Ma kezdődik a 83. Ünnepi Könyvhét, amelyet számos program, fesztivál kísér. Budapesten irodalmi sétákon, különleges felolvasásokon vehetünk részt, belekóstolhatunk az európai irodalomba – boltban, presszóban, levéltárban, focipályán, a Dunánál, a Palotanegyedben. Programajánló.

Irodalmi túra a Palotanegyedben

Így laktok ti címmel irodalmi városnéző sétákat szervez Budapesten a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) és az Imagine Budapest. Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Pilinszky János életük egy-egy időszakában mindannyian szorosan kötődtek a Palotanegyed egyes épületeihez – ezeket járják majd be a túra részvevői.

A séta során olyan kivételes helyszínekre juthatnak be az érdeklődők, amelyek a látogatók számára más alkalmakkor nem megközelíthetők. A vezetők bemutatják az írásokat ihlető tereket, a személyes drámák és játékos ugratások, valamint az írások gyötrelmes és boldog születésének helyszíneit. Az irodalmi séta a Bródy Sándor utcából indul, kiderül, hol lakott Bródy Sándor és Jókai Mór, a Horánszky utcában pedig Emich Gusztáv nyomdász és Pilinszky János egykori otthonát mutatják be. Az út ezt követően Mikszáth Kálmán utolsó lakásához vezet, majd a Reviczky utcában Babits Mihály, Bánffy Miklós és Karinthy Frigyes otthona következik. A sétákat június 8-án, 9-én és 10-én szervezik, pénteken 16 órakor, a hétvégén pedig 10 és 16 órakor indítanak csoportokat. A sétákra jelentkezni és jegyet váltani ezen az oldalon, vagy a Könyvhét ideje alatt a FISZ standjánál lehet.

Lapozz bele a városba!

Június 7-10. között rendezik meg a második MARGÓ Fesztivált. A szervezők egy olyan programsorozatot hoztak létre, amely alkalmat teremt a magas kultúra és a populáris kultúra találkozására. Olyan fesztivált, ahol nem hagyományos módon találkozhat a szerző, az olvasó és a mű: bevonva a film, a színház és a zene rajongóit, képviselőit, alkotóit, kulturális központokat és műhelyeket. Lesz például Szöveghullám a Dunánál fiatal írókkal, Szerelemtérkép Nyáry Krisztiánnal, bérháztörténeteket mesélnek Garaczi László, Erdős Virág és a József Attila Kör írói. Megnyitó ma este 18.30-kor a Holdudvarban. Részletes program a MARGÓ Fesztivál honlapján.

A Margó fesztivál keretében kínálja a Magyarországon működő európai kulturális intézetek szervezete (EUNIC), hogy kóstoljunk bele az európai irodalom témáiba, szerzőibe, műveibe az Európai Irodalom Éjszakáján. A programok közel lesznek a Vörösmarty térhez, június 9-én este startolnak, az érdeklődők végiglátogathatják az európai irodalom 18 állomását. Angol, cseh, dán, észt, finn, francia, holland, lengyel, magyar, német, norvég, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, svájci és szlovák művekből hallhatnak részleteket nem egészen szokványos helyszíneken – boltban, presszóban, levéltárban, focipályán vagy akár az Erzsébet hídon. Részletek az Európai Irodalom Éjszakája blogon.