Tegnap, a Katona József Színházban tartott díjátadón kiderült, hogy a 2014-es Aegon Művészeti Díjat Kun Árpád kapja Boldog Észak című regényéért.

A regény egy férfi, Aimé Billion történetét meséli el utazásai és otthonkeresése bemutatásával. A nagyregény főbb helyszínei az afrikai Benin és az európai Norvégia. A két ország alapos bemutatásával, az ottani kultúrák megértésre törekvő feltárásával festi alá Kun Árpád a főhős identitáskereső küzdelmeit, a boldogság utáni törekvését.

A többek között Esterházy Pétert, Borbély Szilárdot, Krasznahorkai Lászlót és Tóth Krisztinát is felvonultató idei shortlistet, amiből végül Kun Árpádot díjazta a zsűri ide kattintva leht megnézni.

Az Aegon Művészeti Díjat az AEGON Magyarország 2006-ban alapította. A díjat élő magyar író vagy költő kapja az előző éves szépirodalmi teljesítményéért. Kun Árpád előtti díjazottak voltak többek között Spiró György, Térey János, Rakovszky Zsuzsa és Grecsó Krisztián. Valamint a díjat elnyerő szerző átad egy társdíjat is, amelynek alanyát ő nevezi meg kötelezően egy másik művészeti ágból.