Twitteren mérhető népszerűségük alapján készített listát a kanadai The Richest napjaink öt legbefolyásosabb írójáról. Az online - főleg a közösségi média különböző platformjain való - jelenlétet egy újfajta írói szereppel kötik össze, amiben a szerző már nem csak mint egy könyv mögött létező árnyék van jelen, hanem aktív, interaktív, véleményt, irodalmat és kultúrát formál. 

A cikkben nem a legtöbb Twitter-követővel rendelkező írókat szedték listába, hanem azokat, akik a legfrappánsabban és kreatívabban használják a 140 karakter adta lehetőségeket és a rajongóikkal a lehető legszorosabb kapcsolatot építik ki az internet adta egyéb lehetőségeken keresztül.

Itt a The Richest listája:

(kép forrása: The Guardian)

5. Malcolm Gladwell - 202 122 követő

A lista ötödik helyén máris egy olyan szerző szerepel, akit lényegesen kevesebben követnek Twitteren, mint az első négy helyezettet. Bár ha azt nézzük, hogy összesen 63-szor twittelt, már nem is tűnik olyan kevésnek az a 202 122 követő.

A kanadai író, újságíró a Washington Postnál, majd később a New Yorkernél is rendkívül szerteágazó témákban publikált, és ez igaz a később megjelent könyveire is, amelyeknek mindegyike felkerült a New York Times bestseller listájára. Rendszeresen jelenik meg olyan menő konferenciák előadójaként is, mint a TED vagy a New Yorker saját éves fesztiválja. Annak köszönhetően, hogy ugyanolyan alapossággal tud beszélni a spagetti szószról, mint a társadalomból kiszakadt emberekről, Gladwell az egyik legkeresettebb baloldali újságíró - rajon érte az egész internet.

(kép forrása: The Telegraph)

4. Salman Rushdie - 676 810 követő

Rushdie bár rendkívül aktívan használta a Twitterét, december 8-án mégis elköszönt egy időre: "Egy kis időre kijelentkezem innen. Be kell fejeznem a könyvem, satöbbi. Találkozunk, amint kész - körülbelül egy év. Jó móka volt ez, még akkor is amikor nem. Viszlát!", és mióta ezt kiírta, valóban csak egy poszttal törte meg a csendet.

Salman Rushdie india származású író, Cambridge-ben tanult. Írásaiban erősen támaszkodik indiai gyökereire. Az igazi sikert Az éjfél gyermekei című könyve hozta meg neki, ezt követő kötete a Sátáni versek azonban majdnem az életébe került. A regényt ugyanis Mohamed próféta élete ihlette, és a muszlim vallási közösségek istenkáromlásnak minősítették. Indiában a könyvet betiltották, az iráni vallási vezető pedig egy fatvában halálra ítéle az írót, és mindenkit aki résztvett a könyv kiadásában, annak ellenére, hogy tudta miről szól. Az írónak bujkálnia kellett, és a brit kormány védelmezte. Mára a dolgok már kicsit elsimultak Rushdie körül, és ahogy a Twitteréről is tudhatjuk, új könyvön dolgozik.

3. J.K. Rowling - 2,87 millió követő

Talán nem is kell sokat magyarázni, hogy Rowling miért szerepel ezen a listán. Az első Harry Pottert megelőző nehézségeket legyőzve írói karrierje rohamos sebességgel az egekbe szökött. A Harry Potter és a bölcsek köve akkora sikert aratott, hogy a második rész, a Titkok Kamrája már rögtön a könyveslisták élén nyitott. A köteteket feldolgozó filmek is hasonlóan sikeresek voltak, egytől-egyig igazi kasszasikerek: az első film két hónap alatt 93,5 millió dollárt termelt. 

A Harry Potter után Rowling folytatta az írást. Itthon tavaly jelent meg Átmeneti üresedés címmel első felnőtteknek írt regénye, idén pedig valószínűleg kiadásra kerül álnéven írt krimije is, a The Cuckoo's Calling. Az írónő Twitter-népszerűségéhez hozzátartozik még az is, hogy írói alteregója, Robert Galbraith is már majdnem 10 000 követővel bír.

2. Stephen Fry - 6,57 millió követő

megszállott twitterező Fry nem csupán íróként, de színészként, rendezőként és televíziós műsorvezetőként is ismert. Karrierjét televíziózással kezdte Hugh Laurival közösen. Mára rengeteg interjút tudhat maga mögött (többek között a fent már említett Malcolm Gladwellel és Lady Gagával).

Írásai között találunk verseket, önéletrajzi szövegeket, illetve néhány érzékeny beszámolót Fry bipoláris zavarával való küzdelméről. Jól menő kvízműsora mellett közéletileg is aktív: kiáll a mentál higiénés ügyek mellett és harcosa a homoszexuálisok egyenlő jogainak. 

Twittere mellett van még tumblr oldala, külön weboldala és elképesztő mennyiségű videós anyaga az interneten. Online aktivitása gyakorlatilag példaértékű lehet bárki számára, aki még nem találta meg a helyét a közösségi média szerteágazó platformjain.

(kép forrása: Next TwentyEight flickr.com)

1. Paulo Coelho - 8,92 millió követő

Reméljük, ezen senki nem lepődött meg igazán.

Coelho írói karrieje viszonylag későn kezdődött, azóta viszont észveszejtő mód virágzik. Első regényét, Az alkimistát világszerte 40 millió példányban adták el, és 71 nyelvre fordították le. Tizenhét(!) évvel a megjelenése után még mindig szerepel a New York Times TOP10-es bestseller listáján. Blogján és folyamatosan frissülő Twitterén gond nélkül sűríti az egész mágikus realizmusát, spiritualitását és bölcsességét 140 karakterbe, apró, a mindennapi életre, közügyekre, lélekre, sportra, egészségre, bármire reflektáló életbölcseségekkel megajándékozva követőit.

via: TheRichest