2012 első felében többek között Umberto Eco és Murakami Haruki új regényei is megjelennek magyarul, Frei Tamás a káoszról és magyar elit bukásáról ír, lesz még hazafias kalandregény, urban fantasy, illetve budapesti vámpírtrilógia is száz évvel ezelőttről. Az Ünnepi Könyvhétre megérkezik a 20. század egyik legnehezebb könyvének, Joyce Ulysses-ének közérthetőbb magyar fordítása.

Az Európa az Ünnepi Könyvhétre kiadja a 20. század egyik legfontosabb regényének, James Joyce Ulysses-ének átdolgozott fordítását. Az új magyar nyelvű Ulysses a negyedik kísérlet a regény fordítására: először Gáspár Endre fordította le 1947-ben, ezt követte Szentkuthy Miklós 1974-es munkája, amelyet 1986-ban Bartos Tibor is átdolgozott. Szentkuthy Miklós klasszikusnak tartott fordításán a Magyar James Joyce Műhely tagjai, Kappanyos András, Kiss Gábor Zoltán, Gula Marianna es Szolláth Dávid végeztek korrekciókat, az új kiadáshoz Takács Ferenc ír utószót. A Magyar James Joyce Műhely javításainak célja, hogy az egyébként is nehezen olvasható regény érthetőbb legyen.

Nemzetközi Könyvfesztivál

A Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégei Claudio Magris olasz író és Skandinávia lesznek. Az Európa Kiadó Magristól újra kiadja az Egy másik tenger című kisregényt. A szerző iskolateremtő munkája, A Habsburg-mítosz a modern osztrák irodalomban pedig először jelenik meg teljes terjedelmében magyarul.

Az Európa a fesztiválra jelenteti meg Umberto Eco 2010 őszén megjelent sikerregényét, A prágai temető-t is, amelynek ugyan egyetlen részlete sem játszódik Prágában, viszont a városhoz kapcsolódó szimbolikus történetek fontosak a regényben. A 19. század második felében játszódó történet szereplői valóban élt történelmi személyek. Egy kivételével: a főhős, akinek napló formában írt életét követhetik nyomon az olvasók, egy szégyenletes titkot őrző szélhámos. A prágai temető-nek nagy visszhangja volt Olaszországban, és már a megjelenése előtt nagy szenzációnak számított 2010. október elején a Frankfurti Könyvvásáron. Az élénk érdeklődés részben annak is köszönhető, hogy a könyv könnyen félreérthető. Róma főrabbija, Riccardo Di Segni szerint A prágai temető azért lehet veszélyes, mert nem tudományos munkaként a zsidógyűlöletet csak tematizálja, a jelenséget magát nem elemzi. Az antiszemita főhős alakját többen is támadták, egy vatikáni lapban olvasható kritika szerint a könyv „a zsidók különféle összesküvéseiről írva akaratlanul is gyanút kelt az olvasóban”. (További részletek itt.)

A fesztiválra készül el az új orosz irodalom slágerírójának, Viktor Pelevinnek legújabb könyve is magyarul (Ananászlé a szépséges hölgynek), amely öt, bizarr ötletre épülő, a világpolitikai csatározásokat kifordító elbeszélést tartalmaz. A Librinél pedig egy dán szerzőpáros, Rene Kaaberbøl és Agnete Friis krimisorozatának első két kötete érkezik. A Nina Borg-könyvek főhőse egy vöröskeresztes ápoló, aki a második részben egy magyar vonatkozású ügyben is nyomoz. A történet egy elhagyott szovjet laktanyában indul, valahol Miskolc környékén, és a krimi egyik főhőse is magyar.

A Scolar is kortárs északi irodalmat visz a fesztiválra. Megjelenik Sofi Oksanen Baby Jane című 2005-ös regénye, amelyben egy súlyos pánikbetegségben szenvedő leszbikus lány érzéseit bontja ki a világhírű finn író. A fesztiválra érkezik a Semmi című botránykönyv (itt írtunk róla) szerzőjének, Janne Tellernek az elkényelmesedett európaiakról szóló esszégyűjteménye, a Ha háború lenne. A szintén skandináv Karin Fossum Sejer felügyelője pedig az Aki mást szeret című kötetben nyomoz majd egy gyerekgyilkosság ügyében.

Krimik, sci-fik, fantasy-k


Az Agave két új szerzőt mutat be 2012 elején: Glen Duncant és M. C. Scottot. Duncan Az utolsó vérfarkas című urban fantasy-jével mutatkozik be magyarul. Az utolsó vérfarkas a címe ellenére mellőzi a tinédzserregények sablonjait, ehelyett egy felnőtteknek szóló, popkulturális utalásokkal teli könyv. M. C. Scottot Steven Saylor ellenpontjának szánja az Agave: Scott Róma-sorozatát A császár kémje nyitja majd több akcióval és több történelmi fikcióval. Lesz egy új Philip K. Dick: A Frolix-8 küldötte először 1970-ben jelent meg. A Könyvhétre új kiadást kap Neil Gaiman Amerikai istenek című műve – ezzel viszont elfogynak a magyarul még kiadható Gaiman-könyvek, hacsak a szerző nem ír valami újat.

Az Európánál megjelenik egy feminista krimi: Sarah Paretsky amerikai író A testművésznő című könyvében Warshawski magánnyomozó a chicagói bárvilágban próbálja felderíteni egy fiatal lány meggyilkolását. A Partvonal Kiadó folytatja a Pszichokrimi-könyveket, a sorozatban 2012-ben többek között kiadják Belinda Bauer kortárs brit író több mint egy éve bestsellerlistás könyvét, a Blacklands-et, amelyben egy kisfiú folytat egyre fojtogatóbb levelezést egy bebörtönzött gyilkossal.

Az Ulpius-háznál májusban jelenik meg Anthony E. Zuiker, a CSI: A helyszínelők tévésorozat író-producerének könyve, a 26 - Sötét kezdetek, amely egy sorozatgyilkos utáni vadászatról szól. Az összeesküvéselméletek kedvelőinek pedig ősszel érkezik az újabb Frei-könyv, a sokat sejtető című 2015. A káosz és a magyar elit bukása.

Könyvek uborkaszezonra

Az év eleje általában visszafogottabb a megjelenések szempontjából, de az első érdekességekig sem kell feltétlenül várni az áprilisi Könyvfesztiválig. Fehér Béla hazafias kalandregénye, a Kossuth-kifli a következő hónapban jelenik meg a Magvetőnél. Ebben a nagyregényben a beharangozó szerint minden lesz: szabadságharc, szerelem, bűn, történelem, paródia és gasztronómia, illetve nemzeti sorskérdések is felmerülnek benne.

Most jelenik meg az Európánál Douglas Coupland legendás X generáció-jának folytatása, az „A” generáció. A sztori valahol a jövőben játszódik, a legfontosabb változás a mához képest az, hogy kipusztultak a méhek, s emiatt a világ lassan haldokolni kezd. Mindenki egy új antidepresszánst szed, amitől megszűnik a jövőtől való rettegés, de egyúttal azt is eredményezi, hogy az emberek tökéletesen elvannak magányukban. A világ pusztulása mögött pedig lassan felsejlik egy hátborzongató machináció. A kiadó Niccolò Ammaniti, az Én nem félek írójának új regényével jön ki: az Én és te főszereplője egy tizennégy éves kamasz, Lorenzo, aki szeretné, ha olyannak látnák, mint a többi „normális” kamaszt.

Márciusban érkezik Murakami Haruki 1Q84 című trilógiájának harmadik könyve a Geopennél. (Az első kettőről itt írtunk.) A Libri szintén márciusban jelenteti meg Benedek Szabolcs Vérgróf című regényét, amely egy trilógia első része. A sztori szerint 1910-ben pezseg a polgári élet Budapesten, ám a székesfőváros utcáin arat a halál: a rendőrség elképzelhetetlen brutalitással meggyilkolt prostituáltak holttesteire bukkan szerte a városban. Ezzel egy időben egy különös gróf érkezik Budapestre, aki éjszaka él, akárcsak a város, és még soha, senki nem látta enni.

A L’Harmattan év eleji újdonságai között szerepel J. M. Ledgard Zsiráf című regénye, amelyet 2007-ben a Commonwealth Writers' Prize regionális díjára jelöltek. A februárban megjelenő Zsiráf-ban a mítoszok és az irodalom hagyományai keverednek egy meglehetősen abszurd sztoriban: a világ valaha volt legnagyobb Afrikán kívüli zsiráfkolóniájában, egy csehszlovák állatkertben pár óra leforgása alatt az összes zsiráfot lemészárolják. Februárban érkezik a Kalligram Kiadónál Pavel Vilikovský regénye, A gonosz önéletrajza, amelyben két párhuzamos történetet bont ki az író. Jozef K.-ét, akit a kommunista hatalomátvétel után családja életével zsarol a titkosrendőrség; és egy nyugdíjas irodalomtanárét, aki a rendszerváltás utáni Pozsonyban kutat egy húsz éve eltűnt, számára idegen személy, Mária M. után.

Mozi és könyv


Erin Morgenstern az Éjszakai Cirkusz-ban egy különös előadással szórakoztató társulat kulisszái mögé vezeti az olvasót. A varázslatos produkciók két fiatal mágusnak köszönhetőek, akiket egymás ellenfeleivé neveltek, ők mégis egymásba szeretnek. A Librinél márciusban megjelenő könyv filmfeldolgozását a Twilight-ot is jegyző Summit Entertainment készíti éppen.

Don DeLillo Cosmopolis regénye ősszel érkezik a könyvesboltokba. A Librinél megjelenő könyv sztorija a 2000-es évben játszódik, egy korszak végén, amikor még zúdult a pénz a kultúrába, a világot behálózó multinacionális cégek pedig befolyásosabbnak tűntek még a kormányoknál is. Ebben a környezetben araszol Eric Packer, a huszonnyolc éves, milliárdos vagyonkezelő limuzinja egy bizonytalanabb jövő felé.  A Cosmopolis-ból David Cronenberg készített nagyszabású filmet Robert Pattinson és Juliette Binoche főszereplésével, amely 2012 második felében kerül a magyar mozikba.