A felnőtteknek szóló könyvheti újdonságok után szétnéztünk, milyen friss kötetekkel készülnek a kiadók a gyerekolvasóknak. Lesz balatoni kalandregény, afrikai utazás, nem olvasásra, hanem minden másra szánt könyv, találni focis, apás meséket, és persze mindenféle furcsa lényekről szóló történeteket is. Jön az új Bogyó és Babóca, Rumini és Boribon is.

„Ne csinálj szamárfüleket, ne zsírozd össze, ne törd meg a gerincét, ne firkáld tele, ne rugdald, ne öntsd le!” – mindenki emlékszik a gyerekkorában a könyvekhez kapott használati útmutatóra. Az így elnyomott indulatokat, kísérletező kedvet a NemKönyvvel lehet pótolni: a Manó Könyveknél megjelenő kötettel mindent lehet csinálni, leenni, kilyukasztani, dobálni – nincs határ. A cél, hogy a 86 dolgot, amit mindig is kipróbáltunk volna, vagy amikre egyáltalán nem is gondoltunk volna, most pótoljuk.

A Manó Könyveknél jelenik meg a korábban Szép Magyar Könyv Díjjal jutalmazott Maros Krisztina mesekönyve, a Tücsök a Holdon: a titokzatos holdbéli zenész történetét eddig csak Pipacsbirodalom apró lakói ismerhették, de most az embergyerekek előtt is megelevenedik. Szintén a Manónál jön Bátky András író és az Év Gyermekkönyve Díjas Lakatos István illusztrátor könyve, a Bazsó és Borka. A címben szereplő ikerpár küldetése, hogy egymást és másokat is bosszantsanak, hogy elemeire szedjék szét környezetüket – a sok csínytevéshez pedig rejtélyes köze van egy pincemanónak. A könyv első önálló olvasmánynak is ajánlható.

A kezdő, de már egyedül is olvasó gyerekeknek érkezik a Móránál Majoros Nóra 3x1 család című könyve: egy kilencéves kisfiú mesél hajmeresztő sztorikat az életéről, családjáról. A történeteket Rubik Anna rajzai kísérik. Itt jelenik meg Prágai Tamás Vadállatok a kabátzsebben című könyve Kőszeghy Csilla illusztrációival. Ebből a „papás meséből” kiderül, nehéz dolog, ha az ember egyedül nevel egy óvodás kisfiút. Még nehezebb, ha az ember apuka. Mert nem csak melegszendvicset vagy ízletes halujjakat és más finomságokat kell előállítania vacsorára, ovis ünneplő ruhát kell vásárolnia a kinőtt helyébe, hanem még az esti mesét is neki kell kitalálnia. Ilyen apuka Pepita, aki folytatásos afrikai mesét talál ki a kisfiának, Csombornak Unguburól, az afrikai törzs varázslójáról és az ő gonosz mesterkedéseiről.

A Pagony idei kínálatában a legkisebbek vannak fókuszban. Bartos Erikától egy bábkönyvet adnak ki, a Mese az elveszett nyusziról három dimenzióban eleveníti meg az egész Bogyó és Babóca-univerzumot. Marék Veronika Boribon-sorozata is folytatódik (Boribon házikója), a mese ezúttal egy mély problémát jár körül. A Pagony népszerű illusztrátora, Agócs Írisz pályája újabb mérföldkőhöz érkezett: elkészült első saját mesekönyve, a Kicsi, nagy, amely egy elefánt és egy madár barátságáról szól. Az óvodásoknak szól Both Gabi–Maros Krisztina kötete, A hintarabló és Erdős István–Pásztohy Panka mesekönyve, az Aprótörpe indiánok. Kiss Ottó Focisták kézikönyve Baranyai András illusztrációival kísérve mutatja be a labdarúgás szabályait. A nagyobbak örömére jön az új Rumini: most a Ferrit-szigetre veti a sors a Szélkirálynő legénységét, ahol megpróbálják kiszabadítani a foglyul ejtett ferriteket a gonosz pillangóktól. Illetve nekik szól Menyhért Anna Vándorlánya is: a kalandregény főhősében az útkereső kiskamaszok ismerhetnek magukra.

A Csimota dizájnkönyves sorozata is újabb kötetekkel egészül ki: A három kismalac, a Piroska és a farkas,  a Hófehérke és a hét törpe után most a Csizmás kandúr mesét dolgozta fel öt tehetséges illusztrátor (Csernus Ágnes, Stark Attila, Paulovkin Boglárka, Carolina Búzió, Bodonyi Panni) – csak képekkel. A Kolibri Kiadónál pedig egy igazán nyári, balatoni mesekönyv jön. A Rév Fülöp Balatóniában játszódik, de a lovagok, fajszok és miabigyóiak földjén sötét idők járnak: Csobánc király és az egész birodalom segítségre szorul. Akarattya hercegnő tanácsait követve Rév Fülöp útra kel, hogy megmentse a világot.

Kertész Erzsi Labirintó című könyve fordulatokban gazdag kalandregény, kifordított tündérmese, vicces állatmese és szürreális nyelvi attrakció egyszerre. A Cerkabellánál megjelenő, vízi útvesztőről, egy kissé elkényelmesedett királyfiról szóló mesét Kasza Julianna illusztrációi kísérik. Ennél a kiadónál is jön egy Kiss Ottó-kötet: Kárpáti Tibor rajzai között a gyerekeknek (is) szóló novellákban repülő emberről, űrlényekről, királyokról, varázsbabszemekről, időutazásról, fociról olvashatunk.

Sinikka és Tiina Nopola a kortárs finn gyerekirodalom legkedveltebb szerzői közé tartoznak, több sikeres könyvsorozat fűződik a nevükhöz. Az egyik a Cerkabella jóvoltából mostantól már magyarul is olvasható. Risto Rapper egy tíz év körüli fiú, aki bohókás nagynénjével éppen új lakásba költözött. A fiú kedvenc időtöltése a dobolás és a rappelés. Az új környezetben a szomszédság megismerése és a beilleszkedés nem megy zökkenők nélkül, már csak azért sem, mert a házban nem mindenki örül Risto dobszólóinak. Egy névtelen levélíró egyre fenyegetőbb hangú üzeneteket küldözget, gyanús idegenek érkeznek látogatóba, és valaki elrabolja a szomszéd bácsi kiskutyáját is. A Risto Rappert a nálunk is megjelent Tatu és Patu-sorozat szerzői, Aino Havukainen és Sami Toivonen illusztrálták.