Ma kihirdették a hárommillió forinttal járó Rotary irodalmi díj idei jelöltjeit: Garaczi László katonasztorija, Szilasi László remek kultúrtörténeti krimije vagy Ferencz Győző verseskötete győzhet. A nyertest október 10-én hirdetik ki. Tavaly Darvasi Lászlóé volt az elismerés, az előtt pedig Lator Lászlóé.

A Rotary irodalmi díjat két éve alapította a Budapest-Tabán Rotary Club azzal a céllal, hogy a könyvhéttől könyvhétig magyar nyelven megjelent művekből emelje ki a legjobbakat. Az elismerés civil kezdeményezés nyomán jött létre, így magánemberek és vállalatok szponzorálják, odaítéléséről pedig független kuratórium dönt. A mai ünnepélyes sajtótájékoztatón a három legtöbb jelölést kapott szerző nevét tudtuk meg. Kercsmár András, a Rotary Magyarország kormányzója hangsúlyozta, hogy a díj iránymutatás az olvasók számára, hiszen a tengernyi megjelent könyv közül megmutatja, hogy melyeket érdemes mindenképpen kézbe venni.

Az első jelölt Ferencz Győző, aki a Szakadás  című verseskötetében az elmúlt másfél évtizedben keletkezett verseit gyűjtötte össze és rendezte új ciklusokba. A költő neve híres Radnóti-monográfiája révén is ismerős lehet. A második kiemelt Garaczi László Arc és hátraarc című regénye, amely az író önéletrajzi "lemur"-köteteinek (Mintha élnél, Pompásan buszozunk!) harmadik darabja. A történet főszereplője ebben a kötetben is Csont, aki folyamatos gyűjti és értelmezi a szavakat. A gyermekkor és az iskolás évek után most a kötelező katonai szolgálatát viszontagságaiba kalauzol minket az író. A harmadik esélyes Szilasi László kritikus és irodalomtörténész. A Szentek hárfája című könyve (kritikánk róla itt olvasható) egyszerre történelmi regény és krimi, elbeszélői egy 1920-as évekbeli gyilkosság indítékait keresik. A történet átfogja az egész századot, és kulturális utalások tömegét nyújtja az olvasóknak.

A Rotary irodalmi díj győztesét október 10-én este, ünnepélyes keretek között fogják kihirdetni. 2008-ban Lator László Az egyetlen lehetőség című verseskötete, tavaly pedig Darvasi László Virágzabálók című nagyregénye kapta meg az elismerést és a vele járó hárommilliós jutalmat.