A Google 2010 augusztusában egy új programmal rukkolt elő, amely segítségével a Google online könyvtárának köteteit a Books weboldalának felületénél barátságosabb módon lehet olvasgatni.A Google 2004 óta fáradozik azon, hogy a világ könyveit beszkennelje és elérhetővé tegye a világhálón. A kezdeményezéshez több tucat könyvtár csatlakozott, főleg az Egyesült Államokból, illetve néhány európai országból is (Hollandia, Spanyolország). Ma tízmillió fölött van azoknak a könyveknek a száma, amelyek között online keresgélhetünk. A teljes szövege csak azoknak a köteteknek elérhető, amelyek már nem tartoznak a szerzői jogi törvény oltalma alá, a többiről csak részleges nézetet kaphatunk, vagy a kiadási adatokat találjuk meg, mintha könyvtári katalóguscédulát forgatnánk.

A GooReader ablakának tetején lévő felületen lehet kikeresni a digitális köteteket, melyek címlapjait egy virtuális könyvespolcon jeleníti meg. A zöld címkével megjelölt köteleket teljes egészben el lehet olvasni, a sárga cetlisekből részletekhez lehet hozzáférni, a pirosal jelöltek tartalma nem hozzáférhető, csak a kiadáshoz kapcsolódó adatokat ismerhetjük meg. A GooReadert leginkább teljes képernyős nézetben érdemes használni, ekkor csaknem úgy lehet vele a virtuális folyóiratokat vagy könyveket lapozgatni az egérrel, akár egy valódi példányt. A Life magazin régi számaira az elsők között érdemes rákeresni, de Mikes Kelemen levelei is olvashatóak.

A programnak van néhány szépséghibája. Elsősorban angol nyelvű kiadványokat fogunk találni, ez nyilván leszűkíti a használók körét. A könyv olvasása sem a legegyszerűbb: nagyon szépen, élethűen lehet lapozni, de például a Google Mapnél megszokott tappancs, amivel le-föl lehet igazgatni a könyv lapjait, itt is elkélt volna. Az is hátrány, hogy a program elég sok erőforrást foglal le magának. Mi nagyszerűen tudtuk használni, de olvastuk, hogy másnak lefagyott a gépe tőle. A kereső is gyanús: mintha nem az összes elérhető könyvet listázná. Egy nyelv szerinti kereső is jól jönne.

A GooReader ettől független hasznos segédeszköz azoknak, akik szívesen olvasnak angolul, vagy csak bele-bele lapoznának egy újságba. Nem kell hozzá drága e-könyv olvasó, a program is ingyenes, csak úgy, mint a könyvek és folyóiratok.

A program itt ingyenesen letölthető.