Gazopirin, szünetbeiktatós időnyújtás, pszeudo-szabadidő, sztoriösztön, ikeaklerózis - Douglas Coupland, a fogyasztói kultúra örök kritikusa szószedetben foglalta össze azokat a szavakat, amelyekre az információs társadalomnak a közeljövőben még szüksége lehet. "Vagy információd van, vagy életed. Mindkettő nem lehetséges." 

Douglas Couplandről tudni kell, hogy imád új szavakat és különféle terminusokat kitalálni, X generáció című kultregényében is azok a frappáns definíciók voltak a legérdekesebbek, amelyekkel a sivatagba kivonult kiábrándult főhősök szórakoztatták magukat (pl. McMeló, váláshipotézis, bomlásbecslés). Azóta eltelt 19 év, előttünk a 21. század, Coupland pedig megint ellát bennünket új szavakkal. A kanadai író a The Globe and Mail torontói napilap múlt szombati számában tette közzé azt a vicces (és persze ijesztően találó) jegyzéket, amelyben elfuserált 21. század új kifejezéseit szedte össze, illetve még egy 45 pontból álló életvezetési tanácsadóval is megörvendeztetett minket. M. Nagy Miklós (ő fordította az X generáció-t) kellene ide, hogy magyarul is jól visszaadjuk az eredeti verzió fekete humorát, de azért a legjobbakat kigyűjtöttük okulásunkra.

Időfalat (Time Snack)

A pszeudo-szabadidőnek azok a bosszantó pillanatai, amikor a számítógép, ami előtt ülsz, leáll, hogy frissítést keressen, mentsen egy fájlt, vagy - leggyakrabban - ok nélkül.

Gazopirin (Stovulax)

A jövő egy specifikus gyógyszere, amely segít azoknak a kényszerbetegeknek, akik képtelenek magukat meggyőzni arról, hogy elzárták a gázt.

Sztoriösztön (Narrative Drive)

A meggyőződés, hogy az élet, amely nem sűríthető egy szépen csengő sztoriba, értéktelen.

Szünetbeiktatásos időnyújtás (Gap-Induced Time-Streching)

Az idő, ha mindig kitöltöd valamilyen hasznos dologgal, összezsugorodik. Ha tétlen szüneteket iktatsz be, hosszabbnak fog tűnni az életed.

A mindentudás fáradtsága (Omniscience Fatigue)

A kiégés, ami akkor jön, amikor már minden információt képes leszel pillanatok alatt megtalálni a telefonodon.

Ikeaklerózis (Ikeasis)

A vágy a tiszta, egyszerű formák iránt a mindennapokban. Valójában egyszerűsítési kényszer, amit az információk szűnni nem akaró áradata hív elő bennünk.

Ismétléses nyomatékosítás (Noun-Nouning)

"Itt egy kőmosott farmer, tessék." "De én nem kőmosott farmert szeretnék, hanem farmer farmert."

Rosenwald-féle teoréma

"Mindig a rossz embereknek van önérzetük."

Doug törvénye

Vagy információd van, vagy életed. Mindkettő nem lehetséges.