Italo Calvino Miért olvassuk a klasszikusokat? című esszéjében (1991) kísérletet tesz arra, hogy felállítsa a klasszikus mű definícióját. Több szempontból is közelít a kérdéshez, ezek alapján tizennégy pontban fogalmazza meg, mit jelent, ha egy szövegre azt mondjuk, klasszikus.

1. Klasszikus az a mű, amelyet úgy szokás szóba hozni, hogy „Újra olvasom…”, nem pedig úgy, hogy „Olvasom…”.

2. Klasszikusnak nevezzük azt a művet, mely kincs annak, aki elolvasta és megszerette, ám legalább olyan kincs annak is, aki szerencséje folytán később találkozik vele, s így jobb feltételek közt tudja élvezni.

3. Klasszikus az a mű, amely különleges hatást gyakorol ránk, akár úgy, hogy feledhetetlenné válik, akár úgy, hogy megbújik emlékezetünkben, s egyéni vagy kollektív tudatalattiként működik.

4. A klasszikus mű újra olvasása ugyanolyan felfedezés, mint az első olvasás.

5. A klasszikus mű első olvasása valójában újra olvasás.

6. Klasszikus az a mű, amely sohasem mondja el maradéktalanul mondanivalóját.

7. Klasszikus az a mű, amely hozzánk érkeztekor magán viseli minden előző olvasás nyomát, s továbbhaladva minden kultúrkörben (egyszerűen a nyelvben és a szokásokban) újabbakat hagy maga után.

8. Klasszikus az a mű. amely özönével vonja magára a kritikai értékeléseket, ám folytonosan le is rázza őket.

9. A klasszikus olyan mű, melyet annál újszerűbbnek, meglepőbbnek és eredetibbnek találunk, ha magunk is elolvassuk, minél ismerősebbnek hittük a hallottak alapján.

10. Klasszikusnak nevezzük azt a művet, amely a világegyetem megfelelőjeként ölt alakot, akárcsak az ősi talizmánok.

11. „Saját” klasszikusunk az, aki nem maradhat számunkra közömbös, akihez mérve – vagy akivel szemben – meg tudjuk határozni magunkat.

12. A klasszikus olyan mű, amely időben megelőz más klasszikus műveket, ám aki előbb olvasta a későbbieket és utóbb a korábbit, a genealógiában az előbb olvasott mű helyét is nyomban felismeri.

13. Klasszikus az a mű, mely az alapzaj rangjára szállítja le a napi eseményeket, erről az alapzajról viszont maga sem mondhat le.

14. Klasszikus az a mű, amely alapzajként működik ott is, ahol az illetéktelenebb mindennapiság az úr.

(Fordította Szénási Ferenc, Holmi 1994/9)