A költészet napja alkalmából összeállítottunk egy ízelítőt a frissen megjelent és hamarosan érkező, kortárs magyar verskötetekből. A versek igazi szezonja az Ünnepi Könyvhét (június 7–10.) körül lesz, de néhány izgalmas kötet már a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra is érkezik.

Verskötetek a Könyvfesztiválra…

Szabó T. Anna: Tatoktatok
Kárpáti Tibor illusztrációival
Magvető Kiadó, 96 oldal, 2490 Ft

A Magvető szeretné erősíteni gyerekirodalmi profilját, a törekvés részeként jelenik meg április 16-án Szabó T. Anna gyerekverskötete, a Tatoktatok Kárpáti Tibor illusztrációival. A kötet nyelvpörgető mondókái, pisszegő dalai, rímes tréfái és ritmikus rögtönzései az ünnepekről és a hétköznapokról, a családról és „egyéb állatfajtákról” szólnak. De felbukkannak benne a sámánok, a boszorkányok, a kalózok meg a vérnyulak is. A kiadó négytől tizenkét éves korig ajánlja a Tatoktatokot. Szabó T. Anna költő, író, műfordító, hat könyve jelent meg, többek között József Attila-, Déry-, Zelk Zoltán- és Vackor-díjas. Kárpáti Tibor a New Yorker magazin állandó grafikusa, elnyerte a XV. Országos Tervezőgrafikai Biennále díját, számtalan nemzetközi és hazai kiállításon szerepelt, több gyerekkönyv illusztrátora.

Domokos Johanna: Exir, elíxir
Pluralica–Schiler, 144 oldal, 2500 Ft

A Pluralica április 21-én mutat be egy háromnyelvű kötetet, Domokos Johannától az Exir, elíxirt. A magyar, angol és német nyelven, vándorlós, kanyargós belíveken megszólaló versek nem fordítások, hanem egymás továbbírásai. A kötet fő témája az utazás, a (poszt)modern nomádizmus, a sokszor váltott másság, a sokféle nyelv és kultúrkör sajátos otthonossága. Domokos Johanna számos helyen való rövidebb- hosszabb tartózkodás után (pl. Kolozsvár, Budapest, Helsinki, Berlin, Los Angeles) ismét Németországban él. Mint költő, performansz-szöveg író, irodalomkutató és fordító anyanyelvén kívül angol, finn, német, számi, román és török nyelveket használ. Az Exil, elixír a hatodik verseskötete.

Závada Péter: Ahol megszakad
Libri Kiadó, 72 oldal, 1490 Ft

A Libri Kiadónál jelenik meg Závada Péter első kötete, az Ahol megszakad. A könyvet Parti Nagy Lajos szinte apai szavakkal ajánlja: „Régóta szeretem ezeket a verseket, már az előzmények, verseletek és dalcsírák is igen közel álltak hozzám. Láttam, ahogy költészetté sűrűsödnek, és lassan, okosan első kötetté, ezzé a jó és pontos könyvvé összeállnak. Elhiszik és elhitetik, hogy van belőlük hova tovább. Hogy ahol megszakad, ott el is kezdődik.” Závada Péter közgazdásznak tanult, végül angol-olasz szakon végzett. Dolgozott nyelvtanárként és reklámszövegíróként, 2009-től jelennek meg versei, publikál a Jelenkor, a Holmi folyóiratokban, az Irodalmi Jelen Online-on és a Literán. 1996 óta az Akkezdet Phiai nevű rap- és slampoetry zenekar tagja Újonc Peti néven.

Szolcsányi Ákos: A felszínről
Kalligram Kiadó, 92 oldal, 2100 Ft

A Kalligram Kiadó Szolcsányi Ákos A felszínről című kötetét mutatja be a Könyvfesztiválon. A fiatal költőnemzedék képviselőjének új kötete, ahogy a címe is mondja, a felszínről enged betekintést életvilágunk felszíni és mélyebb rétegeibe. A kiadó ajánlása szerint finoman felvázolt képek, pontos meglátások, a transzcendencia keresése jellemzi az ökonomikus nyelven megírt verseket. Szolcsányi Ákos az ELTE BTK spanyol-magyar szakos hallgatója, Budapesten él. Verseit többek között az Árgus, az Élet és Irodalom, a Jelenkor és a Kalligram közölte. Szerzője a Használati utasítás című antológiának, első verskötete a Csehország szép, útjai jók.


… és a Könyvhétre

Az Európa Kiadónál jön Kiss Judit Ágnes negyedik kötete, a Koncentrikus korok. Az ajánló szerint Kiss Judit Ágnes François Villon és Bolond Istók közeli rokona, a szerepjátékok népszerű mestere. Az új kötet pedig talán „komolyabb”, talán szomorúbb lesz az eddigieknél. Kiss Judit Ágnes az ELTE bölcsészkarán magyar, a Színművészeti Egyetemen drámatanári, a Pécsi Tudományegyetemen oboa szakot végzett. Rendszeresen 2004 óta publikál, első kötete Irgalmasvérnő címmel 2006-ban jelent meg.

A Magvető három nagy névvel készül a Könyvhétre: Győrffy Ákos, Kántor Péter és Szálinger Balázs köteteit adja ki. Győrffy Ákos Haza című könyvének lírai hangvételű, meditatív kisprózája és prózaversei intellektuális bolyongásra hívják az olvasót az embert körülvevő világban. Kántor Péter az elmúlt három-négy év verseit és egy teljesen új ciklust fűz össze kötetté. Már a Köztünk maradjon cím is utal a kötet egyszerre titkolózó, intim, mégis nyitott hangjára. A közköltészet, a köszöntő és alkalmi költemények, a betlehemi királyokról szóló verses mese, az ekphrasziszok mellett a kötetben olvasható lesz a költő megindító búcsúzása, a Levél édesanyámnak is. Szálinger Balázs KöztársaságLíra, dráma, epika című kötetének lírai része a római kori köztársaság és a mai magyar köztársaság közé von játékos, ironikus, derűs párhuzamot, de a kötetben egy nagyvárosban játszódó szerelem története is olvasható lesz verses elbeszélésben.