Mit forgatsz a fejedben? címmel könyvtrailerversenyt indított a nyár elején a prae.hu, amelyre hatvan filmet neveztek be a profi és a free style kategóriában. A profi kategóriában a kiadók felkérésére készültek az alkotások, a free style-ban viszont bárki készíthetett filmet a kiadók által megjelölt könyvekről. A díjakat Balogh Endre, a prae.hu általános művészeti portál főszerkesztője és Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke adta át a díjazottaknak az Az 1. Jövőnéző Fesztiválon szeptember 8-án este az Örökmozgó Filmmúzeumban. „Az a jó könyvtréler, annak lesz jó reklámhatása is, amelyik önálló alkotás, nem próbálja meg szolgai módon elmesélni a könyt tartalmát, hanem valami újat tud mondani a világról. Ezért a könyvtrailer nem művészet vagy reklám, hanem mindkettő” - hangsúlyozta Balogh Endre. Íme a könyvtrailerverseny legjobbjai.

A zsűri tagjai: Benedek Anna, a prae.hu irodalmi rovatvezetője, Divinyi Réka forgatókönyvíró, Fabricius Gábor reklámszakember, Forgács Nóra Kinga, a prae.hu filmes rovatvezetője, valamint M. Tóth Géza animációs rendező. 

A közönségszavazás nyertese

A kétszázezer forintról döntő Facebook-közönségszavazást Köllő Ildikó és Balázs Brigitta filmje nyerte, amit a JAK-füzetek sorában megjelenő, Nagypál István A fiúkról című kötetéhez készítettek.

A prae.hu általános művészeti portál különdíjasa

A Reanimation Stúdió a Móra Könyvkiadónak készített magas minőségű könyvtrailerekért.

Profi kategória - Harmadik díj

A zsűri Hubai Gergely Torn music című, a Silman-James Press által kiadott kötete számára készített könyvtraileréért a zLabor számára ítélte oda a százezer forinttal járó díjat.Profi kategória - Második díj

A kétszázezer forintos második díjat Koszti Zsuzsanna (VJ FLlux) kapta, aki Mats Strandberg-Sara Bergmark Elfgren A kör című kötetéhez készített trailert a GeoPen Kiadó számára.

Profi kategória - Első díj

A háromszázezer forintos első díjat Erdős István vehette át, aki az Aprótörpe indiánok című könyvéhez maga rendezett könyvtrailert Bonczföldi Andreával (animátor), Pásztohy Pankával (designer) és Erdős Jonatánnal (narrátor) a Pozsonyi Pagony könyvkiadó számára.A free style kategóriában érkezett művek közül megvásárolták:
- A Magvető Kiadó Mariam Petroszjan Abban a házban című kötetéhez készített munkát a készítőtől, Kedves Lilitől veszi meg.
- A József Attila Kör sorozatszerkesztői, Orcsik Roland és Sopotnik Zoltán, valamint elnöke, Gaborják Ádám döntése értelmében Köllő Ildikó és Balázs Brigitta közönségdíjat is elért alkotását vásárolja meg.
- A Jelenkor Könyvkiadó megvásárolja Tóth Olivértől a Czapáry Veronika Anya kacag című kötetéhez készített, s a közönségszavazáson második helyet elért trailerét.

Az összes pályamű megtekinthető itt.