Az írókat mindig sötét íróasztal mellé képzeljük, amint elefántcsonttornyukba zárkózva alkotnak. De mi van akkor, ha lejönnek a földre, és színészkedni kezdenek? Parti Nagy Lajos, Pilinszky János, Kurt Vonnegut, Norman Mailer, Stephenie Meyer és Erich Kästner legnagyobb filmes szerepei következnek. Írók legjobb cameóit gyűjtöttük össze.

1. Kurt Vonnegut - Vissza a suliba, 1986

Mi ez a film? Kurt Vonnegut kúl arc, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy képes volt szerepet vállalni a Vissza a suliba című gagyi komédiában, ahol saját magát alakítja négy röpke, ám jelentős másodpercig. A sztori szerint egy srác ott akarja hagyni az egyetemet, de apja nem hagyja, inkább beiratkozik ő is, hogy együtt koptassák a padokat. A papa nem egy észkombájn, viszont gazdag, ezért profik segítségével igyekszik átvészelni a vizsgaidőszakot.

Mit csinál az író benne? Kopogtat az ajtón, majd bejelenti, hogy ő Kurt Vonnegut. A papa ugyanis az író segítségét kérte a Kurt Vonnegutról írandó házi fogalmazás elkészítéséhez. Rosszul sül el a dolog, később a papa elküldi Vonnegutot a fenébe telefonon, és azt mondja, legközelebb Robert Ludlumnak fog szólni ilyen ügyben.

- - -

2. Stephen King - Sons of Anarchy, harmadik évad, harmadik epizód

Mi ez a film? Egy amerikai motorosbandás tévésorozat, az FX csatornán fut.

Mit csinál az író benne? A horror nagymestere igazán testhezálló szerepet kapott: egy hullát tüntet el professzionálisan a Caretaker című epizódban. Meg is érkezik szép piros motorján, méretet vesz a guatemalai asszonyságról, majd zenét kér a munkájához (a nyolcvanas éveket szereti). Később az 1600 dolláron kívül elvisz egy imádkozó kezet formázó aranyszobrot. Tökéletesen hozza a szakmaiságára érzékeny morcos hullatakarítót.

- - -

3. Raymond Chandler - Gyilkos vagyok, 1944

Mi ez a film?  Klasszikus film noir gonosz szőke nővel és okos, sokat cigarettázó nyomozóval. Chandler, a krimiírás megújítója ennél a filmnél vállalt először forgatókönyvírást (James M. Cain regényét dolgozta át), valószínűleg emiatt vállalkozott a kis cameózásra is. Mivel nagyon szégyenlős ember volt - sohasem vállalt tévészereplést, rádióinterjút is csak egyetlenegyszer adott 1958-ban, és fotó is elvétve készült róla -, ezért fontos leletnek számított, amikor 2009-ben hozzáértők kiszúrták, hogy Raymond Chandler látható a Gyilkos vagyok egyik apró jelenetében.

Mit csinál az író benne? A nyomozóiroda előtt üldögél egy széken, egy könyvet olvas, majd mikor elsétál mellette a főszereplő, jelentőségteljesen felnéz. Szakértők hada próbálta kisilabizálni, mit olvas Chandler, de nem sikerült rájönni.

- - -

4. Erich Kästner - Emil és a detektívek, 1931

Mi ez a film? Az 1928-ban megjelent sikeres ifjúsági regényt gyorsan meg is filmesítette a német filmgyár, érdekessége, hogy a Van, aki forrón szereti osztrák születésű rendezője, Billy Wilder is dolgozott a forgatókönyvén, mielőtt kivándorolt volna Kaliforniába.

Mit csinál az író benne? Az imdb szerint ő az újságot olvasó utas a berlini villamoson. Ha ez igaz, akkor ő az a bácsi, aki az ajtó mellett ül közvetlenül. Ez csak azért gyanús, mert a film készítése idején az író még csak 32 éves volt. Hát ilyen öregesen néz ki egy 32 éves fiatalember? Mindenesetre ott van valahol a villamoson, ezt több forrás állítja egybehangzóan.

- - -

5. Salman Rushdie - Amikor minden változik, 2007

Mi ez a film? Fura romantikus film, amelynek legnagyobb hibája, hogy a főszerep mellett a rendezést is vállaló Helen Hunt minden önkritikát nélkülözve olyan szuperférfit osztott ki magának, mint Colin Firth. Ráadásul meg is csalja, nonszensz.

Mit csinál az író benne? Egy joviális, szuperkedves nőgyógyászt alakít. Ilyen szülész minden kismama álma. Megnyugtatóan mosolyog, és a rossz hírt is kíméletesen közli. Külön érdekesség, hogy látszik, hogy az író nem használt kézdublőrt az ultrahangos jelenetnél: ő keni a gélt Helen Hunt hasára.

És még: Salman Rushdie filmes pályája számottevő, lassan megélhetne csak ebből. Arra mindenki emlékszik, akikor Bridget Jones Rushdie előtt blamálja magát a könyvbemutató partin? Az író éppen egy Martin nevű figura irodalmi elméletével élcelődik (tippünk: Martin Amis, ismert brit író), mikor Bridget a vécé hollétéről érdeklődik nála. Ez nem minden: az író Scarlet Johansson Falling Down című videoklipjében is feltűnik, amint éppen a színésznő nyakába hajol érzékien (3.09-nél).

- - -

6. Bret Easton Ellis - All That Glitters, 2010

Mi ez a film? Bret Easton Ellis ismert arról, hogy szívesen ír drogozásba, szexbe, esetenként sorozatgyilkosságba feledkezett, szép és dúsgazdag fiatalokról, ezért aztán két percig teljesen hihető, hogy az alábbi videó egy Gossip Girl-típusú, létező sorozatot népszerűsít. Akkor esik le, hogy paródiáról van szó, mikor bemutatkozik a tenyérbemászóan jóképű sorozatgyilkos testvérpár, akik egymás hobbijáról nem tudva vérfoltosan futnak egymásba a nappaliban, áfonyalé-partit emlegetve.

Mit csinál az író benne? A (nem létező) sorozat írójaként mond okosakat a történetről, miközben persze saját magát is kifigurázza - meglepő öniróniáról és humorról téve tanúbizonyságot.

- - -

7. Stephenie Meyer - Alkonyat, 2008

Mi ez a film? A vámpírsorozat első része.

Mit csinál az író benne? Az írónő a film hetvenkettedik percében egy étterem pultjánál laptopozik, majd széles mosollyal köszöni meg az elé helyezett vegamenüt. Ide tér be közben Bella és apja ebédelni. Az írónő később számos nyilatkozatában szögezte le, rendkívül szégyelli a jelenetet, legszívesebben kivágná a filmből, és többet nem követ el ilyet. Nincs mit csodálkozni, valóban nagyon idétlenül vigyorog a pincérnőre.

- - -

8. Marshall McLuhan - Annie Hall, 1977

Mi ez a film? Woody Allen legtökéletesebb alkotása az elfuserált kapcsolatokról, tele emlékezetes jelentekkel. Ezek egyike, mikor a mozipénztár előtt kígyózó sorban Alvy Singer (Woody Allen) mögött egy egyetemi tanár fröcsög magasröptű szamárságokat előbb Federico Fellini filmművészetéről, majd Samuel Beckett és Henry James alkotásairól, végül Marshall McLuhan médiaelméletéről. Ez utóbbinál szakad el Alvynél a cérna. Még szerencse, hogy kéznél van maga az alkotó, hogy rendbe rakja a félreértéseket.

Mit csinál az író benne? Marshall McLuhan, a kommunikációelméletéről híres teoretikus egy állvány mögül bukkan fel, hogy jól lehordja az okoskodó professzort. Woody Allen egyébként először Fellinit kérte fel erre a szerepre, de az olasz filmrendező nem vállalta el, majd Luis Bunuel is elutasította a felkérést. Nem is baj, jobb poén McLuhannel.

- - -

9. Irvine Welsh - Trainspotting, 1996

Mi ez a film? A kilencvenes évek drogos kultfilmje, amely a skót Irvine Welsh néhány évvel azelőtt megjelent botránykönyvéből készült az ijesztően vékony Ewan McGregor főszereplésével, Danny Boyle rendezésében.

Mit csinál az író benne? Egy Mikey Forrester nevű kétes figurát alakít, aki miután két orosz tengerésztől két kiló heroint szerzett, berezelve próbálja továbbpasszolni a srácoknak. Renton próbálja ki az anyagot, az író vele szemben punkpólóban mutogatja, mennyire jó cuccot hozott. A film most volt 15 éves, Welsh a Sun-nak adott interjújában mesélte, hogy Miamiban, ahol jelenleg él, még mindig felismerik mint a film piti drogdílerét.

- - -

10. Hunter S. Thompson - Félelem és reszketés Las Vegasban, 1998

Mi ez a film? A kilencvenes évek másik nagy drogos kultfilmje. Johnny Depp Benicio del Toro társaságában Las Vegasba tart egy motorversenyről tudósítani, de az út a különböző pszichotikus szerek hatására ködös ámokfutásba megy át. A film a gonzo újságírás atyja, Hunter S. Thompson 1971-ben írt regénye alapján készült.

Mit csinál az író benne? Egy Matrix nevű San Francisco-i klubban ücsörög Johnny Depp egyik hallucinációjában. Miközben körülötte hippik őrjöngenek belassítva, ő csinos napellenzős sapeszban ad tüzet egy szőke cicusnak, mint valami kiélt dzsigoló. A jelenetben van egy kis önreflektív csavar: Johnny Depp (az író alteregója) odahömpölyög az íróhoz, azt mormogva, "a francba, itt vagyok". Közben a Jefferson Airplane nevű zenekar a Somebody To Love című számot játssza. (És a Matrix bár valóban létezett, Hunter S. Thompson kedvenc helye volt egy időben, a könyvben is szerepel.)

- - -

11. Parti Nagy Lajos - Taxidermia, 2005

Mi ez a film? Az évtized legjobb magyar filmje, amelyben Pálfi György egy család három férfitagjának történetét meséli el Parti Nagy Lajos A fagyott kutya lába és A hullámzó Balaton című novellája alapján.

Mit csinál az író benne? Gyakori, hogy az írók kapnak a műveik alapján készült filmben egy-egy kis villanást, de a legszebb példa erre Parti Nagy Lajosé. A film legcsodálatosabb jelenetében tűnik fel egy pillanatra: ő a halott, akit egyenruhában búcsúztatnak abban a bizonyos mitikus teknőben, amelyben mosdik a húsos hadnagyné, alszik Morosgoványi (ők ketten mást is csinálnak ott később),  fekszik a csecsemő, mosnak az asszonyok, és feldarabolva vár a malac. Az írót alig lehet felismerni, mintha rövidebb (vagy őszebb) lenne a szakálla, mint a valóságban, de mégiscsak ő kulcsolja össze fehérkesztyűs kezét a mellén, ahogyan arról az imdb is megemlékezik (ő a dédnagyapa a stáblistán).

- - -

12. Pilinszky János - Nárcisz és Psyché, 1980

Mi ez a film?  Bódy Gábor filmtrilógiája a 18. századi nimfomán költőnő Lónyay Erzsébetről Peter Greenewayt idéző barokkos képekben.

Mit csinál az író benne? Csodás és testhezálló szerep: Kazinczyt, a kor költőfejedelmét játssza. Előbb fogad egy önjelölt fiatal poétát, aki azon nyomban el is szavalja Szép vagy, mint egy ló kezdetű versét, majd az ősz úr udvarol egy cseppet Erzsébetnek. Később szavalatba fog, az ő jellegzetes hangja szól a háttérben, amikor a szexmániás költőleányzó kicsomagolja a nadrágjából a szűz Wesselényit, és megerőszakolja. Érzéki jelenet, kész csoda, hogy nem került bele a legjobb magyar szexjeleneteket összegző cikkünkbe. A filmben egyébként sok a cameo: felbukkannak a kor tiltott vagy tűrt művészei, például a neoavantgard Erdély Miklós és Hajas Tibor és is, vagy éppen Hoppál Mihály néprajzkutató. Érdekes kérdés, Weöres Sándor vajon miért nem, hiszen az ő Psyché című verses regénye ihlette a filmet.

- - -

13. Zelk Zoltán - Tűzoltó utca 25., 1973

Mi ez a film? Szabó István gyönyörű filmje, amelyben a kilencedik kerületi bérház lakói egy nehéz éjszakán a 20. századról álmodnak.

Mit csinál az író benne? Az idős költő egy öreg órásmestert alakít, aki elkeseredetten próbálja átadni lányainak a mestersége fortélyait. Hiába, a végére egyedül marad a szétrombolt lakásban. Mindenki disszidált, ő szomorúan töm magába mindent, amit talál. Zelk Zoltán hősiesen még az üveget is elrágcsálja. A költő a valóságban a zsidóüldözés áldozata volt. Túlélte a munkaszolgálatot és a bujkálást, 1945 után aztán lelkesedésében kurzusköltő lett, de aztán észbe kapott.

- - -

14. Khaled Hosseini - Papírsárkányok

Mi ez a film? Az afgán Khaled Hosseini sikerkönyvéből az utolsó James Bond-film rendezője csinált filmet 2007-ben. A történet főhőse egy afgán származású Amerikában élő férfi, aki visszamegy a hazájába, hogy találkozzon gyermekkori barátjával, akinek aztán örökbe fogadja a fiát.

Mit csinál az író benne? Csak egy másodpercre bukkan fel, de szép pillanatban. A film vége felé egy szép viharos napon, a parkban papírsárkányoznak a kissrácok. A főhős felesége odamegy szólni a férjének, hogy nézze, az ő örökbefogadott kisfiuk is bámulja a sárkányokat, tán oda kellene mennie játszani vele. A férj mellett áll az író (a regényben is kis szereplő, annyit lehet tudni, hogy sebész), bámul bele ő is a levegőbe, a sárkányok felé (ő az alacsobbik fiatal férfi, akihez odamegy a feleség). A háttérben papírsárkányárus.

- - -

15. Harold Pinter - Mesterdetektívek, 2007

Mi ez a film?  Kenneth Branagh remekbe szabott thrillerje, amiben az öreg krimiíró (Michael Caine) a bezárt lakásban halálra szívatja felesége fiatal és jóképű szeretőjét (Jude Law).

Mit csinál az író benne? Egy pillanatra feltűnik a képernyőn, ezzel a viaskodó pároson kívül ő a film egyetlen szereplője. Harold Pinterről tudni kell, hogy nemcsak a 20. század második felének legerőteljesebb drámaírója és profi forgatókönyvírója, de jó színész is. Karrierjét a deszkákon kezdte, és későbbi filmes munkáiban is náhányszor belopta magát egy jelenetbe. A Mesterdetektívek volt az utolsó forgatókönyve és egyúttal utolsó filmes szerepe is, egy évvel később elhunyt. Hogy megnézzük, milyen volt az író fiatalon (fene jóképű volt), megmutatjuk egy korábbi cameóját is. Az 1963-as The Servant című filmben, amelynek a forgatókönyvét ő írta, egy étteremben alakít egy sima modorú, kikent fickót. Ekkor 33 éves volt. A film egyébként csodás: a hatvanas években egy gazdag fiatalember és komornyikja kapcsolatán keresztül beszél a homoszexualitásról.

- - -

16. Norman Mailer - Szívek szállodája, ötödik évad, hatodik epizód, 2004

Mi a film? Minden idők legviccesebb cameója: az amerikai irodalom nagy macsója becsöppen a csajok közé Connecticutba.

Mit csinál az író benne? Az idős Norman Mailer odaszokik a Szitakötő fogadóba (Dragonfly Inn), ahol életútinterjút ad egy túlbuzgó újságírónak (Mailer fia, a színész Stephen Mailer játssza). Az öreg fergetegesen vicces, főleg ahhoz képest, hogy állítólag improvizáltak. Olyan bájos arroganciával teremti le a hízelgő riportert, hogy öröm nézni, majd amerikai írótársait gazemberezi le (a szinkronban van egy nagyon csúnya félrefordítás, az "american letters" nem levelek, hanem irodalom). A java Sookie-nak, a gömbölyded szakácsnőnek jut: megelégelve, hogy az öreg Mailer egy hete jeges teán kívül semmit sem fogyaszt, kirombol a konyhából, és cifrán leteremti az írót, majd egy pillanattal később, mikor rájön, hogy a hormonjai játszottak vele, ugyanolyan hévvel rohan ki, hogy "Norman Mailer, terhes vagyok!" felkiáltással az élő legenda nyakába boruljon.