David Pearson angol könyvtervező 2002 és 2005 között a Penguin Booksnál vált a tipográfián alapuló dizájn gurujává. Az ő művészeti vezetésével készült sorozatokat azóta többen paradigmaváltásként értékelik a könyvborító-tervezés területén. A fiatalember 2002-ben szerzett diplomát a londoni Central St Martin’s College of Art & Design tervezőgrafikai képzésén és utána azonnal felvették a Penguinhez, igaz nem tervezőnek, hanem tördelőnek.

Nagy ötletek 

Őt ez egyáltalán nem keserítette el, és amikor Simon Winder szerkesztő kitalálta a Great Ideas-sorozatot, őt kérte fel, hogy tervezze meg. A Great Ideas azon az ötleten alapult, hogy a hosszú filozófiai, esztétikai szövegek egyes híresebb részleteit érdemes volna fogyasztható formátumban is kiadni – az első szériában így jelent meg például Marcus Aureliustól az Elmélkedések.

A Great Ideas minden egyes darabja a minimalista felfogású dizájn remeke, amelyről ódákat zengnek a szakfolyóiratok. Annak ellenére, hogy majd mindegyik könyv más-más grafikus munkáit felhasználva készült, mégis távolról felismerhető, egységes gondolkodásmódot tükröz. Ez pedig David Pearson érdeme. Alsorozatonként a feketén kívül kizárólag egy-egy színt használt, a gerincek layoutja megegyezik, a címoldalakon az adott műből vett, magasnyomással szedett idézetek alkotják a tipografikus kompozíciót. A 2004-ben indult sorozat 2010-ben az ötödik szériánál tartott, ebben jelent meg például Charles Dickens esszékötete és Niccolo Machiavelli az összeesküvésekről írt traktátusa. Pearson nem mellesleg a tervezői szakma egyik legnevesebb díját, D&AD Yellow Pencil-díjat is elnyerte a sorozattal.

Utazások és szerelmek 

A sorozat sikerén felbuzdulva a kiadó másik két sorozatot is indított: a Great Journeys (híres útleírások) és a Great Loves (szerelmes történetek, novellák) szintén igen kelendőnek bizonyultak. A Great Journeys sorozat a 19-20. század fordulójának könyvtervezési divatját fogalmazta újra. A Victoria Sawdon grafikáira épülő borítók Hérodotosztól Ryszard Kapuścińskiig adnak széles merítést az utazás történetének legjobb írásaiból válogatva.

A Great Love sorozat keretes, többnyire fehér hátterű, egy adott szín különböző árnyalataival játszó, növényi grafikákat felvonultató borítói alatt a világirodalom klasszikus alkotóitól találunk híres és kevésbé ismert novellákat, kisregényeket.

Cormac McCarthy újratöltve 

A fiatal tervező következő nagy dobása 2010-ben a teljes Cormac McCarthy-életmű újrakötése volt a Picador kiadónál. Az új sorozat az év legelején jelent meg és rövidesen sikert is aratott a McCarthy- és a Pearson-rajongók körében egyaránt. Ez volt az első munka, amit Pearson élő szerzőnek készített. A 19. századi vadnyugati hangulatot árasztó Woodblock betűtípus és az adott könyvről már megjelent kritikákból származó idézetek grafikai elemként való használata teszik karakteressé ezt a sorozatot.

Lásd még 

Pearson 2007-ben otthagyta a Penguint és saját céget alapított. A White’s Books prémium kategóriás, keménytáblás könyveket ad ki megfizethető áron, a kötetek mindegyikét Pearson kedvenc grafikusai illusztrálják, például a Radiohead lemezborítóit is jegyző Stanley Donwood. Pearson emellett szabadúszóként a francia Zulma kiadónak is tervez borítókat. (Ezekről bővebben itt.) Hobbija a foci, minden mennyiségben.

David Pearson Flickr-oldala