A Reading Experience Database-ben (RED) az Open University brit szerzők olvasási szokásait gyűjti össze az 1450 és 1945 közötti időkből. A irodalmi hivatkozások hatalmas adatbázisát életrajzi adatok, levelek, magazinok, újságok és más információt hordozó anyagok folyamatos vizsgálatával állítják össze. Rengeteg más adat mellett a RED-ből kiolvasható az is, hogy egyes írók hogy vélekedtek más írók munkásságáról.

Így az Openculture összeállításából megtudhattuk, hogy Virginia Woolf szerint egyértelműen Dosztojevszkij volt a valaha született legnagyobb író, ugyanakkor nem szerette Henry Jamest. "Van pár kötetünk tőle és bele is olvastam, de csak halovány rózsavizet, urbánusságot és eleganciát találtam benne, méghozzá rendkívül vulgárisan tálalva."

Oscar Wilde Dickens iránti érzései pedig meglehetősen vegyesek voltak: "Mindenki meglepődve hallgatta, ahogy lekicsinylően beszél korunk egyik legnagyobb szerzőjéről. Míg Wilde csodálta Dickens humorát és a karikatúra alkotó képességét, undorodott a folyamatos moralizálásától."

Az adatbázist bárki bővítheti a saját felfedezéseivel itt, a RED-ről pedig bővebb információt ebben a videóban láthattok:

via: openculture.com