Tótfalusi István nevével ezerféle kontextusban találkozhattak már az olvasók: például szótárak, monográfiák, (ifjúsági) ismeretterjesztő könyvek, műfordítások, sőt egy gyerekverskötet szerzőjeként. A Móra Könyvkiadó egykori főszerkesztőjének legújabb könyve, a Sertések a Bakonyban az ismeretterjesztés és az irodalom határán mozog. Regény a magyar nyelv történetéről.

Vasárnap, a Könyvfesztiválon tartott bemutatón Nádasdy Ádám nyelvész, író, műfordító kérdezte a szerzőt új munkájáról. Tótfalusi regényével ismereteket kíván átadni a közönségének, és kicsit reménykedik is abban, hogy jövendő nyelvészeknek hoz kedvet a kutatáshoz. Nyelvünk eredetéből, gondjaiból, titokzatos és különös működéséből mutat érdekes részleteket. A nyelvészet ugyanis, mint bármely más tudományterület, minden kíváncsi ember érdeklődésére számot tarthat, csak el kell találni a kellő megközelítési módot – hangzott el a bemutatón.

A Sertések a Bakonyban egy színes társaság havonkénti találkozását meséli el: egy budai villában idősebbek és fiatalabbak, különböző hátterű nők és férfiak jönnek össze, hogy a nyelvről beszélgessenek, ütköztessék véleményüket. A magyar nyelvről való elmélkedések közé regényes fordulatok, szórakoztató epizódok, személyes mozzanatok ékelődnek. Nádasdy szerint Tótfalusi „a legjobb értelemben vett hazafias nevelést végzi” azzal, hogy regényében eloszlatja, megvitatja a magyarsággal és a magyar nyelvvel kapcsolatos ártalmas téveszméket, miközben „érződik az aggodalom, nehogy elgazosodjon az a szép kert, amit Magyarországnak hívnak”.

Tótfalusi gondos kézikönyvíróként regénye végén névmutatót, olvasmányjegyzéket is közöl. Nádasdy kérdésére, hogy „az ártalmas és ostoba könyvekből” miért válogatott a bibliográfiához, Tótfalusi azt válaszolta, azért, mert felnőtt és gondolkodó embernek tartja az olvasóit: „A regény szereplői igyekeznek elmondani a leglényegesebb dolgokat, hogy mi a különbség a mese és a tudomány között. A sumér, ősnyelves, szógyökös elméletek savazzák a finnugor elméletet, tudományosnak látszó érveket hoznak fel, és bár ezek leperegnek a tudományos megközelítésekről, akit érdekelnek, annak meg kell adni a lehetőséget arra, hogy utánanézzen, miket mondanak mások, és aztán döntsön.”

Tótfalusi István: Sertések a Bakonyban. Kalandos nyelvtörténet, Libri Kiadó, 2012, 404 oldal, 3490 Ft. A regénybe itt lehet beleolvasni.