Varró Dániel első mondókáskötete (Akinek a lába hatos) kisfia, Misi születéséről és első hat hónapjáról szólt, a témákat ennek megfelelően a büfiztetés–pelenkázás–fürdetés napi rutinja mellett a gyereknevelésbe való belerázódás mikéntje adta. A folytatás, az Akinek a foga kijött a „még korszerűbb mondókák kevésbé kis babáknak” alcímmel is utal arra, hogy ezek a versikék már az egy-másfél éves Varró Misi jóval aktívabb napjairól szólnak:  a világot felfedező gyerek laptopkábelt rágcsál, megkóstolja a macskakaját, ellenállhatatlanul vonzza a konnektor és lassan megtanul járni, tévét bekapcsolni, a nagyival telefonozni is.

Az Akinek a foga kijött sokkal inkább a „kis baba” mondókáskönyve, mint a szülőé: a felnőtt hangja ebben a kötetben már kevésbé domináns. Az elfogult (Óda a cukisághoz), a játékos (Csikizgető), a napi rutinba belefáradt (Egyhangú ringató) szülői hang mellett a versek felerészben a gyerek felfedezéseiről szólnak, és arról, hogyan írná le magát és a körülötte lévő világot egy 12-18 hónapos. A mondókák Misije részben borzasztóan elfoglalt, mert állandóan pakolnia kell (Pakolgató), részben pedig nagyon nehéz a helyzete, hiszen bármi rossz történik vele (az eltaknyolástól a macskakarmoláson át a gyerekorvosig), minden csak katonadolog: „Hát, a dolgok ahogy állnak,/ nem túl jó a katonának.” A különböző nézőpontok pedig néha ütköznek is. A Tiltogató például, melyet „atyai szigorral kell mondogatni”, a „nemszabad dolgok” mondókája: a sör, a kávé, a számítógép a felnőttek privilégiuma. Ennek párja a Vélemény-nyilvánítgató, mely a kisbaba szemszögéből gúnyolja, ironizálja a szülői tiltásokat, szabályokat: „Gábágá ú bukaka./ Most meg ez lett tudatva.”

A gyerekszempont, az új elbeszélő megjelenése kifejezetten jót tesz a Varró-mondókáknak: az Akinek a foga kijött szellemesebb és humorosabb az előző kötetnél. A mondókák továbbra is a formák és intertextualitások játékaiból építkeznek. A 21. századi babák mondókái többek között limericken, ütemhangsúlyos verselésen keresztül szólalnak meg, miközben megidézik a mondókaköltészet hagyományait, és persze Varró saját korábbi verseit is. Az új kötet – hasonlóan a Szép Magyar Könyv díjat nyert Akinek a lába hatos-hoz – jól szerkesztett, gondosan kivitelezett, Maros Krisztina illusztrációin Misi baba bohókás világa jelenik meg.  Az Akinek a foga kijött mondókái elsősorban a gyakorló szülőknek szerezhetnek játékos, könnyed perceket, és ha mind nem is működik babáknak mondogatható versikeként, néhány (például az Állathang-tanulgató) a gyerekek számára is szórakoztatható lehet.

Varró Dániel – Maros Krisztina: Akinek a foga kijött, Manó Könyvek, Budapest, 2011, 32 oldal, 1990 Ft.

Korábban: Gyerekkönyvnek álcázzák magukat