Szeptember 13-át a világ számos országában "Roald Dahl Nap"-ként ünneplik, 94 éve ugyanis ezen a napon született a britek kedvenc ijesztgetős mesemondója. Nálunk nincs olyan nagy kultusza, mint hazájában, de azért sokan vannak, akik szeretik a szabadidejében a lakók kitömésével foglalkozó házinéni, a csokigyáros Wonka úr  vagy a nyelvtannal hadilábon álló, álomfújó óriás történetét.

1. Roald Dahl szülei norvégok voltak, akik Sarpsborg városából költöztek Walesbe. Az író a norvég hősről, a sarkkutató Roald Amundsenről kapta a nevét, édesanyjával és testvéreivel norvégul beszélt.

2. A derbyshire-i Repton bentlakásos iskolától, ahova Dahl járt, nem messze állt egy Cadbury csokoládégyár. A cég csokoládémintákat küldött az iskolába, hogy az új édességeket tesztelje és reklámozza. Dahl leírta később az életrajzában, hogy a Cadbury és a rivális csokicég, a Rowntre kölcsönös titkolózásából és kiélezett vetélkedéséből sokat merített a Karcsi és a csokoládégyár megírásához.

3. Összes gyermektörténetét egy kis kunyhóban írta a kertjében, egy Londontól nem messze fekvő kis városkában, Great Missendenben. Felesége és ő kifejlesztettek egy jelzőrendszert a kerti lak és a ház között, hogy tudjanak kommunikálni. A házban egy kapcsoló a kunyhó egyik lámpáját irányította. Egy villanás apró probléma, kettő vészhelyzet.

4. Roald Dahl szuahéliül is beszélt. Kénytelen volt megtanulni, ugyanis az 1930-as években Afrikában dolgozott a Shell gyárnak.

5. Roald Dahl kémkedett a második világháború alatt. A britek híres-hírhedt MI6 titkosszolgálatának ügynökeként az Egyesült Államokban kellett információkat gyűjtenie. Partikba járva figyelte, mit gondolnak az amerikaiak a britekről és a szövetségről. Ekkoriban tett szert jó néhány hasznos ismeretségre: barátságba keveredett a Roosevelt családdal, és elcsábította a Time magazin fejének nejét. Olyan ügynökökkel dolgozott, mint a legendás William Stephenson (Intrepid) vagy Ian Fleming, a James Bond-sztorik megálmodója. Előtte pilótaként szolgált a brit Királyi Légierőnél. Egy rosszul sikerült kényszerleszállás eredményeképp eltört az orra, és egy időre meg is vakult. Görögországban több légi csatában vett részt.

6. Roald Dahl, mielőtt szeretett gyermekíró lett volna, nem éppen ártatlan történeteket írt a Playboy-ba. A The Last Act című elbeszélése például egy középkorú nőgyógyászról szól, aki viszonzatlan szerelméért úgy áll bosszút, hogy megerőszakolja a nőt. Később Switch Bitch címmel olyan novellafüzért írt, aminek központi témája a feleségek csereberéje. Dahl egyik életrajzírója, Jeremy Treglown szerint Dahl csak azért fordult a gyermekirodalom felé, mert kifogyott a szaftos ötletekből.

7. Nagyon magas volt, pár centi híján két méter.

8. Roald Dahl felesége Patricia Neal volt, a híres Ayn Raid-regényből készült Az Ősforrás (The Fountainhead) című film női főszereplője. A film 1949-ben készült, házasságuk előtt négy évvel. Patricia a forgatás alatt összejött Gary Cooperrel.

9. Felesége úgy hívta őt, 'Roald the Rotten'. Mikor az asszony agyvérzés következtében lebénult, Dahl foglalkozott vele, ő tanította meg újra járni és beszélni. Patricia Neal nemcsak színésznői pályáját tudta folytatni, de Oscar-díjat is nyert. 18 évvel később azért váltak el, mert Patricia rájött, hogy férje legjobb barátnőjével csalta meg.

Forrás: AFP

10. Roald Dahl egy orvosi találmánynak is névadója. A mérnök és feltaláló Stanley Wade-del és az idegsebész Kenneth Till-lel közösen kifejlesztettek egy új típusú szelepet (neve Wade-Dahl-Till szelep), amely képes biztonságosan elvezetni a hidrokefál betegek koponyájában felgyűlő vizet. Roald Dahl kisfia, Theo egy autóbaleset következtében szenvedett koponyasérüléseket. Apja nem törődött bele, hogy Theo állapota rosszabbodik, és megkereste régi ismerősét, az ezermester feltaláló mérnököt, hogy találják ki, hogyan lehetne elakadás nélkül elvezetni a vizet. 1962-re fejlesztették ki az alig két centiméteres WDT-szelepet, amely majdnem 3000 gyerek állapotán segített világszerte.

11. Roald Dahl főleg fekete humorú novellák és bizarr gyermektörténetek szerzőjeként ismert, pedig volt olyan időszak, amikor forgatókönyvíróként filmes munkákba is belekóstolt. Ő írta a Csak kétszer élsz című James Bond-film forgatókönyvét is.

12. Roald Dahl élete végéig hibáztatta magát kislánya, Olivia haláláért. Amikor kanyarójárvány tört ki az iskolában, ő döntött úgy, hogy az egyetlen adag vakcinát fia, a még mindig érzékeny Theo kapja meg. Olivia a kanyaró szövődményeként kapott agyvelőgyulladásba halt bele. Roald Dahl húsz évvel később neki dedikálta kedvenc gyermekkönyvét, a Szofi és a Habó-t (The BFG). A Hatalmagos Azonáltal Barátságos Óriás történetét, aki boldog álmokat fúj a gyerekek szobájába éjjelente, két kisebbik gyermekének, Opheliának és Lucynek mesélte kiskorukban.

13. Mikor gyerekei kicsik voltak, vett nekik egy régi, festett cirkuszi kocsit, hogy az legyen a kuckójuk. A kocsi most is megvan, mikor a Gipsy House (Roald Dahl háza) az író születésnapjához közeli vasárnapokon megnyitja kapuit, látni lehet. A kocsi a Danny, a szupersrác-ban is szerepel.

13+1. Dahl kedvenc csokiboltja, a Prestat volt, a Piccadillyn. Mikor eltemették, a ceruzák, a tornacipője és néhány palack burgundi mellé bonbonokat is tettek.

A legjobb életrajz

A Roald Dahl Múzeum website-ja

A hivatalos Roald Dahl-honlap sok játékkal és fotóval

Válogatás Roald Dahl felnőttmeséiből

Roald Dahl: Tanács a televíziózással kapcsolatban (fordította Varró Dániel)