Az egyik legnépszerűbb szerző, Paulo Coelho könyvei világszerte 300 millió példányban keltek el. A brazil sikerszerző most csatlakozott egy kalózakcióhoz: valamennyi munkája ingyen letölthető egy fájlcserélő oldalról.

A The Pirate Bay oldal a napokban indított akciójával a művészetet promotálja: a terméküket felajánló művészek logóját elhelyezi a főoldalon, ahonnan egy link vezet a letölthető munkákhoz – az oldal azonban ma nem akar betöltődni. „Amint hallottam róla, egyből eldöntöttem, hogy részt veszek benne” – írja Coelho a blogján. Coelho szerint a kalózkönyvek hozzájárulnak a nyomtatott könyvek sikeréhez: miután munkái megjelentek a különböző fájlcserélő oldalakon, megnőtt az eladásuk is. A brazil író úgy véli, minél többen töltenek le egy illegális könyvet, annál jobb: szerinte, ha egy kalózkiadást elkezd valaki olvasni, és tetszik neki az eleje, akkor másnap úgyis meg fogja vásárolni magát a könyvet is, mert nincs annál fárasztóbb, mint hosszú szöveget olvasni a képernyőn.

Coelho régóta támogatója a kalózoldalaknak. Oroszországban először Az alkimista című könyve jelent meg 1999-ben, mindössze háromezer példányban, mert az országban súlyos papírhiány volt – akkor Coelho állítólag véletlenül megtalálta egy orosz oldalon a könyv kalózkiadását, amit megosztott a honlapján is. A kalózkiadás azonban nem éreztette hatását az eladásokon: miután a hiányt orvosolták, Coelho könyveiből 2002-ig egymillió példányt, máig 12 milliót értékesítettek Oroszországban. A blogján élesen támadja a Stop Online Piracy Act (SOPA) amerikai törvényjavaslatot, amely az illegális oldalak ellen való fellépést célozza. Coelho blogbejegyzésében azt írja, a SOPA „valódi veszély nemcsak az amerikaiakra, hanem mindnyájunkra nézve, hiszen a törvény – amennyiben elfogadják – hatással lesz az egész bolygóra”.  (A tömeges tiltakozás hatására a SOPA kidolgozását januárban határozatlan időre felfüggesztette az Egyesült Államok kongresszusa.)