J. K. Rowling, a Harry Potter-regényfolyam szerzőjének első felnőtteknek szóló regénye, a The Casual Vacancy csütörtök óta kapható több országban. A Guardian szerint nem is rossz.

Az AP hírügynökség kritikusa nem könnyű, de jó olvasmánynak nevezte a művet, amely szerinte tele van érzelmekkel és szívvel. A Guardianben azt írták róla, hogy "nem mestermű, de végső soron nem is rossz: intelligens, jól megírt és gyakran mulatságos". Azonban több korai elemzés amiatt aggódott, hogy a nehezen megfogható hősök esetleg elkedvetleníthetik az olvasókat.

A fiktív brit faluban, Pagfordban játszódó történetben ambíciók és rivális érdekek csapnak össze, amikor egy váratlan haláleset miatt megüresedik a községi tanács egyik széke, és versenyfutás kezdődik a hely betöltésére.

A regényt megjelenését világszerte nagy várakozás előzte meg, az Egyesült Államokban kétmillió keménykötésű példánnyal készültek a könyvesbolti premierre, de Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Németországban is árulják a regényt csütörtök óta.

A brit könyvkereskedők bíznak abban, hogy Rowling szépirodalmi műve az év egyik legnagyobb sikere lesz, bármilyen kritikákat kap is az alkotás. Az Amazon amerikai könyves toplistáján az első helyen áll, egyes fogadóirodák pedig kettő az egyhez jegyzik, hogy a regényből több fogy majd, mint a Harry Potter és a Halál ereklyéi című búcsúzó Potter-kötetből, amiből Nagy-Britanniában az első napon 2,6 milliót adtak el.


MTI