A piacvezető amerikai könyvterjesztő- és könyvesbolthálózat, a Barnes&Nobles legnagyobb vetélytársa, a Borders a csőd szélén áll - adta hírül a Wall Street Journal.

A cég hétfőn vagy kedden jelentheti be a csődöt, a hírek szerint egymilliárd dolláros tartozást halmozott fel. A Borders már évek óta próbálja visszaszorítani a veszteségeit boltok bezárásával és elbocsátásokkal.

A cég legnagyobb hibájának azt tartják, hogy vetélytársaival ellentétben nem fordított elég figyelmet az internetes vásárlásokra és a digitális könyvekre. Míg két nagy vetélytársa, az internetes Amazon, illetve a neten is jelenlévő, boltokat is üzemeltető Barnes&Nobles is előállt például egy-egy saját fejlesztésű e-könyv-olvasóval (Kindle, illetve Nook), addig a Borders kezéből az internetes könyveladás is rég kicsúszott.

Az Amazon januári jelentése szerint az internetes áruház már jelenleg is több Kindle-könyvet ad el, mint papírra nyomtatottat: az amerikai piacon 115 e-könyv jut száz hagyományos kötetre. Az amerikai szakemberek azt jósolják, a könyvespolcok fele öt éven belül el fog tűnni. A Borders kis családi cégként indult 1971-ben, majd a könyvesbolthálózatok nagy kilencvenes évekbeli robbanásában ők is megnőttek.

A cég 2001-ben átadta az online kereskedelmének jogát az Amazonnak - ez ma már végzetes hibának tűnik. A felmérések szerint 2010-ben az amerikaiak egymilliárd dollárt költöttek e-könyv-vásárlásra, de ez gyorsan nőhet, robbanásra lehet számítani. Az olcsó e-könyvek térnyerése a könyvkiadásra is hatást gyakorol.