Tasnádi István A kőmajmok háza című ifjúsági regénye kapta az év legjobb gyerekkönyvének járó díjat. A könyvben a hétköznapok tragédiái és traumái válnak varázslattá, és nem csak a gyerekeknek szól.

A kőmajmok háza igazi nyári olvasmány 10-14 éveseknek. Tasnádi István író, rendező megható történetet mesél el: egy tízéves kisfiúét, aki az anyjával él, az apjáról semmit sem tud; és az apáét, aki az önkéntes rehabilitáció után, gyógyultan és tisztán végre találkozhat a fiával. 2012 nyarán Kornél asztmás tízéves, nem focizhat, nem ihat tejet, nem biciklizhet, nem futhat, szóval magányos. Olyan, mintha kő nyomná a mellkasát. 1982-ben Gyuri égetni való kölyök, aki a nagyszülőknél tölti a vakáció utolsó heteit. A párhuzamos történetek végül találkoznak, Kornél és Gyuri körül úgy tűnik, végre minden rendben lesz.

A ház, amelyben egykor az apa, Gyuri nyaralt, és ahol most a fia, Kornél él, látszólag ugyanolyan, mint a többi. Kornél ezen a nyáron, egy Iza nevű lány segítségével, rájön, hogy valójában különleges hely veszi körül, amely tele van varázslattal: a kapu fölött strázsáló kőmajmok őrzik a lakókat – csupa mágikus lényt – a gonosz peritonoktól.

A párhuzamos világ, amelybe a gyerekek menekülnek a hétköznapok csupasz, érdes valóságából, minden rémisztő elemével együtt is vonzó: könnyű eligazodni benne, vannak a jók és a rosszak, és az ő örök harcuk. A sárkány kétségbeesetten védekezik a peritonok ellen, akik az apát évekkel korábban rabul ejtették, és nem eresztik. Hogy ebből mit láthatnak mások? Egy idős bácsi lakástüzét, egy drogfüggő felnőttet. Tasnádi ifjúsági regényében a hétköznapok traumái, tragédiái lényegülnek át varázslatossá – éppen úgy és olyasmi célból, mint a népmesékben. Azzal, hogy a gyerekek (és a cinkos felnőttek) más szintre helyezik a problémákat, vagyis valamennyire eltávolítják azokat maguktól, könnyebb a feldolgozás, a megoldások keresése. Kornélnak, mint a hatalmas dolgokra képes garabonciás örökösének, ki kell szabadítania az apját, és ezzel együtt fel kell szabadítania az anyját, saját magát is. Az erő, amit a meseszerűből merít, képessé teszi rá a reális világban is.

Bár Tasnádi könyve egy lendülettel végigolvasható, az apa-fiú kapcsolat ellenére (vagy éppen ezért) is mindenkihez szól, fiúhoz, lányhoz, gyerekhez, felnőtthöz, a realitás talaján állókhoz és az elvarázsoltakhoz is. A könyv a mese gyógyító erejében hisz, és a jól megírt, átgondolt dramaturgiájú, a népmesei motívumokból, szerkezetből kreatívan merítő történet is ezt sugározza. (Herbszt László illusztrációival, Pozsonyi Pagony Kiadó, 2012, 88 oldal, 2650 Ft)

*

Idén rendhagyó módon, a Szép Magyar Köny díjakkal egybekötve, a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében adták át a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa, az IBBY magyar szekciójának okleveleit. Az év gyerekkönyve díján kívül az IBBY további négy elismerést osztott ki. Az illusztrátori díjat Kárpáti Tibor nyerte el a Tatoktatok című verseskötet rajzaiért (itt írtunk róla). Az életműdíjat Nógrádi Gábornak és Kányádi Sándornak ítélték oda, míg a legjobb fordítás Szabó T. Anna munkája lett, Patrick Ness Szólít a szörny című könyvének átültetéséért (itt írtunk róla).

Az Év Gyermekkönyve-díjat az IBBY (International Board on Books for Young People, Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Szekciója ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb új magyar gyerekkönyveinek, illetve azoknak, akik kiemelkedőt nyújtottak a gyerekeknek szóló irodalom, illusztráció, könyvkiadás valamely részterületén. A díj célja a magyar gyerekirodalom kiemelkedő alkotóinak elismerése és elismertetése.