Az írókat általában sötét szobába képzeljük, amint mélázó arckifejezéssel íróasztaluk fölé hajolnak. Még véletlenül sem úgy, mint szandálban csattogó nyaralókat, szenvedélyes szörfösöket vagy horgászokat. Pedig a lenti fotók arról tanúskodnak, a világirodalom nagyjai is úgy töltik a nyarukat, mint mi. Holnap magyar írók nyaralós képeivel folytatjuk!

G. B. Shaw

G. B. Shaw drámaíró (Pygmalion, Szent Johanna) a legnagyobb szörfös írók közé tartozott (Mark Twain és Jack London mellett), több fotó is fennmaradt róla deszkával a kezében. A fenti kép 76 éves korában, 1932-ben készült Muizenberg tengerpartján, Cape Town mellett, Dél-Afrikában (via).

- - -

Kurt Vonnegut

Kurt Vonnegut (Az ötös számú vágóhíd, Bajnokok reggelije) az East Hampton-i tengerparton szalad Pumpkin nevű tibeti fajtájú kiskutyája után 1976. július 19-én. A képet az író felesége, Jill Krementz készítette (via).

- - -

Virginia Woolf

Virginia Woolf (Mrs. Dalloway) vidáman bohóckodik Clive Bell műkritikussal a studlandi strandon, Dél-Angliában (dátum ismeretlen) (via).

- - -

Jean-Paul Sartre & Simone de Beauvoir

Jean-Paul Sartre (Az undorA lét és a semmi) egzisztencialista filozófus morcos hangulatban sétál élettársával, a szintén filozófus-író Simone de Beauvoir-ral (A második nem) a Copacabana strandján, Rio de Janeiróban (dátum ismeretlen) (via).

- - -

Samuel Beckett

A nyomasztó és kilátástalan írásairól ismert Samuel Beckett (Godot-ra várva) 1978-as marokkói nyaralása alatt éppen Tangier strandja felé trappol rövidnadrágban és szandálban. A híres képsorozatot a véletlenül szintén éppen ott üdülő François-Marie Banier készítette előbb lesifotósként, majd még a nyaralás alatt összebarátkoztak, és később hivatalos fényképeket is csinált az íróról (via).

- - -

William Faulkner

A Nobel-díjas William Faulkner (A hang és téboly, Míg fekszem kiterítve) ismeretlen helyen élvezi a napsütést (dátum is ismeretlen) (via).

- - -

Theodor Adorno

Kedvenc képünk Theodor Adornót (A felvilágosodás dialektikája), a Frankfurti Iskola tekintélyes művészetfilozófusát ábrázolja fürdődresszben fiatalkorában (dátum ismeretlen) (via).

- - -

Sir Arthur Conan Doyle

A fenti fotónak nemcsak az az érdekessége, hogy Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes figurájának kitalálója hentereg rajta családja körében (a svájci sapkás fazon balra), hanem az is, hogy Harry Houdini, a híres szabadulóművész társaságában teszi ezt, aki a kép közepén pózol felhúzott térdekkel. A kép 1922-ben készült Atlantic Cityben, New Jersey egyik kedvelt üdülővárosában. Conan Doyle és Houdini jóbarátok voltak mindaddig, míg egy szellemidéző szeánszon össze nem különböztek (az író látnok felesége jobbra) (via).

- - -

William S. Burroughs

A buddhista beatköltő Allen Ginsberg és Philip Whalen, valamint barátjuk, az író William S. Burroughs 1976 júliusában a Colorado állambeli Boulder nevű városban edzik testüket (Ginsberg sokáig itt lakott) (via).

- - -

Ernest Hemingway

Aki olvasta Az öreg halász és a tenger-t, annak nem meglepő, hogy Ernest Hemingway (Akiért a harang szól, Búcsú a fegyverektől) szenvedélyes horgász volt. Ha beütjük a Google-be a "Hemingway" és a "fish" szavakat, az író irdatlan mennyiségű halzsákmányát láthatjuk különböző fotókon. Az első kép Michiganben készült, ahova az író fiatalkorában járt kirándulni, vadászni, horgászni (via), a másik évtizedekkel később Kubában, ahova Hemingway 1939-ben költözött (via). Finca Vigía nevű házában írta Az öreg halász és a tenger-t is egy kubai halászról.

- - -

Vladimir Nabokov

Vladimir Nabokov a lepkékért volt oda. Kutatóként a pillangók evolúciójával is foglalkozott, nemrég derült ki, hogy eredménnyel. Sok kép született az íróról, amint lepkehálót lobogtatva üldözi a rovarokat (via).  

- - -

Hermann Hesse

Hermann Hesse paradicsomot szed kertjében. Az író 1919-től 1962-ben bekövetkezett haláláig egy Montagnola nevű kis svájci faluban élt a Luganói-tó partján, itt írta A pusztai farkas-t és a Narcissus és Goldmund-ot is (via).

- - -

Jack London

Jack London (A vadon szava) is nagy szörfös volt, 1907-ben tanulta meg a sportot az elsők között (erről is van kép). A fenti képen 1915-ben Hawaii-on, Waikiki strandján látható. Figyeljétek a szörfös zoknit!

- - -

Thomas Pynchon

Thomas Pynchon (A 49-es tétel kikiáltása, Súlyszivárvány) 1963-ban Dél-Kaliforniában, még mielőtt híres amerikai posztmodern író lett volna belőle (via).

- - -

Thomas Mann

Forrás: AFP

Thomas Mann (Mario és a varázsló, Varázshegy) 1933. augusztus 19-én a francia Riviérán pihen, Sanary-sur-Merben. Az 1930-as években nagy csapat német író költözött Franciaországba a náci párt térnyerése miatt, és mivel a tengerparton még mindig olcsóbb volt az élet, mint Párizsban, sokan választották a Cote d'Azurt. Bertold Brecht, Stefan Zweig és Aldous Huxley is élt itt egy ideig. (Forrás: AFP) 

- - -

John Updike

A kertvárosi házasságtörők krónikása, John Updike (Nyúlcipő, Az eastwicki boszorkányok) 1962-ben ígéretes fiatal tehetségként szaladgált a tengerparton egy fotóriport erejéig, amit a Magnum egyik fotósa készített róla (via). 

- - -

J. K. Rowling

A Harry Potter-könyvek szerzője Mauritiuson próbálja ki a vízisportokat. A képeket egy lesifotós készítette, de ma már a mauritiusi hotel is Rowling fürdőruhás képeivel reklámozza a szolgáltatásait (via).

- - -

George Orwell

A bajszos George Orwell (1984) Southwold szeles tengerpartján. Az író szülei ezen a kelet-angliai üdülőhelyen telepedtek le, Orwell is itt élt velük 1929-től 1934-ig (31 éves koráig), míg Londonba nem költözött  (a kép készítésének dátuma ismeretlen) (via).

- - -

Tennessee Williams

Tennessee Williams amerikai drámaíró csinos fürdőnadrágban Key Westen. Először 1941-ben járt a Florida melletti kis szigeten, ahol addigra már Hemingwaynek is volt nyaralója (majd ezt megunva költözik Kubába). Williams beleszeretett a vidékbe, és szintén vett itt házat. Állítólag a szigeten írta A vágy villamosa első vázlatait, pont a kép készítése idején, 1947-ben (via).

- - -

Franz Kafka

A per és Az átváltozás írója szégyenlősen nevetgél egy strandon (jobbra) (dátum ismeretlen) (via).

- - -

Sylvia Plath

A csinos Sylvia Plath itt éppen jókedvűen nyaral, pedig életét depressziós időszakok árnyékolták be, később öngyilkosságot követett el (dátum ismeretlen) (via).

 

Néznivaló: Még több nyaralós kép írókról