John le Carré új regénye, A Delicate Truth angol nyelven e-könyv formátumban április 25-én, nyomtatásban pedig május 7-én jelenik meg. Magyarul szeptemberben érkezik az Agave Kiadónál. A klasszikus kémregények írójának ez lesz a huszonharmadik műve.

Az A Delicate Truth története 2008-ban kezdődik, és időben három évet ölel fel. Egy brit állami hivatalnokot Gibraltárra küldenek, ahol éppen a Futótűz kódnevű terrorelhárító művelet veszi kezdetét. A cél: elfogni egy dzsihádista fegyverkereskedőt. A hivatalnok feladata rendkívüli diszkréciót igényel: a külügyminiszternek kell jelentenie mindent, amit lát és hall. A küldetés ráadásul annyira kényes, hogy még Toby Bell, a külügyminiszter titkára sem tud a létezéséről. A műveletet látszólag minden gond nélkül elvégzik.

Három évvel később azonban egy lefokozott, halottnak hitt katona a Különleges Erőktől életjelet ad magáról, azt állítja, olyan információkkal jelentkezik, amik romba dönthetik a brit  külügyminisztériumot. A Futótűz-akció valóban az a diadal volt, amiként beszámoltak róla, vagy egy könyörtelenül elfojtott, tragikus fiaskó? 

Sir Christopher “Kit” Probyn, korábbi brit diplomata, éppen a jól megérdemelt nyugdíjas éveit tölti. A múltjában élő szellemektől azonban nem tud megszabadulni, így kétségbeesetten próbál Toby Belltől válaszokat kapni. A két férfit egy generáció választja el egymástól, ez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy külön utakon járva, de a koronát hűen szolgálva mindketten rájöjjenek az igazságra a Futótűz-akcióval kapcsolatban.

50 éves A kém, aki bejött a hidegről

Az Agave még májusban kiad egy másik le Carré-kötetet is: A kém, aki bejött a hidegről című mesterműnek az ötvenedik évfordulós, ünnepi változatát. Ez volt John le Carrénak azon kötete, amiért megkapta az Edgar-díjat, és megalapozta a hírnevét a kémregények műfajában. Ezzel indította az Agave John le Carré életműsorozatának gondozását még 2008-ban. Most új borítóval és extra tartalmakkal jelenik meg újra: a regény mellett két, rendkívül személyes hangvételű írás is helyet kapott benne. Az előszóban le Carré arról mesél, hogy mit jelentett neki és a regénynek ez a fél évszázad, az utószóban pedig felidézi a film születésének körülményeit.