kép: learner.org


Vasárnap elhunyt Daniel Keyes, a Virágot Algernonnak szerzője. A hírt az író lánya szerdán tudatta a BBC-vel. A 86 éves Keyes halálát tüdőgyulladásának szövődményei okozták.

Keyes New Yorkban született 1927-ben, rövid egyetemi pályafutása után 17 évesen a haditengerészethez szegődött. Később visszatért tanulmányaihoz és pszichológus diplomát szerzett. Az egyetem után egy science fiction magazin szerkesztője lett, ahol együtt dolgozott Stan Leevel a Pókember-képregények szerzőjével. Majd az Entertainment Comics szerzője lett, és közben tanárként dolgozott.

Keyes leghíresebb műve a Virágot Algernonnak, melyből Cliff Robertson főszereplésével film is készült, akit Oscar-díjjal jutalmaztak alakításáért. Önéletírásában Keyes elmondta, hogy a regény egy bekezdésnyi szinopszisból nőtt ki. A könyv főhőse Charlie, egy szellemi fogyatékos férfi, aki egy műtétet követően szuperintelligenssé lesz: 68-ról 185-re ugrik az IQ-ja. Azonban akárcsak Algernonnál, az első kísérleti egérnél, Charlie-nál is csupán ideiglenes a műtét hatása, és hamarosan ismét a régivé lesz. A kitartásról, tudásvágyról, és egy szellemileg visszamaradt ember gondolatairól és szeretetéhségéről szóló művet 27 nyelvre fordították le és több mint ötmillió példányban kelt el. Amerikában tananyagként használják. Számtalan feldolgozása született: musicalek, filmes és színpadi feldolgozások mellett egy Emmy-díjas Simpson család-részt is ihletett.

Az Ohiói Egyetemen a hatvanas évek második felétől angolt és kreatív írást tanító Keyes négy további regényt írt és számos nem fikciós könyve jelent meg, köztük a nyolcvanas években a The Minds of Billy Milligan egy 24 különböző személyiséggel rendelkező bűnözőről.

Jóslatok az őrültek házából című regénye épp most, a Könyvhétre jelent meg először magyarul az Alexandra kiadó gondozásában.