteket Márai műveiből, és megnézhetjük a róla szóló, majdnem egy óra hosszú dokumentumfilmet is. Érdemes rá időt szakítani. Az emlékszoba egyelőre csak előzetes bejelentkezéssel látogatható, ezt személyesen a turistairodában (Fő utca 59.), telefonon (+421 (0) 55 625 8888), vagy e-mailben (visit@visitkosice.eu) tehetjük meg. A tervek szerint a főszezonra már lesz állandó nyitvatartási rend, és idegenvezető is várni fogja a látogatókat a helyszínen.

7. állomás: a Máraira emlékező város

A Márai Sándor téren áll Gáspár Péter szobrászművész alkotása.

Kis kitérővel a közeli Timonova utca 3. szám alatti épülethez érünk. A Thália Színház Márai Sándor Stúdiójának homlokzatát a Kassai polgárok részleteit ábrázoló domborművek dísztik (Schrammel Imre munkája).

Igyon Márai kedvenc borából!

A séta végén kellemes pihenést ígér a Világ kávéi kávézó (Kávy sveta/ Fő utca 20.), ahol Márai kedvenc borát, a somlói juhfarkot is megkóstolhatjuk. A kávéház tulajdonosa Dudás Péter színész, a kassai Thália Színház művésze. Ő kérte meg Tóth József festőművészt, hogy készítsen egy portrét Márairól. Az asztalhoz ülve tényleg az az érzésünk, mintha valóban Márai Sándor mellett borozgatnánk. Előttünk egy magyar és egy szlovák példány a Füves könyvből, és egy üveg bontatlan somlói juhfark. Rendelni magyarul is lehet.

Szöveg és kép: Szederkényi Olga