Valódi gyilkosságra felszólító számítógépes játékról, identitásától megfosztott gyerekről, a nagyszülők haláláról szóló ifjúsági és gyerekkönyvek is érkeznek 2012 első félévében. A Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, Skandinávia mesekönyveket hoz, folytatódnak a sztársorozatok. Ebben az évben sem marad senki új Bogyó és Babóca vagy Boribon nélkül.

Könyvünnepek

A Nemzetközi Könyvfesztivál idején Budapestre látogat két finn gyerekkönyvszerző, Timo Parvela és Seita Parkkola is. A Cerkabella Kiadónál Timo Parvelától korábban két kötet jelent meg (Mérleghinta, Körhinta), az idei fesztiválra érkezik Virpi Talvitie illusztrátorral közös trilógiájuk befejező darabja, a Szerencsekerék, amelyben egy szívhez szóló, palackpostán küldött üzenet útját követhetik nyomon a gyerekek. Seita Parkkolától a Vihar című ifjúsági regényt adja ki a Cerkabella: a főszereplő, Aczél Vihar utolsó esélye egy iskola, ami kicsit olyan, mint egy akvárium, és nagyon olyan, mint egy börtön. Itt, az Esélyek Házában Vihartól rögtön az elején elkobozzák a gördeszkáját és nemsokára a fiú egész korábbi élete a tiltott dolgok listájára kerül. Vihar számára a kiutat a lázadó Indiával kötött barátság jelenti.

A tavalyi Könyvfesztivál díszvendégétől, Per Olov Enquisttől idén egy ifjúsági regény érkezik az Európa Kiadónál. A Harmadik Barlang titká-ban három testvér és a nagyapjuk egy kirándulás alkalmával megtalálják a nagyapa régi mesekönyvét, amelyben egy térkép vezeti el őket egy medve lakta barlanghoz. A 9-12 éveseknek szóló kalandok során orosz kábítószercsempészekkel kerülnek szembe, de frissen szerzett szövetségeseikkel (egy medvével, egy farkassal és egy kígyóval) felveszik ellenük harcot.

A Könyvhétre jelenik meg (nem sokkal a foci EB előtt) Kiss Ottó Focis könyv-e. A kötetben a sportág nagy kérdéseié a főszerep, a kísérő rajzokat pedig az egyébként focirajongó illusztrátor, Baranyai András készíti. Az ünnepre a Cerkabella is Kiss Ottót ad ki: náluk repülésről, idegen lényekkel való találkozásról, sportkarrierről, időutazásról szóló mesenovellákkal készülnek (Liliputi trónkövetelők), amelyeket Kárpáti Tibor illusztrál.

A Pongrác Kiadó egy elsőkönyves szerzőt mutat be a Könyvhéten. Károly Imre óvodásoknak, kisiskolásoknak szóló meséje, A láthatatlanná vált királyfi a népmesei hagyományokat követi. A jó királyfinak meg kell küzdenie a Pokol urával, egy egész városnyi perlekedőt kell megbékítenie, ha pedig ez nem volna elég, meg kell védenie országát a szomszéd király támadásától. A sárkányok, ördögfiókák, táltosok, öreg bölcsek Nagy Zita illusztrációin elevenednek meg.


Ifjúsági regények

A Pongrác Kiadónál jelenik meg májusban Ursula Poznanski osztrák író ifjúsági regénye, az Erebos. A sztoriban egy Nick nevű fiú megszállottja az Erebos című számítógépes játéknak, ami kézről-kézre jár az iskolájában. A szabályok elég szigorúak: mindenki csupán egyetlen esélyt kap. Erebos olyan megbízásokat ad, amelyeket a tizenéveseknek nem a virtuális világban, hanem a valóságban kell végrehajtaniuk. A képzelet és a valóság zavarosan összemosódik, egy napon pedig a játék arra utasítja Nicket, hogy öljön meg egy embert. A regény 2011-ben elnyerte Németországban az év legjobb ifjúsági könyvének járó Deutscher Jugendliteraturpreist.

Az év egyik érdekességének ígérkezik Tasnádi István a Pagonynál megjelenő regénye, a Sárkányölő Kornél, amelyet Herbszt László illusztrációi fognak kísérni. A főszereplő, Kornél éppen kinőtt a gyerekkorból, válaszokat keres a körülötte lévő világ kérdéseire és legfőképpen arra, ki is ő. Tavasszal érkezik az Ágrólszakadt Tóbiás szerzője, Timothée de Fombelle második Vango-könyve, A hazátlan herceg. A cselekmény 1936-ban játszódik New Yorkban. Vango egy felhőkarcoló tetején függeszkedik. Azt az embert üldözi, aki miatt fenekestül felfordult az élete, és aki ismeri születésének titkát. A modern kalandregény második, befejező része a Móra Kiadónál jelenik meg.

Brian Selznick A leleményes Hugo Cabret című regényéből 2011-ben Martin Scorsese készített 3D-s filmet Jude Law, Ben Kingsley és Sacha Baron Cohen főszereplésével, a film 2012-ben kerül a magyar mozikba és azzal egy időben érkezik az ifjúsági regény is. A sztori szerint Hugo Cabret egy forgalmas párizsi vonatállomáson él teljes titokban, az árva kisfiú az épület rejtett járataiból felügyeli a pályaudvar óráinak működését. Amikor azonban, akárcsak az általa javítgatott fogaskerekek, a sorsa összekapcsolódik egy könyvmoly kislány és a pályaudvar mogorva játékboltosának történetével, élete és legféltettebb titka is végzetes veszélybe kerülnek. Brian Selznick 284 eredeti rajzával, valamint a képregények és filmek keverékét idéző formájával újraértelmezi az ifjúsági regény műfaját. A könyvet a Libri adja ki.


Mesék gyerekeknek

A legkisebbeknek két érdekes kiadvány készül tavasszal. A Csimotánál jelenik meg Baranyai András asszociációs képeskönyve, a Munka, amely különböző foglalkozásokat mutat be. Másfél éves kortól ajánlják a Naphegy Kiadó januárban megjelenő Egyik este otthon… című képeskönyvét. A történet egy klasszikus láncmese, amelyben az állatok sorra felkeresik egymást, hogy biztosítják a másikat barátságukról. A kiadvány érdekessége, hogy a körkörösséget a kötészeti megoldás is követi: a könyv teljesen körbenyitható.

Erdős István óvodásoknak szóló meséiben, az Aprótörpe indiánok-ban Táncoló Pitypang és Ásító Felhő kalandjait követhetik nyomon az olvasók. A kötet hangulata egy mesés elemekkel feltöltött indiánregényre emlékeztet az előzetes információk alapján: a Manik erdejében játszódó történetben a hősöknek akáctövis késük van és makkpitét esznek. A kötetet Pásztohy Panka illusztrálja. Az egyik legtöbbet ígérő gyerekkönyvnek Bátky András és Kárpáti Tibor közös könyve, az Agresszív Békamesék tűnik. A cím a rádióból lehet ismerős, a történetekben a gyerekbékák minden kis hülyeségen összevesznek és összeverekednek, aztán persze kiderül, hogy a verekedés legfeljebb olvasva vicces, de nem vezet eredményre. Mindkét kötetet a Pagony adja ki.

A Csimota Kiadónál megjelenik Domonyi Rita Tündérbodár című, 7-8 éveseknek szóló kisregénye, amelyben a címszereplő és barátja, Devevér annyi programot igyekeznek szervezni egy fesztiválra, "hogy az eső ne győzze elmosni.” A Pontkiadó megjelenteti Szávai Géza mesterdetektív-regényeinek újabb kötetét, Az elrabolt Burgum Bélus-t. Ezúttal maga a „nagy nyomozó” is csapdába esik, de végül sikerrel fejezi be nyomozásait az Ezeregyéjszaka mesés, ám veszélyes színhelyein.

Két irodalmi klasszikusnak számító szerző könyve is megtalálható lesz az újdonságok között. A Pagony Tandori Dezsőtől kiad egy kötetnyi gyerekverset olyanokból, amelyek eddig kötetben még nem jelentek meg, néhányuk pedig csak most fog először nyomtatásba kerülni. A kötetet Agócs Írisz rajzolja. Húsvétra érkezik egy angol klasszikus a Cerkabellánál: Margery Williams 1922-es meséjét, a Bársony nyuszi-t Keszeg Ágnes illusztrálja.

Egy kortárs meseantológia is készül a Pagonynál: a Családi mesék-ben az egészen húzós témák is előkerülnek (például a nagyszülők halála), de humoros történetek is lesznek a testvérféltékenységről vagy a családba érkező második feleségről. A családi vonalat követi a Móra is: Prágai Tamás meseregényében, a Titkos város. Papás mesék című könyvben egy esti mesét hallgató kisfiú veszik el egy kislányról és egy afrikai faluról szóló kalandos történetekben.

Sorozatok minden mennyiségben

Az újdonságok jelentős része a kiadók által épített brandek (például Bartos Erika, Berg Judit, Marék Veronika mesesorozatai) közül kerülnek ki, a legtöbb folytatásnak egyelőre a munkacímét sem tudni, de az biztos, hogy mindenképpen bővül a Bogyó és Babóca és a Boribon is. A Pagonytól tavasszal kerül a boltokba Berg Judit legújabb Maszat-könyve, amelyben Maszat és Sári leutaznak egy tanyára, hogy jó városi szokás szerint rácsodálkozzanak a háztáji állatokra. Ősszel pedig Bátky Andrástól jön a harmadik Pipogya-könyv.

A Manó Könyvek Márai-díjas sorozata, a kövérkés kiskutyáról szóló Claude-könyvek egy újabb kötettel bővülnek, Alex T. Smith-től ezúttal a Claude a cirkusz-ban jelenik meg magyarul. A kiadó folytatja a 2011-ben elindított, az újságárusoknál kéthetente frissülő, tematikus sorozatát, a Mesélj nekem könyveket is.

Korábban: Kihalnak a méhek, jönnek a magyar vámpírok! Ezt olvassuk 2012-ben