Akár valaki még csak gondolkozik, hogy érdemes-e e-könyv olvasót vennie, akár már döntött arról, hogy beszerez egyet (vagy már be is szerezte korábban), jól jöhet az ünnepek előtt egy gyors e-könyv körkép. Kutakodtunk egy kicsit az e-könyvesboltokban, mit és mennyiért lehet vásárolni. A helyzet nem túl rózsás, de kis erőfeszítéssel össze lehet rakni egy tisztességes karácsonyi csomagot villanykönyvekből is. Sőt, kincsekre is bukkantunk kutakodás közben.

Az e-könyvpiac hazai robbanását egyelőre nemcsak az olvasók magas ára (általában 56 ezertől fölfelé, kivéve a 30 ezres abszolút favorit Kindle), hanem a magyar nyelven legálisan elérhető olvasnivaló hiánya is gátolja. Hiába szerezzük be a gépet, ha nincs mit rajta olvasni. A minőségi szórakoztató irodalom szinte teljesen hiányzik a magyar nyelvű kínálatból, csakúgy, mint a 20. századi világirodalom. Rossz magyar ponyvából annál több van.

Jó hír viszont, hogy kortárs hazai szépirodalomból a Bookline és a Líra közös vállalkozása (textr.hu) révén jól állunk (igaz, az árak a vártnál magasabbak: átlagban csak 1000 Ft-tal juthatunk hozzá olcsóbban a digitális verzióhoz, mint a papíralapúhoz), a Digitális Irodalmi Akadémia jóvoltából pedig rengeteg 20. századi magyar mű ingyenesen is letölthető. De Vonnegutot, A tetovált lány-t, Jo Nesbo-t jó darabig nem fogunk olvasni gépen - legalábbis ha jogtiszta könyveket akarunk az olvasónkra. A warez-oldalakon minden van, de az már egy másik cikk témája.

Van néhány alapszabály, amire figyelni kell: 1. Mivel a magyar nyelvű e-könyvek epub formátumban kaphatók, ha a jelenleg legolcsóbb Kindle-ra ruháztunk be, arra nem fogunk tudni hazai másolásvédett könyveket vásárolni. (Megoldás lehet, ha a másolásvédelmet különböző rafinált programokkal leszedjük a megvásárolt könyvről, és más trükkös programok segítségével átkonvertáljuk őket a nekünk megfelelő formátumba, de ez megint nem legális.) 2. Mielőtt bármilyen könyvet vásárolnánk, előtte nézzük meg, nincs-e fent a Magyar Elektronikus Könyvtár vagy a Digitális Irodalmi Akadémia oldalán. Van olyan e-könyvesbolt ugyanis, amelyik a MEK és a DIA ingyenesen hozzáférhető műveit pénzért árusítja (pl. Shakespeare, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, nyugatosok, Jane Austen stb.). Ezek után nézzük a mi karácsonyi villanykönyv-pakkunkat.

+ + +

Tóth Krisztina: Vonalkód, 2006

E-könyv ár: 1390 Ft
Papírkönyv ár könyvesboltban: 2490 Ft (online rendelésnél: 2117 Ft)
Antikváriumban: jelenleg nem kapható

Ez volt az addig kizárólag költőként ismert Tóth Krisztina első novelláskötete: 15 rövid történet egyszerűen, érthetően, viccesen és kitárulkozón megírva. A Vonalkód mára már kész kortárs "klasszikus", színházi előadást is csináltak belőle (lent kép belőle). Közérthetősége, letisztultsága miatt könnyen utat talál a kortárs irodalmat kevésbé ismerő olvasók felé is, emellett népszerűségét a jól elkapott női élethelyzetek őszinte ábrázolásának köszönheti. Tóth Krisztinának azóta megjelent a Hazaviszlek, jó? című kötete is, de az meg sem közelíti a Vonalkód-ot.

Megvásárolható itt.

+ + +

Sárbogárdi Jolán: A test angyala, 1997

E-könyv ár: 1690 Ft
Papírkönyv ár könyvesboltban: 2490 Ft (online rendelésnél: 2117 Ft)
A Digitális Irodalmi Akadémián: ingyen
Antikváriumban: jelenleg nem kapható

Parti Nagy Lajos szómágus zseniális romantikusregény-paródiáján fennhangon lehet nyeríteni, még a villamoson is. Nemcsak bölcsészkaron edződött idézetvadászó lilák szórakoznak rajta hosszú évek óta, hanem a szóviccek és a nyelvi irónia hívei is. "Margittay Edina még sohasem volt egymáséi" - szól a felejthetetlen első mondat. Gyorsan olvasható, akár egy Romana-regény, de közben még röhögsz is. Ennél a könyvnél egyébként kifejezetten jól jöhet az e-könyv olvasók jegyzet és könyvjelző funkciója: a regény tele van megjegyzésre érdemes (és későbbi beszélgetésekben jól bevethető) aranyköpésekkel. Irónia mesterfokon; akinek még nem volt meg az élmény, most pótolja.

Megvásárolható itt.

Ingyenesen letölthető itt.

+ + +

Szilasi László: Szentek hárfája, 2010

E-könyv ár: 1990 Ft
Papírkönyv ár könyvesboltban: 2990 Ft (online rendelésnél: 2841 Ft)
Antikváriumban: jelenleg nem kapható

Rafinált krimi a szépirodalmi fajtából, jó kombináció. Az irodalomtörténészként ismert szerző meglepte a szakmát, könyve 2010 egyik nagy dobása volt, díjat is kapott érte. A történet egy régi gyilkosság körül bonyolódik: eltűnt a tettes és a holttest is, az indíték pedig homályban. A rejtélyt többen, különböző időpontokban megkísérlik tisztázni, közben bepillantást nyerünk a 20. századi magyar történelem fontos korszakaiba (Horthy-, Rákosi-korszak, rendszerváltás). Bővebben itt írtunk a könyvről.

Megvásárolható itt.

+ + +

Csepregi Tamás: Szintetikus álom, 2010

E-könyv ár: 900 Ft
Papírkönyv ár könyvesboltban: 2590 Ft (online rendelésnél: 2202 Ft)
Antikváriumban: jelenleg nem kapható

Az idei legjobb magyar sci-fi regény: ötletes és zord cyberpunk disztópia Budapest elképzelt nyomorúságos jövőjéről, a K. Dick-rajongók szeretni fogják. A huszonegyedik század végére nyüzsögnek a kínaiak, a gyilkos kór és a hatalmat átvevő Pest-Buda Agglomerátum Rt. miatt falak között élnek az emberek. Kilenc történetből kilenc különböző figurát ismerünk meg: bérgyilkost, terroristát, egy öreg bárzongoristát, gyári munkást, a kínai alvilág titkos vezérét, rendőrt stb. Pest-Buda 2060-2081 közti társadalomtörténete.

Megvásárolható itt.

+ + +

Nádas Péter: Párhuzamos történetek, 2005

Papírkönyv ár könyvesboltban: 7900 Ft (online rendelésnél: 7505 Ft)
A Digitális Irodalmi Akadémián: ingyen
Antikváriumban: jelenleg nem kapható

Mostani e-könyves kutakodásunk legnagyobb meglepetése az volt, hogy megtaláltuk a Párhuzamos történetek-et ingyen a neten. Annak idején, öt évvel ezelőtt a karácsonyi szezon nagy favoritja volt Nádas Péter háromkötetes monstre regényfolyama, ott magasodott az összes nagyobb könyvesbolt közepén a Párhuzamos történetek könyvkupaca. A három könyv ára azonban olyan összegre rúgott, hogy az ember ötször meggondolta, megvásárolja-e. Ezért elképesztő, hogy a DIÁ-n fönt van mindhárom kötet, ingyen. (A Digitális Irodalmi Akadémia úgy működik, hogy a szerzők bizonyos életjáradék fejében teszik közkinccsé műveiket.) Most már csak a DIÁ-ról nyert szöveg e-könyvvé alakítása jelenthet nehézségeket, de érdemes magunkat átverekedni magunkat ezen is. A Párhuzamos történetek-ről nem kell sokat magyarázni: monumentális nagyregény a 20. század második felének Magyarországáról, amit Esterházy Harmoniá-ja mellett az ezredforduló legnagyobb irodalmi teljesítményének tartanak.

Ingyenesen letölthető itt.

+ + +

Závada Pál: Idegen testünk, 2008 

E-könyv ár: 1990 Ft
Papírkönyv ár könyvesboltban: 2990 Ft (online rendelésnél: 2841 Ft)
Antikváriumban: jelenleg nem kapható

Závada Pál két regénye is, a Milota és a Jadviga párnája is elérhető ingyenesen a DIÁ-n, de a szerzőnek mind közül talán mégis a 2008-ban megjelent Idegen testünk a leginkább húsba vágó regénye. (A belőle készült drámát most rendezte meg Alföldi Róbert a Nemzeti Színházban Magyar ünnep címmel, lentebb kép látható az előadásból.) A regény egy baráti társaság különböző tagjainak sorsát követi végig a második világháború éveiben. Teljesen belesüppedünk a korba, szembesülünk a Trianon utáni makacs reményekkel, fajvédő érvekkel, és a háború utáni bosszúvággyal.

Megvásárolható itt.

Fotó: Gordon Eszter

+ + +

Bodor Ádám: Sinistra-körzet

Papírkönyv ár könyvesboltban: 2490 Ft (online rendelésnél: 2366 Ft)
A Digitális Irodalmi Akadémián: ingyen
Antikváriumban: jelenleg nem kapható

Szürreális mesék egy szögesdróttal elkerített abszurd láger lakóiról. A főszereplő elindul megkeresni nevelt fiát, így keveredik a Sinistra-körzetnek nevezett helyre, valahova az ukrán-román határra. Az erdélyi magyar Bodor Ádám a romániai diktatúra élményeit fordította sajátos utópisztikus mesevilággá.

Ingyenesen letölthető itt.

+ + +

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő

Papírkönyv ár könyvesboltban: 2280 Ft (online rendelésnél: 1938 Ft)
A Magyar Elektronikus Könyvtárban: ingyen
Antikváriumban: jelenleg nem kapható

Lázár Ervin meséje Mikkamakka, Ló Szerafin, Bruckner Szigfrid, Vacskamati, na és persze Dömdödöm közös életéről minden életkorban azonnali antidepresszáns hatással bír. Nem szégyen felnőtt fejjel mesét olvasni. Ha ingyen van, pláne.

Ingyenesen letölthető itt.