A szerelem szigorúan egy férfi és egy nő között lehetséges – vagy legalábbis így gondolta egy romantikus művek írására buzdító pályázat, amelyet a Romance Writers of America nevű szervezet oklahomai csoportja, a Romance Writers Ink (RWI) hirdetett meg. Az évente kiírt More than Magic pályázatra az idei szabályok szerint érkezhettek lovestoryk vámpírokról, vérfarkasokról, romantikus történetek a múltból és a jövőből. A pályaművek lehettek akár erotikusak, akár urban fantasyk is, a korábbi évektől eltérően azonban idén azonos neműek kapcsolatáról nem szólhattak.

A kiírás hatalmas felháborodást váltott ki. Több romantikus író a verseny bojkottjára szólított fel, panaszlevelet írtak az RWI-nek. Egy szerző, Courtney Milan szerint a romantikus irodalom nemcsak a szerelemről szól, hanem arról a folyamatról is, ahogyan az emberek megtalálják a helyüket és az identitásukat egy közösségen belül, ezért azzal, ha kizárják a műfajból az azonos nemű párokat, azt sugallhatják, hogy ők nem érdemlik meg ezt a felismerést, ez pedig egy veszélyes és diszkriminatív üzenet.

A kritikák hatására a Tulsában működő szervezet törölte a felhívást, a honlapjukon az olvasható, hogy megértették és elfogadták az aggályokat. A Romance Writers of America meleg, biszexuális és transznemű szervezete, a Rainbow Romance Writers elnöke, Heidi Cullinan azonban nem értékeli győzelemként a pályázat visszavonását, mert szerinte a tulsaiak továbbra sem értik, miért volt valójában diszkriminatív a kiírásuk. Cullinan szerint a probléma az, hogy az azonos neműek szerelméről szóló irodalmat külön műfajnak tekintik. (Guardian)

Kép: Paul Octavious