Már javában zajlik a 85. Ünnepi Könyvhét, ami egyben a 13. Gyermekkönyvnapok is. Előbbihez kapcsolódó ajánlónkat itt olvashatják, mostani összeállításunkban pedig öt gyerekkönyvet szedtünk össze utóbbi apropóján. A friss megjelenéseknek köszönhetően megismerhetjük a bűzös-bájos Trutymóékat, bepillanthatunk az identitásával küszködő kamasz, Trevor életébe, láthatjuk, ahogy Ati megtanul repülni, megismerhetjük a Kistehén barátait és bejárhatjuk a világot a Sárkányjárgánnyal.

Philip Ardagh: Trutymóék a pácban

Pagony Könyvek

A Trutymóék a pácban a Trutymó család életét bemutató négyrészes sorozat első része. Írója a nagyon magas, nagyon szakállas és nagyon vicces Phillip Ardagh, illusztrátora pedig Axel Sheffler, akinek a nevéhez számtalan pagonyos könyv köthető, néhányon szerzőként is szerepel. Az ő kezemunkája  A graffaló (aminek folytatása A graffaló kölyök szintén a Könyvhétre jelenik meg), és ő rajzolta többek között a roppant vicces Nyuszi álmost, A róka zokniját és a Majom mamáját is.

Ha ők ketten összeállnak, akkor már sejthetjük, hogy valami jó sül ki belőle. Trutymóék igazán nem akarnak beilleszkedni a gyerekkönyvek színes-szagos világába (bár a szagoshoz meglehetősen közel állnak), helyette inkább civakodnak, veszekednek és bűzölögnek egész nap. Plusz még egy kisgyereket is elcsórnak a ruhaszárítókötélről, és örökbefogadják. Szereplőinek minden furasága ellenére a Trutymóék pácban tele van szerethető, bájos karakterekkel, vicces fordulatokkal és ami talán ugyanennyire fontos: a mesét felolvasó felnőtt sem unja el magát rajta, még ha századszor is kell ezt levennie a polcról.

 

James Lecesne: Trevor

Tilos az Á Könyvek

A Tilos az Á kiadásában érkező Trevor James Lecesne-nek egy korábbi,  1995-ös, Oscar-díjas kisfilmjének regényadaptációja. A Trevor egy tizenhároméves kamasz története, akit az iskolai közössége kiközösít, gyűlölködő Facebook üzeneteket küld neki, és elszakítja az összes barátjától.  Az apropó, hogy Trevor szeret kicsit másként viselkedni, ahogy a többiek azt elfogadhatónak tartják. Ő szeret énekelni, Lady Gaga jelmezbe bújni, művészkedni és nagyon-nagyon szeretné megváltoztatni a világot.

A regény egy fiatal kamasz szemén keresztül képes láttatni az olvasóval mindazt a küzdelmet, amiket egy másságát éppen csak felfedező embernek kell megvívnia azért, hogy  a környezete elfogadja a társadalmi konvenciókat nem ezerszázalékosan lekövető identitását. A Trevor remek figyelem felhívás a szülőknek, hogy figyeljenek oda kamasz gyerekeikre, közeledjenek hozzájuk a társadalom elvárásait levetkőzve és a kamaszoknak, hogy a kiközösítés miért nem megoldás semmire, és hova taszíthatja egy gyerektársukat.

Kiss Ottó: Ati repülni tanul

Cerkabella

Atival karácsonyi könyvajánlónk idején is éppen repültünk, igaz, akkor a Holdra. Az Ati és a holdvilág folytatásában, az Ati repülni tanulban most már igazán türelmetlen a kisfiú a felszállással kapcsolatban. Igaz, álmában már sokszor sikerült neki, de az ugye, nem ugyanaz. A könyvből kiderül, hogy lehet-e repülni esernyővel vagy papírsárkánnyal, kicsoda a padláson talált fénykép pilótasapkás alakja és hogyan tud Nagypapa segíteni abban, hogy Ati felemelkedhessen végre.

A könyvet ismét Hanga Réka illusztrálta, akinek a rajzai már az Ati és a holdvilághoz is rengeteget hozzáadtak. Saját, igazi mesebeli világot teremtett a kisfiúnak, amiben bár már otthonosan mozoghat Ati és az olvasó is, a varázsát mégsem veszíti el.

Kollár-Klemencz László: Felhős – Kistehén

Manó Könyvek

2002-ben feltűnt a világban egy sárga kisállat, aki azt énekelte, hogy „ééén vagyok a kistehééén”. Kollár-Klemencz László bandája, a Zene a nyulaknak, majd később Kistehén tánczenekar ezzel a dallal debütált a Sziget kampány részeként. A sárga lény pedig azóta sem tűnt el, lépten-nyomon belebotlik az ember, most éppen a Manó Könyvek könyvheti újdonságának a borítóján.

A Kollár-Klemencz László által írt mesék Senkiföldjén játszódnak, ahol a Kistehén, Vadász, Nyúl és Tetemaci él teljes boldogságban. De minden történetben csak addig, amíg valaki fel nem kavarja az idillt és tönkre nem teszi a napot.

Rutkai Bori - Sárkányjárgány

Kolibri kiadó

Rutkai Bori nem csak új könyve szövegeit írta, de énekli is azokat, sőt, még illusztrálja is őket. A gyerekdalok mellett felnőtt dalokat (bandája a Specko Jedno)  is szerző-éneklő illusztrátor az alkotás alig néhány részét engedi ki a kezéből, de ez nagyon jól van így, mert láthatóan remek csapatot alkot önmagával.  

Most megjelenő, CD melléklettel ellátott könyve, a Sárkányjárgány országokon, kontinenseken, évszakokon és mesevilágokon keresztül repül ide-oda, hogy olvasó-hallgatói minél többet megismerhessenek a világból. Rutkai Bori vezetésével eljutnak tengerparti játszóterekre, ázsiai pázsitokra, Afrikában játszanak Hold mamával és Nap papával és a Palánta planéták neve még intergalaktikus látogatást is sejtet.