A tapasztalat azt mutatja, hogy míg a kislányok gyorsan rácuppannak a mondókákra, mesékre, addig a fiúkat csak furmányos módon lehet elcsalni a különböző járművektől a könyvek mellé. Összeállításunkban a fiús szülőknek szeretnénk segíteni: olyan kiadványokat ajánlunk, amelyek a legmozgékonyabb imposztort is mesehallgatásra bírják. Mivel nemrég megjelent köteteket szemléztünk, a listánkon szereplő öt könyv ajándékötletnek sem utolsó.

Autósmesék - mai mesemondóktól (4-10 éveseknek) 

Hogy ez a kötet a fiúkat célozza meg, kétségtelen. (Ennél direktebb borítót talán csak Boldizsár Ildikó összeállítása, az Esti mesék fiúknakc. kötet tudhat magáénak.) A színek, a rajzok mind-mind "fiúsak", és a mesék témaválasztása is elsősorban a fiúk ízlésének igyekeznek megfelelni. Nem meglepő módon a történetek szereplői is többségében kisfiúk, akiknek csodálatos játékautóik vannak, közösen mosnak és javítanak autót, vagy éppen a dombtetőről együtt nézegetik és sorolják az elhaladó autómárkákat. Ami miatt ez a könyv kötelező darab lehet egy (fiús) családi könyvespolcon, az a benne felvonultatott "sztárgárda": a kortárs magyar gyerekkönyvszerzők szinte minden jeles képviselője gazdagította egy-egy történettel az Autósmesék-et: Berg Judit, Békés Pál, Czigány Zoltán, Finy Petra, Lackfi János, Nádori Lídia, Mosonyi Aliz, hogy csak némelyiküket említsük.

Autósmesék - mai mesemondóktól, Pozsonyi Pagony, 2010, 96 oldal, 3250 Ft (illusztrálta: Rubik Anna)

 


Czigány Zoltán: Csoda és Kósza körül a Föld (6-14 éveseknek)

A nagysikerű, IBBY-díjas első kötet után Czigány Zoltán két lova, Csoda és Kósza egzotikus és kevésbé egzotikus helyekre utaznak, majdnem bejárják széltében és hosszában a Földet. Utazgatásaik során kiderül, hogy Mogyoród is van olyan izgalmas hely, mint például az Északi-sarkkör. Kósza örök bajkeverő, Csoda viszont mindig barátja segítségére siet. A burleszkszerű történetek és Baranyai András humoros illusztrációi együtt egy rendkívül szórakoztató világot teremtenek, tele izgalmakkal, kalandokkal, expedíciókkal - egyszóval mindennel, ami a fiúk többsége számára vonzó lehet.

Czigány Zoltán: Csoda és Kósza körül a Föld, Pozsonyi Pagony, 2010, 112 oldal, 2690 Ft (illusztrálta: Baranyai András)



Bátky András: Pipogya, a budapesti medve (8-12 éveseknek)

Sok ellentmondó véleményt hallottam már arról, hogy szerencsés-e az, ha egy mesének realisztikus, könnyen beazonosítható a helyszíne. A döntés nyilván egyéni ízlés kérdése, de akik szeretik a valóságos környezetben játszódó meséket, azok biztosan imádni fogják Bátky András könyvét, melyben a jól ismert Budapest különös, és a legtöbb ember számára láthatatlan lényeknek ad otthont. A mindig durcás, tudálékos medve, Pipogya ember- és állatbarátai (például a vega-alter-bölcsész Oroszlán Géza) segítségével legyőzi a mesebeli helyett nagyon is hétköznapi attribútumokkal felruházott gonoszt. A történet főbb szereplői - Medve Józseftől Tigris Oszkárig - akik már nevükben is egyesítik az emberek hétköznapi világát az állatok mesevilágával, talán mondani sem kell, hogy mind-mind fiúk. A kötet ráadásul nagyon szépen illusztrált: a képek élénk, vidám színei vonzzák a tekintetet, sokáig el lehet időzni egy-egy megrajzolt jeleneten.

Bátky András: Pipogya, a budapesti medve, Pozsonyi Pagony, 2010, 88 oldal, 2490 Ft (illusztrálta: Gyöngyösi Adrienn)

 


Michael Bond: Paddington-könyvek (6-12 éveseknek)

Az embergyerekek és az állatok barátságáról szólnak Bond düftinkabátos mackójának történetei is. Ötven évvel az első könyv megjelenése után, végre magyarul is elkezdtek megjelenni a Paddington-kötetek, Tandori Dezső kiváló fordításában. Míg Pipogya Budapestet járja, addig Paddington Londonnal ismerkedik. Paddington nagyon hasonlít Jonathanhoz, az őt befogadó család fiához: minden csínytevésből kiveszi a részét, kifürdi a fürdővizet a kádból, és nagyon szereti magát összemaszatolni. A Peruból "illegálánsan emirgált" mackó folyton kínos szituációkba keveredik tudatlansága, naivitása miatt. Barátai, a Brown-család és a magyar származású Mr. Gruber azonban segítenek abban, hogy Paddington otthonra találjon a nagyvárosban. A Paddington-köteteket két különböző alkotó rajzai díszítik, a különbségek azonban remekül kiegészítik, értelmezik a kötetről kötetre fejlődő medve karakterét. Az első kötetben például Paddingtonnak még nagyon idegen a szigetország, az illusztrátor, Peggy Fortnum Paddingtonja tehát nem véletlenül emlékeztet egy kócos vadmedvére. A későbbi kötetek Paddingtonja pedig nemcsak a történetek során, hanem R. W. Alley rajzain is városiasodik: ezek az illusztrációk már a civilizációhoz szokott jólfésült, ápolt úrimedvére emlékeztetnek. Eddig hét kötet jelent meg, ezek közül kettőt (Paddington és Paddington a kertben) kisebbeknek (3 éves kortól) ajánl a kiadó, ezek kinézetükben is eltérnek némileg a nagyobbaknak szánt verziótól.

Michael Bond: Paddington-könyvek (eddig hét jelent meg), Ciceró Könyvkiadó, 2008-2010, 32-168 oldal, 1890-2200 Ft (illusztrálta: R.W. Alley, ford. Tandori Dezső)

 


Zdenek Sverak: Apukám, ez jól sikerült (5-10 éveseknek)

"Az esti mesénél monotonabb és nagyobb kihívás aligha van" - szoktam hallani a kisgyerekes apáktól. Talán ezt a könyvet nem is a fiúknak, sokkal inkább az apáknak kellene ajándékozni. A könyv szerzője neves cseh humorista, színész, forgatókönyvíró; az illusztrátor pedig Adolf Born karikaturista. A képek láttán elfogja az embert a csehszlovák mesék iránti nosztalgia, a szöveg azonban inkább a jelennek szól: hogy milyen nehéz a dolgozni visszatérő anya helyét átvenni az esti mesénél, és milyen embert próbáló feladat újabb és újabb, ráadásul jó történeteket kitalálni estéről estére.

Zdenek Sverák: Apukám, ez jól sikerült, Méry Ratio, 2010, 48 oldal, 2600 Ft (illusztrálta: Adolf Born, ford. Forgács Ildikó)