Kedd este mutatta be a Kossuth Kiadó Kulka János szakácskönyvét, az idegborzoló című Önételrajzot, amely a színész kedvenc ételeinek receptjeit és a főzésről, az ételekről szóló gondolatait tartalmazza. Kulka nem szeret interjút adni, nem szívesen beszél magáról – ez meglátszik a szakácskönyvön is. Az életből csak morzsákat kapunk, megállunk egy-egy fontosabb állomásnál, és megnézzük, milyen étel köti oda az ország Mágenheim doktorát. Kiderül például, hogy gyerekként rá sem bírt nézni a mákra, később megszerette, illetve hogy kamaszként Szegeden kenyérevő versenyt rendeztek, és aztán napokig rosszul voltak. Szeged, Fonyód, Kaposvár, Budapest – van, ahová az első szilvás gombóc, máshová a házvezetőnő, Mariska néni burgonyás rétese köti a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt.

Kulka olvasója előtt kinyitja a konyhája ajtaját, de a küszöbnél beljebb nemigen engedi. „Váratlan élénkség fogja el lusta énemet és nem mindig közlékeny valómat, ha az evésről és ivásról kell beszélnem. De nem tudom, lesz-e számomra a saját személyem olyan fontos, hogy írjak egy életrajzot, egyelőre semmi késztetést nem érzek erre” – válaszolta arra a kérdésre, hogy várható-e tőle személyesebb könyv. A magáról nem szívesen beszélő színész az est háziasszonyának, Mautner Zsófia gasztroújságírónak, a Chili & Vanília blog szerzőjének mégis hatalmas lendülettel, fesztelenül beszélt az Önételrajzról. Mautner pedig végig olyan biztatóan mosolygott és kedvesen kérdezett, hogy kedvünk lett volna Kulka szavába vágva sorolni, hogy minket milyen étel jellemez leginkább. (Kulkát egyébként a burgonyás rétes, ami iszonyatosan egyszerű, de a gyerekkor ősi ízeit ötvözi.) A szakácskönyv kedvéért a színész életében először főzött szilvás gombócot, a recepteket itt-ott személyes megjegyzések kísérik, például hogy az egyik tortánál elizgulta a vajkrémet.

A szakácskönyv ötlete gyorsan született: márciusban a GoodFood Világkonyha magazin készített főzős riportot Kulkával, aki számára kitalálni, hogy mit készítsen, izgulni azon, vajon fog-e ízleni a vendégeknek, jól fog-e mutatni a fotókon, teljesen új élményt jelentett. „Olyan volt, mint egy nyaralás, 2012 legsikerültebb főzős napja volt. Nem tagadhatom le, hogy aztán én kerestem meg a kiadót, hogy legyen egy szakácskönyvünk.” A munka egész nyáron át tartott, a legérdekesebb része a Fonyódon töltött öt nap volt, egy kétszobás házban, eltúlzott mennyiségű alapanyaggal, sátrakkal. Itt készült el például a lecsó túrós tésztával, a citromos álom, a zöldbabfőzelék tonhalfasírttal. Kulka számára a kötet „egy boldog nyár emlékkönyve, benne jó sok ember, akit szeretek és közel érzek magamhoz”.

Az Önételrajz Kulka János első könyve, szerinte „van valami sokkoló abban, amikor nem egy héttől tízig játszó színész vagy, hanem egyszer csak kiadsz valamit, amit kézbe vehetsz, és már nem változtathatsz rajta.” A színész 1993-ban kapott F. Nagy Angélától egy szakácskönyvet, nagyjából innen számítható, hogy elkezdett rendszeresen főzni. A bemutatón a magyar gasztronómia nagyasszonya is ott volt (szakácskönyvéről a Táfelspiccen), aki egyetlen tanácsot adott a színésznek: legyenek pontosak a receptek. A könyv megjelenése után „gyomromba állt a görcs, hogy elég pontosak-e, nem kellene-e gyorsan még odaírni ezt-azt” – mesélte Kulka.

„Nem főzök komplikáltat, csak amiről azt gondolom, képes vagyok végigcsinálni, a saját határaimon belül maradok. De négyből egy óvatos kísérlet belefér” – hangzott el a szerzőtől a bemutatón. A könyv koncepciója éppen ilyen: könnyen, gyorsan, egyszerű alapanyagokból elkészíthető receptek követik egymást, néha tűnik csak fel egy-egy olyan étel, ami megrémisztené a rántottát már magabiztosan sütő kezdőt. Ez a vonás a tempós színészéletből jön: Kulka bevallása szerint gyakran előfordul, hogy az előadás végén, a taps alatt már arra gondol, mit fog vacsorázni, ha végre hazaér, és vajon van-e otthon olíva. Ennek az életmódnak aztán jelentékeny szerepe volt abban, hogy tavaly nyáron egyszer csak egy „csúnya, pocakos embert” látott a képeken. Edzője tanácsára kezdte el követni a paleoétrendet, a képeken is látszik, hogy nem eredménytelenül. És bár Kulka szerint lehet élni tészta és kenyér nélkül, a szakácskönyvéből azért a rusztikus fehér kenyeret és a tészta különféle variációt is elkészíthetjük.

Képek: Kossuth Kiadó