A Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat 47. számában listát tett közzé a tavalyi év száz legjobb mesekönyvéről, külön korcsoportokra bontva az ajánlott könyveket. A válogatás szerencsére a lap online verziójában is elérhető, lehet nézelődni a kiadványok között

A listában az a jó, hogy magyar és külföldi szerzők könyvei együtt, egymás mellett szerepelnek (bár a magyar szerzők érezhető túlsúlyban - kb. duplaannyian - vannak). Még egy érdekes dolog, amire felfigyeltünk: úgy tűnik, a magyarok inkább a legkisebbeknek szeretnek írni, kiskamasz korosztályban (11-től fölfelé) már alig találni magyar gyerekkönyvet. A válogatás azért is praktikus, mert a kötetek többségéről ajánlót vagy kritikát is találunk a linkek mögött, így a szülők könnyen tudnak tájékozódni a címek között. 

Még egy nézegetnivaló: a Gyerekirodalom blog a tavalyi év 11 legszebb gyermekkönyv-illusztrációját választotta ki. Öt könyv mindkét listán - a Csodaceruzáén és a Gyerekirodalom blogon is - szerepel: Kasza Julianna Április és az úttekerők-je, Bátky András Pipogyá-ja, Rofusz Kinga Samu-ja, az Ádám világgá megy és Szegedi Katalin Lenká-ja.