Forrás: 
AFP

A törvényt megszavazták, de értelmezésén még vitáznak - ez a helyzet e-könyv-ügyben. Ha győz az e-lobbi, jövő évtől az e-könyv - a papíralapú könyvekhez hasonlóan - öt százalékkal adózhat a mostani 25 százalék helyett, vagyis jóval olcsóbban lehetne hozzáférni a letölthető könyvekhez. A hangoskönyvek viszont már egészen biztosan kedvezményes (ötszázalékos) áfakulcs alá esnek 2011. január 1-jétől.

Az Országgyűlés megszavazta azt a módosító javaslatot, amely a könyvek reprodukált formáját is a kedvezményes, ötszázalékos áfakulcs alá sorolja, azonban a javaslat megszövegezése nem egyértelmű, így utólag folyik a vita arról, a törvény vonatkozik-e az e-könyvekre.


"Az Áfa tv. 3 . számú mellékletének új 18 . pontja alapján a könyv, illetve kotta bármely más fizikai adathordozón való reprodukált formája, azaz a hangoskönyv az 5 %-os adómérték alá kerül."
(Idézet innen.)

A félreértést a szövegbe került "azaz a hangoskönyv" kitétel okozza, amely leszűkíti a kedvezményes adó alá tartózó könyvformátumok körét, noha az előző félmondatban szereplő "a könyv bármely fizikai adathordozón való reprodukált formája" még magában foglalja azt. "Fontos volna, hogy a szakma egyértelmű iránymutatást kapjon, hogy a törvényben szereplő definíció az e-könyvekre is vonatkozik" - hangsúlyozta L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke, aki az e-könyvek áfacsökkentését célzó eredeti - és még egyértelműen fogalmazó - módosító javaslatot a parlamenthez benyújtotta.

A probléma az Európa Tanács ajánlásainak ellentmondásaiból adódik - magyarázta nekünk L. Simon László. Az egyik uniós irányelv szerint a könyvek minden formája kedvezményes áfakulcs alá tartozhat, egy másik azonban úgy rendelkezik, az elektronikus szolgáltatások nem kaphatnak kedvezményt. Egyelőre még folyik a meccs, hogy az e-könyvek elektronikus szolgáltatásnak avagy könyvnek minősülnek-e inkább. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése L. Simon Lászlóval karöltve kitartóan lobbizik, a végső döntés viszont a Nemzetgazdasági Minisztérium kezében van: utólag pontosíthatják, hogy az e-könyvek végül a kedvezményes áfakulcs alá tartoznak-e. A hangoskönyvekről - mint ahogy a törvénymódosítás szövegéből kiderül - már egyértelműen eldőlt, hogy biztosan olcsóbbak lesznek 20 százalékkal a jövő évben. 

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Viszont ha az e-könyvek is bekerülnek a csomagba, ezzel egészen különös piaci helyzet állhat elő. Nemcsak az egyelőre döcögő magyarországi e-könyv piac megélénkülését várhatjuk tőle, hanem még az is előfordulhat, hogy egész Európa Magyarországon keresztül vásárol e-könyveket. Ugyanis ezzel Magyarország lenne az egyetlen ország Európában, ahol ilyen alacsony az e-könyveket sújtó adó: az e-könyvek minden európai országban normál áfakulcssal adóznak (15-25 % között). Természetesen ahhoz, hogy Magyarország legyen Európa e-könyv nagyhatalma, az is kell, hogy az itthoni e-könyv forgalmazóknak sikerüljön megvásárolni rengeteg mű idegen nyelvű forgalmazásának jogát. Már pedig az e-könyv bizniszben a jogok megszerzése a legbonyolultabb - és persze legdrágább - procedúra. Persze az is előfordulhat, hogy egy jogokkal bőven ellátott nagy nemzetközi cég nyit Magyarországon postafiókcéget, és a kedvező adó miatt innen elégíti ki az egész világ e-book szükségletét.  

Összehasonlításképpen: Spanyolországban az e-könyveket a szabályozás a számítógépes szoftverekkel utalja egy kategóriába, vagyis 18%-os adó terheli a kedvezményes 4% helyett. A spanyol kormány is próbálkozott a csökkentéssel, de pont uniós irányelveken bukott el a terv. Nagy-Britanniában 17.5% a VAT (Value Added Tax) értéke, amely az e-könyveket a többi digitálisan letölthető termékhez hasonlóan terheli (jövőre 20-ra nő), míg a sima könyvek áfája nulla. A francia parlament a múlt hónapban szavazta le az e-könyvek áfacsökkentését, így náluk az elektronikus könyveket 19,6 %-os áfa terheli a kedvezményes 9,5 % helyett. (François Baroin költségvetési miniszter viszont már jelezte, hogy lobbizni fog az EU-nál, hogy engedjenek a direktívák szigorúságán, arra hivatkozva, hogy a kedvezményes áfa a legális elektronikus könyvek elterjedését segítené elő.) A svédeknél Magyarországhoz hasonlóan 25%-os áfa sújtja az e-könyveket (a legmagasabb érték Európában), míg a "rendes" könyveket 6%-os, de állítólag már ők is dolgoznak a csökkentés tervén.