A Paris Review kiválasztott tíz könyvet, amit gimis korodban imádhattál, és leírta, hogy mindez mit árul el rólad.

John Steinbeck: Egerek és emberek

Még mindig sírsz, ha olvasod a könyvet és még mindig sírsz, amikor a Gary Sinise és John Malkovich féle filmet nézed. Minden kajádat öntöttvas serpenyőben készíted és kizárólag korsóból iszol.

J. D. Salinger: Zabhegyező

Tudtad, hogy Lee Harvey Oswald magánál hordta ezt a könyvet aznap, amikor az J.F. Kennedyt megölték Dallasban? Hát persze, hogy tudtad. És nem tervezel elmenni a deerfieldi osztálytalálkozódra.

William Golding: A Legyek Ura

Sosem vitted vissza a könyvet a gimis könyvtárba, még mindig a gyerekkori szobádban van. Most éppen te is ott vagy, készülsz a mesterszakra és a negyedik Burning Man fesztiválodra.

Hartper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!

Vagy kirendelt ügyvédként dolgozol vagy irodalmat tanítasz egy középiskolában. Utóbbi esetben épp a Ne bántsátok a feketerigót! olvassátok és a tanítványaidat egyáltalán nem érdekli. Hiába, az ifjúság elpazarolja a fiatalságát. 

Anne Frank naplója

Eli Wiesel Éjszaka című műve mellett ez volt a kedvenc könyved gimiben. Egy romantikus éjszaka szerinted gyertyafényes vacsorából és egy dokumentum filmből áll, ami lehetőleg az emberi jogok nagyfokú sárbatiprását mutatja meg a fejlődő országokban.

Arthur Miller: A salemi boszorkányok

Az egyetem alatt két petícióhoz gyűjtöttél aláírásokat. Mindkettőt Dick Cheney-vel kapcsolatban. Az egyikben követelted, hogy mondjon le, a másikban, hogy ítéljék el háborús bűnökért.

George Orwell: Állatfarm

Ebben az évben mindenkinek Isaac Babel Lovashadsereg című könyvét adtad ajándékba. Milyen figyelmes!

F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby

A tavalyi AWP-n beszerezted a könyvet azzal a borítóval, amire kamaszkorodból emlékszel. A Baz Luhrman féle undormányt természetesen nem láttad. Na jó, láttad, de persze egyáltalán nem élvezted.

Lois Lowry: Az emlékek őre

George Orwell 1984-e, illetve Huxley Szép új világa tette teljessé a gimis olvasmnylistádat. Szerinted a videó a Holdra szállásról csak hollywoodi barkácsolás, Stanley Kubrick ajándéka.

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger

Először középiskolában olvastál Hemingway-t. És még mindig őt olvasod. A cigidet te sodrod. A hűtőd pedig tele van vadhússal.

via: The Paris Review