Évente 3,4 millió ember hal meg vízzel összefüggésbe hozható betegségekben. A legtöbben nem is tudják, hogy a víz, amit fogyasztanak megfertőzheti őket, és a szennyezett víz megtisztításáról sincsenek elképezeléseik. A halálozások számát, és a megelőzést szolgáló tudás terjesztését tűzte ki célul a WaterIsLife nevű kezdeményezés, akik új projektjükben a Carnegie Melon és a Virginiai Egyetem kutatóival fogtak össze, hogy megalkothassák az iható könyvet.

A könyv lapjai egy fillérekből előállítható filterből készülnek, amin átengedve a vizet, az jelentősen megtisztul, a benne található ártó anyagok 99%-a kiürül belőle, és emberi fogyasztásra alkalmassá válik. Ez a leginkább a kávéfőzőkben használt filterre hasonlító anyag forradalmasíthatja az emberek vízhez jutási lehetőségeit. 

Emellett minden lapon egy-egy tanács, útmutató olvasható arról, hogyan tehetik a rászorulók a természetes vízforrásokat minél kevésbé szennyezetté. 

Egy lap körülbelül 30 napra, egy könyv pedig 4 évre elegendő vizet képes megtisztítani.

A WaterIsLife projektről ezen a linken olvashattok többet, magáról a könyvről pedig ebben a videóban találtok még információt:

a képek forrása: Fubiz