A jó strandos könyv leköt annyira, hogy ne zavarjon a hőség, viszont bármikor le tudod rakni, hogy beszaladj a vízbe. Fontos ismérve még, hogy bírod tartani fél kézzel, és nem bánod, ha homok megy a lapjai közé. Mielőtt megvennéd az éppen aktuális vérfagyasztó kolostorregényt, divatos fantasyt vagy szerelmes történetet, olvasd el ajánlónkat! Krimik, lányregények, sci-fik, paródiák a frissen megjelentek közül, naptej mellé.

Pascal MercierÉjféli gyors Lisszabonba

Hol jó olvasni? Portugáliai nyaralás alatt.

Miről szól? Egy svájci klasszikafilológus megment egy portugál nőt az öngyilkosságtól, majd rábukkan egy portugál nyelvű könyvre az antikváriumban. E két dolog elég, hogy felborítsa addigi életét, és nyomozásba fogjon, természetesen Lisszabonban.

Miért jó? Elegánsan filozofikus, mint Muriel Barbery A sündisznó eleganciája című francia regénye, és lebilincselően misztikus, mint Carlos Ruiz Zafón A szél árnyéka-könyve (ha valaki még nem olvasta volna ezt a kettőt, azokat is pakolhatja a strandtáskába). Kicsit sok benne a filozofálás szerelemről, halálról és életről, de cserébe beleszagolhatunk a lisszaboni levegőbe, és sok mindent megtudunk Portugália közelmúltjáról. A regény világsiker, épp ezért nem is értjük az Ulpius-házat: egy ilyen könyvet rejteget, miközben a blőd ponyvát orrba-szájba reklámozza? A könyvből filmet is forgatnak, Jeremy Irons, Vanessa Redgrave és Bruno Ganz főszereplésével.

* * *

 

Halász Margit:  Gyöngyhomok - Száz év a mágikus kertben

Hol jó olvasni? Tiszai evezőstúrán, tokaji hétvégén.

Miről szól? Egy 20. századi kunsági család száz évéről. 

Miért jó? Ez a könyv a magyar Száz év magány. A lápi sellő fia a barackfa alá ássa el a gyöngyöket, Ördög Rozál és Négyökrű Mihály hét gyermeke pedig végigéli a 20. századot. A mindenből mesét kanyarintó Halász Margitot itt az idő felfedezni magunknak, főleg most, hogy a Geopen Kiadó új borítókkal kiadta a Könyvhétre két korábbi könyvét (a másik az Éneklő folyó, azt is ajánljuk).

 * * *

Silvia Avallone: Acél

Hol jó olvasni? Egy forró beton pingpongasztalon.

Miről szól? Anna és Francesca a felnőtt korba lép a toszkán tengerparton, szemben Elba szigetével. Pontosabban Piombino acélüzemének dolgozói számára létrehozott lakótelepen a Sztálingrád utcában, a kétezres évek legelején.

Miért jó? Az Acél világa az a "napsütötte Toszkána", amely éget és fáj, a magyar kiadás ráadásul elfér a farzsebben. Anna és Franscesca nővé érése a sors kihívása ezen a nyáron, mint ahogy a könyv szereplői számára bármi olyasmi, ami a miliőből való kitörést jelenti. Családi erőszak, diszkó, kiúttalanság - mindennek a hajtómotorja az elnagyoltan megszemélyesített gyár, a szexuálisan tűlfűtött, zihálva lüktető acélmonstrum, amely anyagot teremt és életeket sorvaszt. Az Acél a nyolcvannégyes születésű Silvia Avallone első regénye, amely a tavalyi év egyik legsikeresebb könyve volt Olaszországban.

* * *

 

Kazuo Ishiguro: Ne engedj el

Hol jó olvasni? Szeles tengerparton, ólomszürke felhők alatt.

Miről szól? Egy angliai bentlakásos iskolában különleges gyerekeket nevelnek, itt nő fel Kathy és két barátja is. Szerelmi háromszög-történet a jövő kegyetlen Angliájában.

Miért jó? Ez a könyv azoknak való, akik szeretnek etikai problémákon merengeni olvasás közben. A könyv alapötlete mellbevágó (nem áruljuk el, mi az), utána türelem kell hozzá, míg az Ishiguróra jellemző visszafogott feszültség közepette felépül a történet. A regény a nyár eleji filmadaptáció premierjére időzítve jelent meg újra magyarul.

 

* * *

 

Kondor Vilmos: Budapest-sorozat

Hol jó olvasni? Városi uszoda gőzölgő betonján.

Miről szól? Egy Gordon Vilmos nevű újságíró nyomoz az 1940-es évek Magyarországán különböző zűrös ügyekben.

Miért jó? Már sokszor ajánlgattuk Kondor Vilmos történelmi detektívtörténeteit, de ha van alkalom, amikor egyben el lehet olvasni az eddig megjelent négy kötetet, hát az a nyár, így most is felhívjuk a figyelmet arra, hogy létezik ez a könyvsorozat. Igazi időutazás és műfaji remekmű mind a négy könyv, de ha csak egy fér bele, a másodikat vigyük magunkkal, a Bűnös Budapest-et.

* * *

 

Baráth Katalin: A türkizkék hegedű

Hol jó olvasni? Az Adrián.

Miről szól? Csúnyácska lány egy csodafegyver után nyomoz a századfor

dulón különböző felkapott fürdőhelyen.

Miért jó? Azt tesszük legjobban, ha beszerezzük Baráth Katalin békebeli krimijének első részét is, A fekete zongorá-t, és a kettőt egymás után, sorrendben olvassuk. Az első rész jobb, de még a második is zseniális, nyaralás közben pláne, hiszen bebarangolhatjuk Veronnal Abbáziát, Füredet.

 

* * *

Dennis Lehane: Megszentelt életek

Hol jó olvasni? Strandon csak önkontroll birtokában, mert előfordulhat, hogy pecsenyepirosra égsz, mire kiadod a kezedből.

Miről szól? A Megszentelt életek a harmadik magyarul is olvasható része a Patrick Kenzie és Angela Gennaro nyomozópárosról szóló sorozatnak, de csak úgy sorozat, mint a Poirot-k vagy a Holmesok, nem kötelező őket sorban olvasni.

Miért jó? Lehane krimijeinek van egy sajátos thriller hangulata. A nyomozás maga annyira nem kiszámíthatatlan, de végig van egy kellemetlen érzésünk, hogy mindjárt valaki kiugrik a sötétből. A Lehane-krimik közül mindenki egybehangzóan a Titokzatos folyó-t tartja a legjobbnak, tehát azzal érdemes kezdeni (az nem tartozik bele a Kenzie-Gennaro-sorozatba). Lehane írta a Viharsziget-et is, amely tavaly ment a mozikban Leonardo DiCaprio főszereplésével.

* * *

 

Jung Chang: Vadhattyúk

Hol jó olvasni? All-inclusive nyaraláson, ahol egész nap napozóágyon fekszik az ember.

Miről szól? Kína 20. századi története három asszony életén keresztül elmesélve.

Miért jó? A Vadhattyúk klasszikus családtörténet, amelyet a helyszín és egy általunk kevésbé ismert kultúra megismerése tesz izgalmassá. A könyv 10 millió példányban fogyott világszerte, Kínában viszont még mindig be van tiltva. Az Egy gésa emlékiratai-hoz lehetne hasonlítani, azonban ezt valóban kínai nő nő írta.

 

* * *

 

Tóth Olga: Csupasz nyulak

Hol jó olvasni? Volt SZOT-üdülőben, zsizsegős gyöngyfüggönnyel felszerelt szocreál hétvégi házban, régi úttörőtáborban.

Miről szól? Egy leányanya és éltanuló úttörő húga próbál boldogulni a hatvanas évek Magyarországán.

Miért jó? Nagyon jó a könyv hangulata, szinte látjuk magunk előtt a kor jellegzetes bútorait, és érezzük a hűvös konyhaillatot. Ideális hétvégi strandolvasmány, mivel rövid, gyorsan olvasható, és könnyű hordozni a strandtáskában. (Itt írtunk bővebben a könyvről.)

 

* * *

 Szécsi Noémi: Nyughatatlanok

Hol jó olvasni? Ha valaki au-pairkedni vagy palacsintát sütni megy külföldre.

Miről szól? A könyv néhány emigráns magyar sorsát követi nyomon, akik az 1848-49-es szabadságharc után Franciaországba menekültek.

Miért jó? A Nyughatatlanok nem az a tipikus strandolvasmány, amit beteszel a naptej mellé, összekoszolsz, de nem számít. Vaskos és odafigyelős könyv, viszont Spiró György Fogság-ához hasonlóan könnyen olvastatja magát, és sokat megtudhatunk belőle a honvágy természetéről. Nem hiányzik belőle a történelmi regényekhez szükséges alapos korkép és jól felépített miliő, miközben misztikus rémregény-elemek (asztaltáncoltatás, lemészárolt asszony feje az ablakban stb.) tartják ébren a figyelmünket.

* * *

 

Stephen Butler Leacock: Gertrud, a nevelőnő

Hol jó olvasni? Ahol nem kínos, ha fel-felröhögünk. 

Miről szól? A kanadai közgazdász irodalmi paródiáit Karinthy Frigyes magyarította bravúrosan. A címadó novella például Jane Austent figurázza ki: "Vad, viharos éjszaka dühöngött Skócia nyugati partjai fölött. Ezen történetünk szempontjából ugyan ennek különösebb jelentősége nincsen, miután történetünk (...) Írország keleti partjainál játszódik."

Miért jó? Milne Micimackó-jához hasonlóan Leacock humoreszkjei is sokat köszönhetnek Karinthynak, ráadásul Réber László remek illusztrációi díszítik a kötetet. Remek antidepresszáns.

 

* * *

C. J. Sansom: Apokalipszis I-II.

Hol jó olvasni? Belföldön, ráérős nyaralások alkalmával.

Miről szól? A púpos londoni ügyvéd egy sorozatgyilkost üldöz VIII. Henrik korában.

Miért jó? C. J. Sansom az egyik legnépszerűbb szerző a történelmi krimik műfajában, főleg most kattantak rá sokan, hogy tombol a Tudorok-láz. A történész-jogász végzettségű író élethűen és valós eseményekre alapozva festi le a korabeli London életét, közben a krimivonalat is profin kézben tartja. Ez már a negyedik része a sorozatnak, amelynek visszatérő nyomozó hőse a púpos jogász, Shardlake. A BBC már gyártja is az első rész filmadaptációját Kenneth Branagh-val a főszerepben.

* * *

 

Eduardo Mendoza:  Pomponius Flatus különös utazása

Hol jó olvasni? Napernyő alatt, fröccstől enyhén becsiccsentve.

Miről szól? A bélbajoktól gyötört római filozófus gyógyvíz után kutat, így jut el Názáretbe, ahol Józsefet, az ácsot szörnyű gyilkosság elkövetésével vádolják. A tudós nyomozni kezd. 

Miért jó? Több, mintha a mostanában divatos történelmi krimik sima paródiája lenne. Egyszerre összekacsintós börleszk, apokrif krimi és detektívkomédia.

 

* * *

Fábián Janka: Emma szerelme

Hol jó olvasni? Balatoni nyaralás közben, kiváltképp az északi parton.

Miről szól? Vallay Emma régi ellenségébe szeret bele, igaz, kicsit későn, de jóvá lehet tenni, aztán jön a háború.

Miért jó? A Balaton-felvidéknek olyan az atmoszférája, hogy csavarosabb írói trükkök nélkül is elvisz a hátán egy történetet. A könyv klasszikus lányregény-közhelyekre épül: szokatlan szépségű tökéletes főhősnő, meg nem értett főhős, dundi-cuki barátnő, későn felismert vonzalmak stb. A balatoni atmoszféra, illetve a felskiccelt történelmi háttér (a millenniumtól Horthy Miklós belovaglásáig tart a cselekmény) azonban a viszonylag sablonos történetet is vonzóvá tudja tenni. Még a nyáron megjelenik a könyv két folytatása, amellyel együtt háromkötetes családregénnyé dagad a történet, egészen a XX. század végéig követhetjük nyomon a Kóthay család több nemzedékének életét.

* * *

 

 

Tóth Krisztina: Pixel

Hol jó olvasni? Strandtörülközőn.

Miről szól? A mai Magyarországon játszódó rövid novellákból szerelmi és családi kapcsolatok hálója bomlik ki.

Miért jó? Az egyes novellák olyan rövidek, hogy két karzsibbadás között kényelmesen olvashatók a strandon henteregve. A visszatérő szereplők Ha valaki még nem olvasta a Vonalkód-ot (Tóth Krisztina első novellakötetét), inkább azt vigye, az jobb. (Itt írtunk bővebben a könyvről.)

 

 

Korábban: Két zombiregény nyárra