Az Európa Könyvkiadó könyveihez készítettek könyvtrailert a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elsőéves média design szakos hallgatói. A kiadó több könyvéhez készült már trailer, legutóbb Szabó Szonja filmrendező forgatott ajánlót Háy János A mélygarázs című könyvéhez (itt megnézhetitek), Csáki László krétaanimációja pedig Dimitri Verhulst Elcseszett napok egy elcseszett bolygón című regényét népszerűsítette (fent).

A kiadót a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen oktató Csáki László kereste meg az együttműködés ötletével. Az Európa tizenöt fontos, a közelmúltban megjelent könyvet választott ki, ezekből készítették el a MOME elsőéves, média design szakos hallgatói a könyvtrailereket. Az egyedüli megkötés az idő volt, egy ajánló ugyanis nem lehet hosszabb három percnél. 

A tizenöt elkészült trailerből az Európa Könyvkiadó munkatársai választották ki a legjobb tízet, amelyek július 1-jétől láthatók a kiadó youtube-csatornáján. Július 1. és 12. között a kiadó Facebook oldalán bemutatja a trailereket, és itt lehet majd szavazni is, hogy melyik a legjobban sikerült film.

A könyvek, amelyek bemutató kisfilmjeire szavazni lehet:
Martin Amis: Időnyíl, avagy a sérelem természete
Sabina Berman: Én, én, én
Amir Gutfreund: A mi holokausztunk
Jonathan Franzen: Javitasok
Jack Kerouac: Úton. Eredeti tekercs
Viktor Pelevin: S. N. U. F. F. -- Utøpia
Christopher Reich: A megtévesztés szabályai
Szécsi Noémi: Nyughatatlanok
Hal Vaughan: Egy ágyban az ellenséggel. Coco Chanel titkos háborúja
Fabio Volo: Ráadásnap