Továbbra is férfiak vezetik a Forbes legjobban kereső írókról készült 2011-es listáját. James Patterson havonta több mint egy könyvet írt, ezzel jelentősen elhúzott a mezőnytől, magasan vezet Stephen King és Janet Evanovich előtt. A dobogósok után már szorosabb a mezőny: Nora Roberts és Danielle Steel például fej-fej mellett végeztek. A listán egy újonc is van: George R.R. Martin Trónok harca-könyveiből 2011-ben 8 millió példányt adtak el, a legújabb részből, a Sárkányok táncából 750 ezer keménykötésű könyv fogyott. Vajon E. L. James Ötven árnyalat-trilógiájának elképesztő sikere hogyan írja át jövőre a helyezéseket?

1. James Patterson: 94 millió dollár

Patterson jövedelme – a lista nagy részével ellentétben – szinte csak a könyvei eladásából származik, kis szeletét képezik a tévés és filmes jogdíjak. 2011-ben 14 új címet publikált.

2. Stephen King: 39 millió dollár

A második helyen jócskán lemaradva Stephen King áll, aki különösen jó évet zár: időutazásos könyve, a 11/22/63 és a Setét Torony új része is megjelent.

3. Janet Evanovich: 33 millió dollár

A Stephanie Plum-sorozat szerzője aggódik amiatt, hogy az Ötven árnyalat-trilógia abuzív kapcsolatokra ösztönzi majd az embereket.

4. John Grisham: 26 millió dollár

2012-es baseballregénye, a Calico Joe bebizonyította, hogy nem csak jogi thrillerből tud Grisham bestsellert írni.

5. Jeff Kinney: 25 millió dollár

Az Egy ropi naplója új része, a Cabin Fever az egyik legtöbbet értékesített könyv volt 2011-ben: 3,3 millió példányt adtak el belőle. A sorozat 2009-ben megjelent részének, a Dog Days-nek moziváltozata pedig már az első hétvégén 15 millió dollár bevételt hozott.

6. Bill O'Reilly: 24 millió dollár

A Fox News házigazdájaként talán jobban ismert O’Reilly történelmi könyvei, például a Killing Lincoln és a Killing Kennedy remekül fogynak.

7. Nora Roberts: 23 millió dollár

A titok egyszerű: Roberts eddig több mint 200 könyvet írt (J.D. Robb álnéven is publikál).

8. Danielle Steel: 23 millió dollár

Bár a The New York Times bestsellerlistáján ő az egyik legtöbbet előforduló szerző, az idei év szűkösebben sikerült a tavalyinál: 35 millió dollár helyett 2011-ben csak 23 milliót hoztak a romantikus regények.

9. Suzanne Collins: 20 millió dollár

Az éhezők viadala mozi jogai és még két előkészületben lévő film szépen hoztak Collinsnak, Az éhezők viadalából 9 millió példány fogyott 2011-ben.

10. Dean Koontz: 19 millió dollár

A Shippensburg állami főiskola díszdoktora horrorisztikus elemekkel átszőtt pszichothrillereket ír, hetvennél is több cím köthető a nevéhez, két friss könyv segítségével került fel a listára.

11. J.K. Rowling: 17 millió dollár

Rowling jövőre valószínűleg előrébb fog végezni. Öt évvel az utolsó Harry Potter után 2012-ben ugyanis Rowling 8 millió dollárért írt egy felnőtteknek szóló krimit és elindította online áruházát, a Pottermore-t, ahol végre a varázslósorozat e-könyvként is megvásárolható, és ami több mint 4 millió dollárt hozott az első hónapokban.

12. George R.R. Martin: 15 millió dollár

A Trónok harcából készült HBO-sorozat Martint széles körben népszerűvé tette, kicsit inspirálhatná Nora Roberts tempója, mert az új részek nagyon lassan készülnek: a hét részesre tervezett könyvszéria ötödik része, a Sárkányok tánca hat éven át íródott.

13. Stephenie Meyer: 14 millió dollár

A Twilight-láz lecsengése után Meyer is sok helyet csúszott a Forbes-listán, de mégis csak az ő könyvei ihlették eredetileg az Ötven árnyalat-trilógiát.

14. Ken Follett: 14 millió dollár

Az Évszázad-trilógia következő része ősszel érkezik, valószínűleg jó hatással lesz Follett jövedelmére és a következő évi listahelyére is. Azt rebesgetik, A titánok bukásából tévés minisorozat készül.

15. Rick Riordan: 13 millió dollár

Riordan felnőtteknek is ír, de a kamaszoknak szóló A 39 kulcs című, az egyiptomi és görög mitológián alapuló sorozatának köszönheti elsősorban, hogy felkerült a legjobban kereső írók közé.