Murakamiról lehet tudni, hogy imádja a macskákat, mániákusan fut mindennap tíz kilométert, kivételesen zárkózott ember, és mielőtt író lett volna, dzsesszkocsmája volt. De hogy szereti-e a rajzfilmet, ki a kedvenc rendezője, vannak-e gyerekei, ki a felesége, és mi köze karrierjének a baseballhoz, már nem ennyire közismert.

1. Szülei azt szerették volna, ha a Mitsubishihez megy dolgozni.

Murakami gyermekkora óta nem igyekezett szülei elvárásainak megfelelni: az iskolában nem törekedett jó jegyek szerzésére, inkább olyan dolgokkal foglalkozott, amelyek érdekelték. Szülei akarta ellenére még egyetemi évei alatt, 1971-ben megházasodott, és ahelyett, hogy a Mitsubishi-nél próbált volna állást szerezni, kölcsönt vett fel és jazzkocsmát nyitott a nejével Peter Cat néven.

2. Karaktereinek nehéz gyerekkora nem alapszik személyes élményeken.

A szerző állítása szerint máig nem felhőtlen a kapcsolata szüleivel, s abban sem biztos, hogy szülei nem csalódottak még mindig, amiért író lett belőle. Ennek ellenére úgy véli, semmi olyan drámai esemény nem volt a gyerekkorában, ami indokolná, hogy karakterei nehezen feldolgozható élményekkel, s rendezetlen családi háttérrel rendelkezzenek.

3. Három évig tartott, amíg megírta ezer oldalas, három kötetben megjelent új könyvét.

Eredetileg nem tervezte ilyen hosszúra az 1Q84 című regényt. Elmondása szerint a mű megírása három évre gyakorlatilag börtönbe zárta őt. Visszagondolva úgy véli, ha előre tudta volna, hogy a regény - melyre alapvetően szinte ugyanannak a történetnek egy hosszabb feldolgozásaként gondol, amit On Seeing the 100% Perfect Girl One Beautiful April Morning című népszerű novellájában öt oldalban elmesélt - ilyen hosszú lesz, talán el sem kezdte volna megírni.

4. Nagy kedvence Raymond Chandler.

Murakami többek között of F. Scott Fitzgerald, Raymond Carver, Truman Capote és J.D. Salinger több művét is lefordította angolról japánra, de legjobban a krimit imádja, közülük is Raymond Chandler regényeit, melyek közül szintén lefordított hármat. Szerinte az ideális könyv Dosztojevszkij és Chandler elegye. Amerikai posztmodern írókat – Don DeLillót, Thomas Pynchont sose fordítana, mert szerinte az ő őrültsége az ő őrültségükkel együtt nem hatna jól. Saját könyveit sosem fordítaná, japánról angolra fordítani ugyanis nem szeret.

5. Ki nem állhatja Mijazaki rajzfilmjeit.

Bár Murakami és a japán animációsfilm-rendező, Mijazaki Hajao fantáziája rettentően hasonlóan működik, az író nem szívelheti honfitársa munkáit. Még a rendező legnépszerűbb filmjét, a Chihiro Szellemországban-t sem volt képes végignézni. Az animációt általában nem szereti, és a mangát is rühelli. A filmek közül inkább a művészfilmekért van oda, kedvenc rendezője a finn Aki Kaurismäki.

 

6. Három helyet tekint az otthonának: Japánt, Hawaii-t és azt a világot, melyet Odaátnak nevez.

Murakami Kiotóban született, jelenleg Tokió egyik külvárosában lakik, egy kis házban. Otthonának tekinti a hawaii Honolulut is, van azonban egy harmadik „otthona” is. Odaátnak hívja azt a teret, ahol szereplői élnek, s ahova mindig átmegy, mikor reggel leül, hogy hat órán keresztül egy másik világban éljen.

7. Első emléke hároméves korából való.

A legelső emlék, amire az író emlékszik, valószínűleg máig hatással van az életére. Három éves korában kisétált a házuk bejárati ajtaján, egyedül elindult az úton és beleesett egy patakba. A víz egy sötét alagút felé sodorta, de még mielőtt odaért volna, az édesanyja észrevette szökését és kimentette a vízből. Murakami azt feltételezi, innen ered a sötétség iránti erős vonzalma.

8. A 1Q84 ötlete egy tokiói dugóban ülve jutott eszébe.

Az író sosem tervek szerint ír, hirtelen jött ötletek alapján kezd bele regényei megírásába. Ahogy a regényírás ötlete, a művek történetei is a legkülönbözőbb helyzetekben jutnak eszébe. Legutóbbi regényének alapjait egy tokiói közlekedési dugóban ülve találta ki, miközben Janacek  nyugtalan hangulatú Sinfoniettáját hallgatta (Az 1Q84 pont ezzel a jelenettel kezdődik).

9. Gyermekei nincsenek, feleségével azonban máig nagyon közel állnak egymáshoz.

Murakami nem bánta meg, hogy fiatalon belevágott a házasságba, felesége, Yoko ugyanis máig legközelebbi barátja, s egyben legfőbb kritikusa is. Első regényét is felesége olvasta el először, s azóta is igyekszik segíteni férjét a munkájában. Murakami olyan kritikákat is elfogad tőle, amiket mástól sértésnek venne. Mióta Murakami író lett, felesége afféle menedzserként segíti a munkáját.

10. Baseball-meccset nézett, mikor eldöntötte, hogy író lesz.

Murakami korábban sosem érzett különösebb indíttatást, hogy írjon valamit, míg 1978-ban egy baseball meccset nézve, egy amerikai játékos, Dave Hilton remek ütésének hatására hirtelen belé hasított, hogy meg tudna írni egy regényt. Azonnal elment egy papírboltba, vett egy tollat és nekilátott első regénye, a Hear The Wind Sing megírásának.

11. A kurblimadár krónikája című művét a kiadója nem adta ki eredeti terjedelmében.

Mikor Murakami 1998-ban ki akarta adatni A kurblimadár krónikája című könyvét, a kiadótól azt a választ kapta, hogy túl hosszú. Nem volt elég híres író ahhoz, hogy megérje a kiadónak egy hosszú regényt kiadni tőle, így 25 000 szóval megrövidíttették a művet, amely végül 624 oldalon jelent meg.